Marc Castells: “Crec que l’obra de govern d’aquests deu anys ha fet guanyar prestigi a la ciutat”

0
654

Dedicat a la política des de ben jove, Marc Castells (Igualada, 1972) s’ha convertit en el líder indiscutible i hereu de l’antiga Convergència a l’Anoia. Ara a les files del PDeCAT i amb un trencament recent i dolorós amb Junts per Catalunya, l’alcalde d’Igualada des de fa 10 anys -i abans president del Consell Comarcal- arriba a la meitat del seu tercer mandat, que podria ser l’últim. En aquesta entrevista fa un repàs a projectes municipals, i se sincera sobre el seu present polític.

Porta deu anys com alcalde i ara just travessa l’equador del tercer mandat consecutiu. Quina valoració en fa?
Estem orgullosos de la feina feta, i vull agrair tothom que ens ha ajudat a fer-ho possible, i en especial a la confiança dels igualadins. Governem no només per als que ens van votar, sinó per a tota la gent d’Igualada, i crec sincerament que l’obra de govern d’aquests deu anys ha fet guanyar prestigi a la ciutat. Hem posat Igualada al mapa, i al mateix temps s’ha guanyat en qualitat de vida. Hi una sensació inequívoca, i és que si vostè analitza fa 10 anys quants equipaments esportius hi havia a la ciutat, i quants n’hi ha ara, o culturals, o bé espais públics, hi ha una clara diferència en positiu. Hem millorat. Cal posar-hi aquí, també, el projecte universitari.

Aquest any hem fet una inversió sense precedents en acció social, intentant mitigar aquesta crisi que ens ha tocat viure. Hi ha hagut moments molt complicats amb tot el tema de la pandèmia de covid, i els ciutadans han fet un exercici de responsabilitat molt gran.

I quines assignatures pendents té, per vostè, Igualada?
Fer creure als municipis que ens envolten, que el seu progrés passa pel mateix camí que ha seguit Igualada en els darrers deu anys. Com pot ser que nosaltres, que no tenim terme municipal, siguem els màxims exponents a l’hora de demanar més sòl industrial per a crear llocs de treball? No entenc que, a vegades, a Vilanova o Montbui, que tenen taxes d’atur altíssimes, no vegin això amb el mateix interès que ho veu Igualada. I miri que els set alcaldes de la Conca d’Òdena estem conjurats, eh, en què el Pla Director Urbanístic d’Activitats Econòmiques de la Conca tiri endavant. Però hauríem de ser capaços d’explicar més bé a la gent que l’únic futur que té el nostre territori és la creació de llocs de treball industrials. Això genera bons sous, inversions a llarg termini, i pensions dignes.

Plataformes amb poca gent han aconseguit fer molt soroll i aturar Can Morera, i Can Titó… I sembla que Jorba hi pot anar al darrere. Al final potser no queda lloc, per al Pla Director.
Algú ens haurà d’explicar com aconseguirem revertir les taxes d’atur de Vilanova i de Montbui. A Igualada tenim una desocupació raonable, i com a capital estem generant certa activitat industrial a les Comes, darrerament amb apostes importants, però ja s’està esgotant el sòl a Vilanova. L’Incasòl ja està venent el 60% de les parcel·les del polígon de Montbui…

Bé, doncs algú ens haurà de dir com ho haurem de fer per generar llocs de treball en la indústria, en el nostre entorn. Soc ferm partidari que s’ha de fer nou sòl industrial, hem de ser valents. Miri, quan hi ha un projecte ambiciós, normalment sempre hi ha oposició, sí, però això no ens pot fer frenar el progrés del nostre territori. Els alcaldes i alcaldesses de la Conca estem determinats a fer-ho realitat l’any vinent.

Governa en solitari i en minoria. Els grups de l’oposició li diuen que la seva actitud és com si tingués majoria absoluta.
En aquests dos anys, el 95% dels punts que s’han portat al ple s’han aprovat per més que una majoria absoluta, o bé per unanimitat. No ho devem estar fent malament, si els grups voten a favor del què els hi presenta el govern. El que sí que he notat a faltar és una manca de proactivitat i de pensar més en Igualada que no en els interessos de partit. Per exemple, em refereixo a la modificació del Pla General que vam proposar des de Junts per Igualada per a permetre fer habitatges en baixos no comercials. Crec que per egoisme, per curta mirada i per pensar més en les eleccions que en la ciutat es va voler que això no tirés endavant. La gent no ho entén.

M’arriben missatges i trucades de persones que tenen problemes de mobilitat i que podrien viure en uns baixos, amb dignitat. Ull, baixos de protecció oficial! Estaríem generant habitatge de forma ràpida i sense cap cost per als igualadins, perquè serien promocions privades. Caldria un esforç per part de l’oposició.

Justament la setmana que ve hi ha un plenari per parlar de l’habitatge, que han forçat des de l’oposició.
N’estem fent un munt, de coses, relacionades amb l’habitatge. El que passa és que l’oposició té més ganes de desgastar al govern que de col·laborar-hi. S’està desenvolupant el Pla Local per a l’Habitatge, que era una demanda històrica. També estem tirant endavant tres promocions d’habitatge públic, dues de l’Incasòl que no tenen cap cost per als igualadins, que aquest és el nostre model. L’Ajuntament cedeix el sòl i l’Incasòl construeix, i just ara s’estan licitant. L’altra promoció és de l’empresa municipal Phima, en la qual l’Ajuntament ha de fer un esforç econòmic. Estem treballant també projectes de masoveria urbana, i també iniciatives que aviat es faran públiques per a la recuperació d’habitatges. També està essent un èxit l’acció que hem fet d’invertir 20.000 euros en la rehabilitació d’habitatges. Estem rebent moltes propostes. No havia passat mai, subvencionar amb tants diners per a reformar un habitatge, per després posar-lo a la borsa de lloguer assequible de l’Ajuntament. Penso que és una bona notícia. Crec que estem en la bona direcció. I, per altra banda, no paren d’arribar sol·licituds de promocions privades per fer a Igualada.

