No espatllem la joventut
N

16 de febrer de 2017

pia prat opinió - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catTot sovint tinc contacte amb jovent que està estudiant a la Universitat o Escoles Superiors d’Ensenyament. Venen per poder treballar al periòdic, ja sigui per exigències de la carrera (perquè necessiten computar hores de pràctiques i poder fer els crèdits que els requereix l’assignatura) o per voluntat pròpia (voler fer-se un CV en el món laboral).

Per aquest motiu tenim convenis amb centres educatius i col·laborem en formar i ajudar futurs periodistes i dissenyadors gràfics. Aquesta activitat formativa és bona per ambdues parts. Per a l’empresa és l’oportunitat per valorar persones amb inquietuds i actualitzar els hàbits sempre en mutació de la gent jove. I pels estudiants perquè tenen l’oportunitat de continuar formant-se i aplicar el que han aprés a les aules.no espatllem la joventut

Avui dia no és fàcil poder treballar. Es demana experiència i sense començar a treballar no se’n tindria mai. S’ha de trencar aquest cercle. Així, el nostre periòdic, a més d’informar, se sent part de la societat i per tant ha d’ajudar a millorar-la. El nostre no és un mitjà que pugui mantenir una gran estructura però en els 35 anys de la nostra presència comarcal, tenim l’orgull de dir que mai s’ha deixat de fer aquesta tasca formativa. Per la nostra redacció han passat professionals que més tard han triomfat en grans mitjans nacionals i també en ajuntaments, consells comarcals, gabinets de comunicació i altres institucions…

no espatllem la joventutNingú neix ensenyat. Cal posar-se en el lloc del que comença, que té por d’equivocar-se i l’aprensió de fer coses per primera vegada. Que segurament és el més jove de l’equip i comparteix feines amb persones de llarga experiència. Però això no és un desavantatge, sinó una oportunitat que neix de la il·lusió que s’hi posa, la curiositat per explorar nous horitzons i les ganes de contribuir a fer un bon producte. Moltes vegades són aquests joves qui aporten noves idees, plenes de vitalitat.

Però aquesta col·laboració mai no s’ha de convertir en una forma d’explotació per tenir “treballadors mal pagats”. Les empreses que brinden l’oportunitat de que la gent jove accedeixi a un lloc de treball en pràctiques han de cuidar-los i valorar–los. També ensenyar-los com s’apliquen els coneixements teòrics que han rebut. I han de tenir l’oportunitat d’aplicar i desenvolupar allò que saben.

És importantíssim que les empreses no espatllin els “aprenents” fent-los falses promeses. Fer-los fer els treballs que cap altra vol fer. Obligar-los a horaris abusius. O no reconèixer el que fan. Hi ha massa desaprensiu que s’aprofita de la situació. I s’han d’eradicar aquestes mals comportaments. Cadascú té la seva responsabilitat. Els joves que arriben són “aire fresc” i el futur de la professió. No s’han de menystenir i mereixen respecte.

Els millors dels que avui comencen, seran demà els mestres de la professió…

Pia Prat

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta