20.4 C
Igualada
Dijous, març 23, 2023

‘Memento’ i el Banco de España

XAVIER MORALES opinió - La Veu de l'Anoia - Veuanoia.catLeonard, el protagonista del film ‘Memento’, ha perdut la memòria recent per un fort cop al cap rebut mentre tractava d’evitar l’assassinat de la seva dona. Per investigar el crim ha de recórrer a una càmera instantània i a notes tatuades al seu cos.

En recents declaracions el governador del Banco de España afirmava que els riscos per la economia espanyola havien empitjorat apreciablement per la incertesa política i que la manca de govern podria frenar el consum i la inversió.

El Banco de España és avui una institució sota sospita després dels seves omissions, els errors comesos i el biaix ideològic en les seves directrius. Entre d’altres affaires podem enumerar: la defensa de la fortalesa del sistema bancari espanyol abans del rescat de la UE, no preveure la degradació dels actius immobiliaris i de la morositat del sistema desprès de la bombolla, facilitar les fusions fredes que van donar origen a BFA, tocar el violí mentre Bankia sortia a Borsa fent presumptament maquillatge dels seus comptes i -en el cas mes pertorbador- permetre la comercialització agressiva de productes com els swaps i les preferents a la banca de consum sense atendre al perfil o coneixements financers dels clients.

Després d’haver posat en context les darreres actuacions poc reeixides d’aquesta institució, provem de contrastar amb la realitat el missatge sobre els riscos de la manca de govern sobre la economia espanyola… doncs no cal anar massa lluny ni en el temps ni en l’espai per trobar un exemple: Bèlgica va estar durant 541 dies sense govern i, ai las!, va generar mes ocupació i creixement econòmic que l’estat espanyol i que els seus veïns de la UE.

Com a en Leonard a ‘Memento’, el Banco de España ha perdut la memòria i referents recents, a banda de la capacitat de fer autocrítica. Ben mirat però, potser no caldrà que el governador es tatuï a la pell les xifres macroeconòmiques de Bèlgica, solament caldria consultar les hemeroteques o buscar a Google.

XAVIER MORALES, economista

Compartir

Més notícies

Òdena convoca el concurs per dissenyar el cartell de la Festa Major

Un any més l'Ajuntament d'Òdena convoca el concurs per participar en el disseny del cartell de la Festa Major. Hi poden participar totes les...

El Consorci Sanitari dona un euro per cada professional que s’ha vacunat contra la grip

El Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) ha fet un donatiu de 444 euros a la Fundació Síndrome de Dravet, en el marc de la...

Vilanova posa en marxa una prova pilot per a fomentar el consum de fruites entre els joves

L’Ajuntament de Vilanova del Camí posarà en marxa una prova pilot per a promoure els hàbits d’alimentació saludables entre el jovent i especialment el...

Últimes notícies