L’oratori Mil anys tornarà a sonar diumenge a la Basílica de Santa Maria
L

14 de novembre de 2014

foto oratori palau

Han passat deu anys des de l’estrena d’una obra musical emblemàtica per a la ciutat d’Igualada, l’oratori Mil Anys, que es va compondre per a commemorar el mil·lenari de Santa Maria a Igualada. Enguany es tornarà a interpretar, el proper dia 16 de novembre a les 18h, a la mateixa basílica, sota la direcció del seu autor, Mossèn Valentí Miserachs.

L’oratori Mil anys és una obra musical en quatre quadres per a veus solistes, cor i orquestra, amb lletra d’Antoni Dalmau i Ribalta i música de Valentí Miserachs. Va ser estrenat amb gran èxit a la mateixa església de Santa Maria el dia 28 de març de 2004 i, un any més tard, el 27 de febrer de 2005, va ser interpretat novament, aquest cop al Palau de la Música Catalana de Barcelona, ple de gom a gom.

Els quatre quadres de l’oratori constitueixen un reflex de les arrels cristianes d’Igualada i un recorregut al llarg dels mil anys d’història de Santa Maria i de la mateixa ciutat. En el primer quadre s’explica l’arribada del cristianisme a Catalunya i el martiri de Fructuós, el bisbe de Tarragona; en el segon, el nou ordre medieval, la pau i treva de l’abat Oliba, el somni de Gerbert d’Orlhac –el papa de l’any mil– i el naixement de Catalunya; en el tercer, el naixement d’Igualada, el pas de les centúries i la suor de sang del Sant Crist igualadí; i, finalment, en el quart, l’evocació dels mil anys i el vincle permanent entre la comunitat cristiana i el seu temple mil·lenari.

Pel que fa a la música, és un inspirat treball de composició de més d’una hora de durada, en el qual s’hi reconeix també la presència de temes litúrgics i religiosos populars vinculats a la ciutat.

Transcorreguts deu anys des del moment de l’estrena, arriba l’hora de tornar a descobrir una obra que, no només forma ja part del repertori emotiu i personal dels qui la van escoltar en el seu moment, sinó que es vol tornar-la a donar a conèixer regularment a les noves generacions d’igualadins.

La interpretació de l’obra anirà a càrrec dels solistes Ulrike Haller, soprano; Júlia Brescó, mezzosoprano; Carles Prat, tenor; Joan Garcia Gomà, baríton; i Josep Pieres, baix. El cor de l’Oratori del Mil·lenari, format per diversos cantaires de totes les formacions corals de la ciutat, ha estat preparat per Josep Miquel Mindán. El cor infantil està format per cantaires de les corals Verdums i Gatzara i l’orquestra, la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia, que dirigeix David Riba, completen la formació. La direcció anirà a càrrec de Valentí Miserachs.

Aquest concert està organitzat per l’Ajuntament d’Igualada a través de l’Institut Municipal de Cultura (IMC) i la Comissió de l’Oratori Mil Anys, formada per Mossèn Josep Massana, Antoni Dalmau, Josep Miquel Mindán i Margarida Roca.

El preu de les entrades és de 10 euros i es poden adquirir al Punt de Difusió Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2), de dimarts a divendres de 19 a 21h, i els dissabtes i diumenges d’11 a 14h i de 18 a 21h. També es podran comprar el mateix dia a l’església una hora abans del concert

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta