Un article de
Veuanoia

Llegir… un gran plaer
L

23 d'abril de 2020

En un Sant Jordi tan excepcional i especial com és el d’aquest any no podem deixar de perdre el plaer de llegir un bon llibre i malgrat ens haguem de quedar a casa i no puguem gaudir d’anar a la llibreria, fullejar llibres i triar aquell que més ens ha agradat, sí que podem buscar altres opcions de lectura de llibres que ja tenim o que podem buscar als serveis de les biblioteques virtuals, per exemple. Per això els col·laboradors habituals de La Veu ens han fet arribar un seguit de propostes de lectura interessants, que a ells els han resultat plaents i que volen compartir amb tots vosaltres

 

FRANCESC RICART

L’esperit del temps. Martí Domínguez. Editorial Proa. 2019

L’autor del País Valencià, un expert a novel·lar la Història, en aquesta obra s’endinsa en el nazisme i en la seva justificació a partir de la ciència. El fet intrigant, a la novel·la i per a la Història, és el paper de científics (l’esperit del temps) que en passar els anys van arribar a premi Nobel i que, aleshores, van contribuir a justificar l’Holocaust. Premi Òmnium a la Millor novel»la de l’any.

 

Sis nits d’agost. Jordi Lara. Edicions de 1984.  2019

Una crònica novel·lada, una novel·la, sobre els dies que passen des de la desaparició de Lluís M. Xirinacs fins a trobar-ne el cos al pla del Pegot, a Ogassa. Jordi Lara fa un treball d’investigació  amb un exercici literari molt notable en què ens acosta a la figura de Xirinacs, un home de referència del pacifisme actiu i l’independentisme. Jordi Lara i Xirinacs s’ho valen.

 

 

MIQUEL SAUMELL

Persona non grata, de Jorge Edwards, Barral, 1973.

Òbviament aquest llibre està descatalogat, però per internet encara es pot trobar. Aquests dies de confinament l’he tornat a llegir. És un relat autobiogràfic del primer diplomàtic xilè que el president Allende va enviar a Cuba. Una crònica diplomàtica trepidant molt ben escrita, que ajuda a entendre les relacions d’aquella època entre Xile i Cuba, i les interioritats d’aquells règims.

 

…Y ahí lo dejo, de Gonzalo Boye, Roca Editorial, 2019.

Una crònica molt detallada que sembla una novel·la però no ho és, que explica les actuacions de l’advocat dels exiliats polítics catalans que a partir dels fets de l’1 d’octubre van decidir buscar justícia més amunt dels Pirineus, veient que si es quedaven aquí ho tindrien tot menys una justícia justa, com el temps ha anat demostrant.

 

 

JAUME FERRER I PIÑOL

Ensenya’m la llengua   Toni Beltran Genescà, Editorial Gregal.

Llibre de 423 pàgines, que recupera i difon el vocabulari mèdic popular. Em va semblar divertit, engrescador i útil.

 

El quadern gris  Josep Pla –

Tot un clàssic. No em sembla que es reediti  enguany una vegada més, però si es té o es troba em sembla ideal per aquests dies. Tot i tenir els 25 volums de l’obra completa, confesso que no els he llegit pas tots i no en trec els segurs mèrits. Però sempre començo amb “el quadern gris”, i ja m’hi quedo per llegir-lo sencer.

 

 

ANTONI DE FEBRER

Amb sense tu d’en Pep Elias (2017)
Recordo com pots devorar un llibre quan t’enganxa! Partint de diferents històries i amb certes quotidianitats com a punt de partida. L’autor juga amb expressions pròpies que recorden l’escriptura que va trenant com si fos un joc. Hi ha cert humor en la seva manera de relatar-ho tot. Amb gust et tornes testimoni de les vivències dels personatges. Un llibre de bon gust que resulta un plaer rellegir amb un somriure que s’esbossa sol. Sempre se’m fa curt!

