Un article de
Veuanoia

Miquel À. Aceiton: “Els nostres negocis facturen una quarta part del que facturaven abans de la crisi”
M

Miquel Àngel Aceiton UEA - La Veu de l'Anoia - Veuanoia.cat
13 d'abril de 2016

Miquel Àngel Aceiton UEA - La Veu de l'Anoia - Veuanoia.cat

El sector de la construcció s’està transformant. La crisi i els seus devastadors efectes ha provocat que la demanda actual sigui diferent, obrint mercat en l’àmbit de les reformes puntuals o la rehabilitació dels habitatges. En aquest punt, la Unió Empresarial de l’Anoia es planteja com a objectiu prioritari la creació d’una Taula Sectorial d’aquest àmbit, sota el nom d’Anoia Reforma’t, que fins i tot podria tenir com a resultat una fira específica. N’hem parlat amb el masquefí Miquel Àngel Aceiton, membre de la junta directiva de la UEA.

– Vostè treballa a l’Anoia Sud, un territori que sembla tenir més oportunitats que la resta de la comarca. Com ho heu aconseguit?
Com tot, amb treball i esforç. L’Ajuntament de Masquefa està molt sensibilitzat per escoltar i donar forma a les demandes que li van arribar els diferents sectors. Afortunadament, està tenint una bona resposta. En una comarca com la nostra, molt tocada econòmicament, és una bona notícia que es creïn empreses i, sobretot, nous llocs de treball.

“Volem copsar la sensibilitat dels diferents tipus d’industrials que hi ha en el sector de les reformes, perquè hi intervé molta gent: fusters, jardineria, instal ·ladors, lampistes, decoradors…”

– Vostè també deu demanar que s’acabi d’una vegada la B-40, o la millora de la carretera Capellades-Martorell.
Fa molt temps que es demana, això. És un dels objectius de la UEA, de l’Ajuntament de Masquefa… Ens ajudaria molt per a millorar la logística, i també la seguretat, i la connexió amb el Baix Llobregat. Hi ha molt trànsit.

– Per què s’ha engrescat a formar part de la directiva de la UEA?
Calia també una representació de l’Anoia Sud. Sempre s’havia enfocat molt a la Conca d’Òdena, i és bo que també es conegui què en pensa la resta del territori. A més, també penso que cal reactivar el sector de la construcció i de les reformes, i tenim idees per a fer-ho possible.

– La seva empresa és Acemar. Com s’ho ha fet, per sobreviure dins el sector que més ha patit la crisi?
Primer, entenent que el sector de la construcció ha canviat, les necessitats del mercat, i també el client. S’han d’oferir altres serveis i productes, més orientats al bricolatge, a les reformes, més dedicat al particular, que no al professional o les grans construccions. Hem passat d’una situació una mica irreal, a un altra radicalment diferent. Ara s’ha de treballar molt més per aconseguir igual o menys resultat.

– La caiguda ha estat espectacular.
Miri, estic dins d’un grup de magatzems de construcció, i li puc dir que des del 2007, ha estat així, certament. Avui, els nostres negocis facturen una quarta part del que facturaven abans de la crisi. Això ha provocat, és clar, una reconversió del sector. És complicat. Ara fa un parell d’anys que, de manera més o menys normalitzada, es va creixent, però costa.

– Veig que torna allò que en dèiem els “remiendos”, les feinetes petites.
D’això és del que hem viscut tots aquests anys. L’obra nova va caure en picat els anys 2007-2008, i després vam viure un parell d’anys arrossegant problemes derivats de l’impagament de constructores i promotores… Hem digerit tot això, i avui fer una obra nova és quelcom excepcional. Ens ha obligat a fer un canvi. Nosaltres vam entrar al grup Cofac de ferreteries en l’àmbit del bricolatge, també en un altre grup de reforma de cuines i banys… Ara aquest sistema de treball és el que funciona.

– També ha canviat el perfil dels professionals?
Sí, jo parteixo que no és el mateix el professional de l’obra nova, que el de les reformes. Sí que és cert que s’ha anat reconvertint, però el nivell d’exigència de la reforma de la llar és molt més important. La sensibilitat amb el client és diferent. Abans es venia a granel, i ara es ven al detall. Tot s’ha de cuidar molt més.

– A la UEA us voleu dedicar molt activament en aquest sector. Fins i tot una fira.
Sí, però això seria la guinda del pastís, podríem dir. Primer cal tocar de peus a terra, i el primer objectiu és crear una Taula Sectorial, que en podem dir Anoia Reforma’t. Volem copsar la sensibilitat dels diferents tipus d’industrials que hi ha en el sector de les reformes, perquè hi intervé molta gent: fusters, jardineria, instal·ladors, lampistes, decoradors…

El mes de maig volem fer una primera reunió, buscant la participació i la implicació de tots aquests professionals. Detectem que hi ha una necessitat de fer alguna cosa en aquest sector. A més, treballem des d’una perspectiva molt local. No és el mateix Barcelona que Igualada, Calaf, Piera o Masquefa. Les reformes són diferents. Caldria un aparador per a poder promocionar millor els nostres serveis i donar a conèixer els productes i serveis que fem. També volem fer una feina de comptabilitzar tots els industrials que ens dediquem a això a l’Anoia. Serà una feina minuciosa, l’objectiu és important i crec que val la pena fer-ho.

JORDI PUIGGRÒS, director de redacció de La Veu

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta