18.5 C
Igualada
Dimecres, octubre 21, 2020

Manel Segura Garcia, xarcuter i propietari de Cal Passanals: “Fem productes de qualitat sense perdre l’essència artesanal”

Em dic Manel Segura Garcia, soc igualadí i llacunenc. Igualadí perquè és on vaig néixer, visc i treballo actualment. Llacunenc perquè els pares ho eren i la meva esposa també, on em vaig casar i on vaig aprendre l’ofici de xarcuter. Sóc xarcuter, copropietari del negoci Cal Passanals s.l que consta de dues botigues: una a Igualada al carrer Alba número 11 i una a Vilafranca del Penedès al carrer Tossa de mar, 29. Em dedico, juntament amb el meu fill Joan, a fer els embotits de la casa i atendre els clients de cara al públic, el que comporta tenir una bona organització a nivell global a part de l’elaboració i la venda.

Quan neix Cal Passanals?
Cal Passanals té els seus inicis pels voltants de l’any 1947.
Tres generacions de la família Balcells que amb molt esforç i dedicació van arribar a ser una de les xarcuteries més importants d’Igualada. Joan Balcells antic propietari sabia que la meva dona Concepció i jo ens dedicàvem al món de la xarcuteria a Embotits Mallart de La Llacuna, així doncs va contactar amb nosaltres per donar-nos la possibilitat de poder donar continuïtat al negoci.
Estem parlant de l’any 2009, temps de crisi, no va ser una decisió fàcil, però al final vàrem decidir fer el pas i amb molt d’esforç i sacrifici, entre la meva dona, el meu fill i jo anem tirant endavant i ja són 10 anys els que complim.

Quants sou a la botiga?
A la botiga d’Igualada som un total de nou treballadors. Ara fa dos anys vàrem obrir una botiga a Vilafranca del Penedès que es diu Xarcuteria Carns Ros amb tres noies amb atenció de cara al públic.

Els precuinats tenen molta sortida?
Sí, ja que són elaborats amb productes naturals i de proximitat.
Un altre motiu que la venda de precuinats va en augment, és el fet que la societat i la manera de viure ha canviat. La dona, per sort, està molt més integrada en el món laboral cosa que anys endarrere potser era qui més s’encarregava de fer el menjar per a la família i la dedicació era completa a les feines domèstiques. Entenc que hem evolucionat cap a millor i cada dia hi ha més igualtat entre homes i dones.

Els vostres productes són tots de proximitat?
Sí, frescos i de qualitat. Treballem amb empreses de diferents comarques com el Bages, l’Anoia, el Berguedà, el Penedès, etc.

Tema envasos i plàstics. Com ho porteu?
En el tema envasos i material biodegradables som molt conscients de la importància que té utilitzar-los per a poder disminuir la contaminació mediambiental i l’excés de l’ús del plàstic, material que porta molts problemes, sobretot en llocs com el mar.

Recentment diuen que la carn vermella no és bona, ens ho hem de creure?
Ningú diu que la carn vermella no sigui bona, sinó que cal adaptar el seu consum a estàndards saludables.
En el cas català, la nostra dieta mediterrània, que és variada, ens permet fer el consum setmanal recomanat per l’OMS.

Quins controls ha de passar la carn?
Molts, i tot és per aconseguir tenir la màxima seguretat higiènica i sanitària dels aliments que venem i consumim. Les normatives sanitàries d’àmbit general i les específiques reglamentacions tècniques sanitàries del sector de la carn, ens obliguen a tots els participants.

Què penseu dels vegans? Feu menjar per a ells?
Fa molts anys que elaborem productes per a vegetarians. Avui dia l’oferta de la major part de les xarcuteries ofereix solucions alimentàries per a tots els membres de la família.

Tema ecològic, són més cars però compensa o és una moda?
Tots els aliments que són tractats d’una manera més cuidada tenen un cost més elevat. Això és lògic i la gent ho entén i tinc clar que aquesta manera de treballar no és una moda sinó una tendència, una actitud de la societat enfront dels problemes que comporten les indústries en producció en massa o la ramaderia intensiva. Però sí que us posaré un exemple de moda que enganya a la gent de bona fe, els productes vegetals que en diuen hamburgueses veganes, necessiten posar-hi molts additius per poder fer veure que és carn, el que és soja transgènica.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Acadèmia Igualada edita el llibre “Descrobrim l’Anoia”

L’Acadèmia Igualada ha editat el llibre “Descobrim l’Anoia” amb la voluntat de donar a conèixer al nostre alumnat el territori, la història, la cultura...

Som-hi proposa crear una cooperativa local de repartiment a domicili

Davant les restriccions que s’han aplicat i les que poden aplicar-se els propers dies, el grup municipal d’Igualada Som-hi proposa que el govern de...

Darrers dies per sol·licitar l’ajut de les beques de transport de Capellades

Fins el dijous 29 d’octubre es poden sol·licitar les ajudes al transport per als estudis postobligatoris que convoca un any més l'Ajuntament de Capellades. Tal...

Junts demana “rigor i concreció” en les baixes dels treballadors de fora la Conca afectats pel confinament

Després que Esquerra anunciés que el BOE ja reconeixia com a accident laboral la impossibilitat dels treballadors de fora de la Conca d'Òdena d'anar...

ERC Igualada proposa cobrar menys impostos als bars i restaurants

ERC Igualada s’ha reunit amb el gremi d’Hostaleria de l’Anoia per mostrar el seu suport i s’ha compromès a proposar mesures municipals per ajudar-los...
Compartir