34 C
Igualada
Diumenge, maig 22, 2022

L’oposició de Vilanova justifica la censura a Vanesa González per “incompliment de compromís” i “prepotència”

Noemí Trucharte, Kilián Tomàs, Eva Vadillo del PSC, Silvia Cáceres i Francisco Palacios per VA!, Juan Manuel Cividanes i Manuel Ocaña de Veïns amb Veu i Inma González de DECIDE han comparegut públicament per donar explicacions sobre la moció de censura que portaran a ple el dimarts 31 de gener. Només ha faltat el regidor de VA Camilo Grados a qui han excusat per motius laborals.  Un a un, els representants de cada grup han anat exposant les seves motivacions per fer front comú per defensar una alternativa al govern actual i destituir l’alcaldessa que segons afirmen ha acabat amb la confiança de tots els grups de l’oposició.

També han confirmat que la socialista Noemí Trucharte serà per consens la candidata a ocupar l’alcaldia, després del ple de la moció de censura.

La socialista Noemí Trucharte ha estat la primera a parlar i explicar que malgrat la decisió ha estat difícil “és l’única sortida” que han trobat els grups de l’oposició després de sentir-se, diu “indefensos davant un govern que ha obstaculitzat les accions de fiscalització” de la resta de grups en un escenari on l’equip de govern no estava en majoria per decidir de manera arbitraria ni partidista, com segons afirmen, ha fet, en temes concrets, per exemple en l’ús dels mitjans de comunicació.

La gota que va fer vessar el vas, ha dit Trucharte, va ser la negociació del pressupost del 2017. Trucharte ha parlat d’engany i manipulació en les converses amb l’equip de govern, buscant l’abstenció o el vot afirmatiu d’una força, per d’aquesta manera deixar després a les altres fora.

També ha criticat que hagin governat a base de decrets o decisions de junta de govern i ha criticat que hagin incomplert les decisions majoritàries, referint-se a propostes concretes fetes pels grups de l’oposició en els pressupostos de 2016.

En segon lloc ha parlat la representant de DECIDE Inma González qui ha explicat al llarg de l’acte que aquesta ha estat una decisió personalment difícil i que té repercussions molt dures. Ha argumentat que des del primer moment va proposar un govern de concentració i que finalment va donar la seva confiança a González per tal de deixar governar la llista més votada. No obstant, segons ha assenyalat, ha sentit traïda aquesta confiança i durant aquests 18 mesos ha vist com s’incomplien els compromisos als quals havia arribat amb l’equip de govern, per exemple, en els pressupostos de 2016 quan van arribar a l’acord d’invertir una partida pressupostària en educació. La regidora de DECIDE  també afirma que l’alcaldessa Vanesa González ha faltat a la seva paraula i que davant la pèrdua de confiança no ha vist més opció que donar suport a la moció de censura. Ha criticat durament el que ha definit com un “mercadeig” del pressupost

El regidor de IPV Veïns amb Veu Juan Manuel Cividanes també ha argumentat la moció en base a la falta de diàleg de l’actual equip de govern. Afirma que en aquests 18 mesos l’alcaldessa no només no ha estat oberta a parlar amb els grups de l’oposició sinó que ha faltat a la seva paraula i als compromisos adquirits. Propostes, afirma, que buscaven l’estabilitat del govern.

També ha subratllat la legitimitat de la moció de censura ja que segons afirma els regidors són elegits pel poble en les eleccions municipals, però són aquests els responsables de triar l’alcalde.

També ha demanat que es respectin les regles del joc i que els deixin treballar. Cividanes ha afirmat, en més d’una ocasió, que V365 no tenia programa electoral i que s’ha limitat a porta endavant les propostes d’altres grups.

Francisco Palacios, en nom de l’Agrupació d’Electors Vilanova Alternativa ha insistit també en la falta de resposta de l’equip de govern als intents de l’oposició de treballar de manera constructiva. S’ha referit també als incompliments de les propostes que VA va fer als pressupostos de 2016 i n’ha donat detalls en el torn de preguntes.

Palacios ha remarcat la legitimitat del mecanisme de la moció de censura a càrrec dels quatre grups de l’oposició que van sumar un total de 2.486 vots en les darreres eleccions municipals i que representen a un bon nombre de veïns.

Ha estat el primer a llençar un missatge de tranquil·litat tant per als treballadors de l’ajuntament com a la població per dir que els projectes municipals que estan  començats es tiraran endavant i “es milloraran” ha dit.

Per últim el socialista Kilián Tomás ha tancat el torn d’intervencions i ha estat potser qui més ha acotat el detonant de la presentació de la moció de censura tot dient que en l’any i mig de govern han vist un canvi radical i que s’han sentit decebuts per la falta de compliment de les propostes fetes des del PSC en els pressupostos de 2016 als quals van donar el que considera  “una abstenció positiva”.

Afirma que el govern sempre ha comptat amb la col·laboració del PSC però que han topat amb un mur infranquejable i amb cap marge de negociació. També ha manifestat que mai ha estat la voluntat del PSC arribar a aquest punt però que l’alcaldessa va faltar al seu compromís a l’hora de pactar els pressupostos de 2017. En aquest sentit ha explicat que van acordar fins i tot el suport als pressupostos després de proposar una partida de 30.000 euros que el seu grup destinaria a petits projectes que no estaven contemplats, però que finalment Vanesa González va demostrar falta d’ètica i prepotència en intentar el xantatge amb la resta de grups per evitar la fotografia d’acord amb el PSC.

L’autèntic detonant però, de la decisió última de presentar la moció de censura ha dit Kilián Tomàs va ser la decisió unilateral de retirar els pressupostos de l’ordre del dia i evitar el debat, en un gest que des dels grups han definit de “supèrbia i prepotència”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

“Quan s’enduen el país: L’espoli franquista als ateneus de Catalunya”, un greuge històric no resolt del tot

L’exposició “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya”, confeccionada per la Federació d’Ateneus de Catalunya, i el magazín La Mira, ha...

“Adeu, Paf”, la gira de comiat de Falsterbo, a l’Ateneu

Diumenge, a les 6 de la tarda, el Teatre Municipal l’Ateneu acollirà un dels concerts de la gira de comiat de l’antològic grup Falsterbo....

Diumenge, X Trobada de cotxes clàssic a Montbui

Aquest proper diumenge torna a Montbui una de les fites més esperades pels afeccionats dels cotxes i motos clàssiques de l’Anoia: La 10a Trobada...

La deixalleria obrirà també els diumenges

Igualada ha començat a implementar una bateria de millores pel que fa als serveis de reciclatge. A més a més, del servei Porta a...

L’Editorial: Canvi climàtic

Aquests dies fa molta calor, inusual completament per un mes de maig. Per al cap de setmana que tenim al damunt es preveuen temperatures...
Compartir