El tiempo del negro de Mireia Rubio Molín (2017)

Encara que el títol pugui semblar políticament incorrecte parla d’un fet que ens sacseja a tots. La presència de la immigració i de com aquesta interactua amb nosaltres. Un home que intenta desenredar errors del passat es torna involuntàriament testimoni del drama d’una persona que emigrant ho ha perdut tot, però encara guarda l’esperança de trobar el poc que pot lligar-lo a una família. Una història que mostra que entre tots ho hauríem de poder tot i que cada persona carrega la seva creu particular. Un llibre que t’obre els ulls!

 

JAUME SINGLA

Això ho canvia tot de Naomi Klein, Editorial Empuries

Oblideu tot el que sabieu de l’escalfament global. La veritat, és que el problema no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en el nostre sistema. L’altra veritat és que podem combatre aquesta crisi existencial i transformar el nostre sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. En el seu llibre punyent i provocador, el més provocador de tots, la pensadora canadenca Naomi Klein s’enfronta a un dels problemes més greus que amenacen la humanitat: la guerra que el nostre model econòmic fa contra la vida a la terra.

Tu a Sants i jo a Mollerusa, de Jordi Sierra i Fabra

La Meritxell de Sants i en Pau de Mollerusa es coneixen en una nit boja de sexe. Al matí la Meritxell s’adona horroritzada que ell és «unionista» i en Pablo descobreix, no menys espantat, que ella és «indepe». Dos pols oposats que viuran al límit del 22 de setembre fins a l’1 d’octubre de 2017, debatint-se entre la passió i els ideals. Jordi Sierra i Fabra rememora aquesta setmana crucial amb una divertida història portada al límit per dos personatges superats per les circumstàncies però units per la bogeria de l’amor i el sexe. Urnes amagadses, defensa dels col.legis, policies repartint garrotades…. i entre mig la història d’amor entre dos joves politicament oposats. Serà possible la pau entre ells?

 

MARTÍ ROSSELL PELFORT

Pluja d’estels / Laia Aguilar / Editorial Destino / Premi Josep Pla 2020

Cinc anys després del tràgic accident, un grup d’amics es retroba un cap de setmana. La música i la platja no eviten que els secrets, les confidències i les ombres del passat dilueixin la festa. Una novel·la fàcil de llegir on el temps passa sense que te n’adonis, com quan gaudeixes amb els amics o mires una pluja d’estels.

 

RAMON ROBERT

Dones de ciència, de Rachel Ignotofski. Edita Estrella Polar.

Excel.lent llibre en el que es fa un apropament biografic i es posen de relleu les contribucions de 50 dones extraordinàries en els distins camps de la investigació o dedicació científica. Són retrats de biòlogues, doctores, astrofísiques, matemàtiques… Des de Rachel Carson, que fa cent anys ja advertia dels perills de la contaminació a l’ estudiosa dels primats Jane Goodall, des de la matemàtica afroamericana Katherine Johnson a la gran Marie Curie. Un llibre fascinant, molt ben il·lustrat per la pròpia autora.

Els 4 Gats, de Jordi Notó. Editat per Viena / Ajuntament de Barcelona

Crònica històrica d´un dels locals més emblemàtics de la Barcelona modernista. Des de finals de segle XIX a principis del XX, va ser punt de trobada de la bohemia catalana i d´artistes extraordinaris com Pablo Picasso, Ramon Casas, Santiago Rusiñol o el poc conegut Pere Romeu, que fins i tot va ser animador a un café de Montmatre. El llibre acull veus testimonials i fotografies mai publicades fins ara. Molt recomenable per a tots els amants del modernisme i interessats en una època molt especial i enriquidora.

 

JOAN PINYOL

The road (la carretera),  de  Cormac  McCarthy (Edicions 62)

Novel·la que sacseja els fonaments de la societat. Dins el pare i el fill que volen sobreviure en un paisatge apocalíptic i una situació límit al planeta, es manté una llavor d’humanitat que ha d’evitar que res torni a fer-se tan malament com abans. Una trama actual, espero.

 

Catalunya, any zero (Crònica visual de la desfeta), de David Gesalí i David Íñiguez (Angle editorial)

Un passeig inèdit, el 1939, per un territori català destruït per la petjada inhumana del feixisme. Una combinació singular d’imatges fetes pel bàndol vencedor i relats personals dels perdedors. Fotografies mai vistes i testimonis colpidors d’un país devastat amb un futur hostil.

