Mediona fa una crida desesperada arran de la crítica situació de la residència Novallar

1130

Avui, l’Ajuntament de Mediona ha fet un comunicat amb relació a la “crítica situació” de la
residència Novallar, ubicada al nucli de Sant Pere Sacarrera.

El comunicat afirma que “l’equip de govern de l’Ajuntament de Mediona no podem fer res més que demanar, reclamar i exigir la immediata intervenció, per part de la Generalitat, de la residencia privada Novallar, amb prop de 60 places públiques, ubicada al nostre municipi. Després de dies d’alertar de la situació i d’intentar posar en estat d’alerta a la gerència del centre per tal que prengués les mesures pertinents, avui coneixem els resultats dels tests que es van fer aquest dimecres. Un total de 21 treballadores contagiades i un total de 66 residents dels 105 actuals”.

Segons el govern municipal “tot i que des del primer moment hem intentat establir una comunicació directa amb la gerència de la residència i la direcció de serveis del grup empresarial Novallar i hem demanat claredat en la informació, les dades de defuncions que se’ns havien fet arribar era que, al llarg del que portem d’abril hi havia hagut 9 morts (5 de COVID-19 confirmats i 4 sense confirmar). Tot i així, les dades a les què hem pogut tenir accés pel registre que tenim com a Ajuntament és d’un total de 13 morts, dels quals en desconeixem les causes. Veníem d’un mes de març on hi va haver 6 morts, que tampoc es van notificar a l’Ajuntament (durant el mateix mes de l’any anterior n’hi havia hagut 3, la qual cosa ja hagués hagut de fer saltar les pimeres alarmes).

Des dels primers casos de positiu ens vam interessar per la situació en la què es trobava la
residència per intentar contenir des del minut zero la situació i no arribar a l’estat d’altres
centres, com el de les veïnes de Capellades o d’Olesa. En termes objectius sabíem que el
personal no disposava de tot el material adequat, ja amb casos positius al centre, i que hi
havia diverses treballadores de baixa. Inicialment des de l’Ajuntament varem intentar donar suport a les demandes concretes que ens arribaven: material, curriculums, etc.
Des del moment en què se’ns notificaren les primeres defuncions per COVID-19 vam
promoure una reunió urgent amb els responsables del centre i amb les autoritats territorials de salut per tal de reforçar al màxim i amb celeritat l’aplicació de les mesures corresponents”.

Aquestes mesures consistien, entre d’altres, en la “separació per mòduls dels espais comuns per tal de poder-hi allotjar els residents individualment, la desinfecció profunda de tota la residència, la comunicació directa amb els familiars per tal d’oferir-los la possibilitat de poder-se endur els seus avis a casa, la comunicació directa amb tot el personal treballador per tal que extremés les mesures higièniques i de seguretat, etc.. Dijous en una segona reunió amb els equips de Salut del territori i amb l’equip de direcció del Grup de residències Novallar, des de l’Ajuntament i Salut vàrem insistir en activar les mesures preventives (aillaments, contractació de personal, etc.). El cert, però, és que moltes d’aquestes mesures no s’han aplicat o s’han aplicat tard. I avui ens trobem amb uns resultats lamentables que dificulten atendre la vida i acompanyar la mort de les persones residents”.

Demanen la immediata intervenció de la residència
El comunicat conclou que “reconeixem i agraïm la feina de tot l’equip de treballadors i treballadores de la residència i no dubtem de la seva professionalitat, fins i tot en les condicions més extremes i desbordants en les què han hagut i hauran de treballar. Tanmateix fa més més de 10 dies que alertem de la situació amb la voluntat d’alentir el número no només de morts sinó de contagis. I les mesures arriben dramàticament tard.
I és que la cosa anava d’hores, i no de dies. És per això que demanem la immediata intervenció de la Generalitat de la residència privada Novallar, per garantir el ple compliment de les mesures indicades des dels protocols i els equips de Salut que al llarg d’aquestes setmanes han acompanyat la situació sanitària de la residència”.