Mor als 72 anys l’empresària i mecenes capelladina Gemma Romanyà
M

6 de març de 2018
Gemma Romanyà, entrevistada al programa “Identitats” de TV3 l’any 1986. Foto: CCMA

Gemma Romanyà i Valls és una d’aquelles persones que deixa empremta social. El 1973, el seu germà li va demanar que es posés al capdavant del negoci familiar i deixés la seva carrera professional per assumir unes responsabilitats molt allunyades a les que havia tingut fins aleshores. El seu caràcter valent i decidit va portar-la a consolidar i engrandir l’empresa, fent diverses ampliacions a la planta de la Torre de Claramunt i modernitzant l’activitat fins convertir-la en una de les millors del sector d’arts gràfiques, especialitzada en la impressió i enquadernació de llibres.

Ha estat una persona singular. Ella deia que no era una persona culta, però havia endegat i recolzat moltes activitats culturals. Lectora impenitent, sensible a les arts i a la cultura, va animar i ajudar a molts artistes. El 1988 va crear la sala Paper de Música on s’hi han celebrat concerts i el Concurs Internacional del Paper de Música per la promoció de joves intèrprets. En aquesta sala també s’hi fa música de ballet i sessions de cine fòrum, aplegant sempre una nombrosa assistència.

La seva paraula clau ha estat compartir. “Quan en un am­bient cultural hi ha transmissió de coneixement, es comparteix, s’aconsegueix un major enriquiment per a tothom.” Paper de Música, nom que va idear l’escriptor Josep M. Espinàs, és avui un model cultural de gestió privada referent a Catalunya. Una bona manera de contribuir a la difusió de la cultura en­tre la població i a millorar-ne el seu coneixement. Per aquesta tasca va rebre un Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla el 1998 i el Premi al Patrocini i Mecenatge Empresarial el  2005 i el reconeixement dels assidus que acudien als actes que s’hi realitzaven. Persona compromesa amb el país, ha col·laborat en l’edició d’àlbums, enregistraments de música i col·laboracions de tota mena.

Molts amics l’han acompanyat en el seu comiat. Editors, escriptors, músics, directors d’orquestra, historiadors, escultors, pintors… Sempre amb el recolzament del seu espòs, Miquel Pujol i Palol, enginyer i professor de l’Escola d’Enginyers Agrònoms, company amb qui ha fet un equip formidable en l’activisme cultural, en la vessant empresarial i en la formació dels seus fills, Oriol, Roser i Elisenda, qui ara està ara al capdavant de l’empresa.

Pere Prat

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta