5.3 C
Igualada
Thursday, 29 February 2024

Un article de

Més de 500 alumnes anoiencs encaren el segon dia de selectivitat
M

Publicitat

Un total de 39.775 estudiants catalans, 500 dels quals son anoiencs, van començar aquest dimarts les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Aquests estudiants van començar el curs 2019-2020 amb normalitat però al març del 2020 la irrupció de la pandèmia per la covid-19 els ho va canviar tot. Després del confinament estricte, aquest curs han combinat les classes en línia amb les presencials. Superat el curs, s’enfronten ara a la selectivitat.

La xifra de matriculats catalans és lleugerament inferior a la de l’any passat, quan van ser 39.914. En línies generals es mantenen les mateixes mesures que ja es van aplicar en l’organització de l’any passat per la covid-19. Per exemple les entrades esglaonades, l’ús obligatori de la mascareta i la distància entre persones, tot i que es reduirà de 2,5 a 1,5 metres. En l’àmbit acadèmic, es manté la major optativitat a l’hora de triar les respostes a contestar.

Del total de matriculats, 31.821 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs el batxillerat. D’altra banda, hi ha 4.130 de matrícula lliure, que vol dir que provenen de batxillerat d’altres anys que no van fer les PAU, que volen millorar la nota obtinguda o que només s’examinen d’assignatures de la fase específica. A més, hi ha 3.824 estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica.

Fase general i fase específica
Els estudiants s’han d’examinar d’una fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i d’una específica, voluntària i que serveix per pujar nota. En la fase general, s’examinen de Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història; i d’una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat. En concret, poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials. Les proves van començar ahir dimarts amb la de Llengua castellana i literatura, a les 9.00.

Avui dimecres a primera hora es farà l’examen de Llengua catalana i literatura, posteriorment el de Llengua estrangera i a la tarda el d’Electrotènia, Economia de l’empresa i Literatura catalana. Dijous serà el torn d’Història com a matèria comuna i posteriorment Dibuix artístic, Llatí i Matemàtiques al matí; i Dibuix Tècnic, Història de la filosofia i Literatura castellana. Per últim divendres només hi haurà proves en horari de matí: Química, Disseny i Geografia de 9.00 a 10.30 hores i Biologia, Cultura audiovisual, Grec i Tecnologia industrial de 12.00 a 13.30 hores.

Els alumnes que obtinguin un cinc de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat val un 60% mentre que la fase general ho fa un 40%, sempre que l’alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.

En la fase específica, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts.

Enunciats en català, castellà i aranès
Amb tot el dispositiu a punt, el TSJC va notificar aquest dilluns la decisió d’admetre el recurs presentat per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya. Aquesta entitat considerava que no es respectava el dret d’elecció de l’alumne, ja que les instruccions de les PAU contemplen que els enunciats s’entreguen en català i si algú demana que els vol en castellà o aranès ho ha de demanar. El Tribunal va acceptar el posicionament i va establir que s’havia d’anul·lar aquesta part de les instruccions.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va respondre que no s’alteraria el “desenvolupament habitual” de les PAU i que ja estava garantit que es poguessin fer en català, castellà i aranès. A més, va denunciar la “voluntat” dels tribunals d’inferir en les proves.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies

Humans Anoia: Chaimaa Chahid

L’art de la fotografia