Fa temps que no parla de la “joia de la corona”, com sempre li diu al barri del Rec…
Aviat tindrem bones notícies, en l’àmbit d’inversions en el sector TIC. A aquesta zona li mancaven dues coses, bàsicament. L’enllaç amb la Ronda Sud, necessari per poder donar sortida i entrada la barri, i podem dir que s’aprovarà definitivament aquest mes de juny de manera que al setembre comencin les obres. En 18 mesos ja estarà fet l’enllaç. També s’està fent el tràmit ambiental de la Via Blava de Jorba a la Pobla, i ens diuen des de la Diputació que l’obra es licitarà l’any 2022.

I l’altra cosa que li mancava era un concurs d’idees i projectes que vam demanar per poder tenir una visió més estratègica del Rec, i que ha permès als nostres tècnics en Urbanisme tenir la mirada posada en cada parcel·la. El Pla Director Urbanístic del Rec, al costat de la Generalitat, s’ha d’impulsar immediatament. Aquest estiu hauria d’estar en marxa.

Fa 10 anys es va presentar prometent noves empreses per a Igualada. Ha passat el temps i això no ha estat ben bé així. És la seva pedra a la sabata?
No, perquè, de fet, han vingut empreses, que han creat ocupació. Si vostè mira fa 10 anys el mapa del polígon de les Comes i quantes parcel·les buides hi havia, i el mira ara, veurà que està pràcticament esgotat. La setmana passada ens va entrar la darrera petició d’un taller de serralleria, en un racó del carrer Portugal. Hi ha una certa dinàmica positiva, i s’han fet inversions, però potser no s’han explicat. Visito moltes empreses, i fa uns dies era a Plating Brap, que ha fet una gran inversió tecnològica en el sector dels cromats, per valor de dos milions i mig d’euros, i em deien que l’any vinent necessitaran entre 40 i 50 persones. Buff també fa una inversió important, Saltoki ara s’ha ampliat i també necessitarà una desena de treballadors… però el salt gros no el farem amb un polígon esgotat com el nostre, o com el de Vilanova. I aquest gran salt ha de comptar amb la complicitat de tothom.

Cap urbanista de la Generalitat pensa en fer un macropolígon a la Conca d’Òdena, es faran parcs empresarials, que seran sostenible i adaptats al paisatge i a l’entorn, i que generaran riquesa i llocs de treball. Aquest és el futur d’aquest territori, i no fer-ho seria una equivocació molt gran.

Tothom coincideix que una gran passa endavant en aquests darrers anys ha estat l’acord amb la UdL per fer possible el Campus Universitari. De quina manera Igualada en podrà sortir més beneficiada de cara al futur?
Que siguem una ciutat universitària ha estat un èxit col·lectiu. Fa deu anys, quan expressava a algú aquesta idea, quan teníem una Teneria que Educació volia tancar, era impensable. El 4D Health en va ser l’embrió, després el nou Campus al Pla de la Massa… i després vindrà el nou Campus de Salut a l’antic Hospital, que al setembre començaran les obres.

També el pas del nostre Hospital a la catalogació d’Universitari, que ens permetrà fer moltes coses. Tot això farà possible un somni… Segons ens diuen des de la Universitat de Lleida, pel curs 2025-26 a Igualada tindrem 1.044 estudiants universitaris. Es faran ampliacions. Les que notarem de seguida és que, per exemple, el Grau d’Infermeria doblarà la seva capacitat. De les 45 places que teníem ara, es passarà a 90. També s’ampliarà el doble Grau de Fisioteràpia i Nutrició. En tenir hospital universitari, amb tota probabilitat és que el sisè curs de Medicina es farà a Igualada.

Doncs a veure si tenim més especialistes a l’Hospital.
Sí, no hi ha especialistes, i és un gran repte per a Igualada i per a tot el país. Que els futurs nous metges puguin fer docència a l’Hospital i recerca al 4D Health és un al·licient, i hem d’anar cap aquí.

Un altre dels fets més destacats dels darrers anys ha estat l’Anella Verda o el “descobriment” del Parc Central. Un pulmó verd al mig del municipi que està essent molt utilitzat. Hi ha en marxa l’ampliació?
El govern municipal vam tenir una visió de futur, amb el Parc Central, però és el ciutadà qui ha fet d’aquest espai un gran pas endavant, i més en aquest any i mig de pandèmia. La gent teníem necessitat d’espais grans. L’any que ve tindrem ja del tot acabada l’Anella Verda, amb 13,5 kilòmetres molt utilitzats per la gent.

L’any que ve també tocarà expandir el Parc Central cap el cantó de l’Hospital. Ara hem fet tot l’enjardinament de la vorera de l’avinguda Mestre Muntaner, i això continuarà en aquesta direcció. Aquesta part del parc ja no serà una esplanada, només, serà un dels parcs més grans de Catalunya.

Segona part de l’entrevista amb l’alcalde d’Igualada, Marc Castells

Compartir