 

 

MARINA LLANSANA

Guillem, de Núria Cadenes. Editorial Amsterdam.

Núria Cadenes combina diferents gèneres periodístics i literaris per relatar com va ser l’assassinat del jove Guillem Agulló l’any 93 al País Valencià, i ho fa de manera objectiva. El resultat és una història real i torbadora. Un llibre imprescindible per no oblidar la impunitat amb què ha actuat el feixisme a l’Estat espanyol durant tants anys.

 

 

NÚRIA CAÑAMARES

Evasions, Eva Piquer i Eva Armisén

És un llibre que acompanya, un refugi, un espai de trobada amb un mateix que pots estirar tant com vulguis. Convida a degustar-lo a poc a poc. A contemplar-lo, a connectar-hi. Té esperit. És una obra il·lustrada de situacions i pensaments de vida. Els textos són una delícia i els dibuixos et transporten. Pura evasió. Per tenir sempre a l’abast.

 

Saga Els ulls grocs dels cocodrils, Katherine Pancol

Va ser un èxit mundial de vendes i fins i tot se’n va fer una pel·lícula. Als tres primers volums (Els ulls grocs dels cocodrils, El vals lent de les tortugues i Els esquirols de Central Park estan tristos els dilluns) els va seguir una segona trilogia (Elles 1, Elles 2 i Elles 3) i un setè títol (Tres petons). Els personatges (amb un gran protagonisme de les dones) són tan vius que hi empatitzes i sents que perduren més enllà de la novel·la.

 

BERNAT ROCA

Iniciació als Veda (Editorial Fragmenta):

Aquesta selecció de fragments feta per Raimon Pannikkar ens transporta a un coneixement antic i de milers d’anys d’història. Textos poètics que són propers i parlen en forma de metàfores i símbols del més íntim de l’experiència humana, aquella que no canvia i que roman eterna en el centre de l’existència: la Vida i també la Mort. Els Veda ens ensenyen que només mor allò que no ha donat el seu fruit

 

El senyor dels anells, J.R.R. Tolkien ed. Vicens Vives

L’obra de Tolkien resisteix el pas del temps i s’alça imponent com un monument lingüístic i literari. La història de l’anell únic, metàfora del poder i l’Ombra,  és el veritable protagonista del viatge de Frodo i al Companyia liderada per Gandalf, el Vell Savi, que guia l’heroi en el seu viatge que l’ha de dur de retorn a casa, com en la millor tradició èpica. Tolkien combina el drama, la tragèdia i l’humor amb el mestratge d’anys de bones lectures i un esforç ingent i meticulós. Una obra llegendària que no pot faltar en tota biblioteca de qui vol ser armat cavaller.

 

JENNIFER ROCA

 L’ombra del ventCarlos Ruiz Zafón

L’ombra del vent us transportarà a la Barcelona de la postguerra i fareu costat a Daniel Sempere, el protagonista, que veurà com canvia la seva vida arran de la troballa d’un llibre maleït en un lloc increïble: el Cementiri dels Llibres Oblidats. Pàgina a pàgina els personatges us endinsaran en un mar de secrets i per un laberint d’intrigues que té de rerefons d’una tràgica història d’amor.

 

La dona a la finestra, A.J. Finn.

La protagonista, l’Anna Fox, és una dona alcohòlica, addicta a les películ·les antigues, i on reclusa dins la seva llar de Nova York, l’única interacció que té amb l’exterior és per mitjà de la finestra. Un dia arriben uns veïns nous, i l’Anna, creu haver vist alguna cosa fora del normal. Podria ser que passar tant de temps dins de casa la nostra ment ens faci males jugades?

 

 

LLUÍS CAPDEVILA

Els fills de la Terra, de Jean M. Auel

Els fills de la Terra és una saga de novel·les ambientades a la prehistòria escrites per Jean M. Auel, amb un total de sis volums. La saga explica la història d’Ayla, una dona cromanyó que passa la seva infantesa entre neandertals i visita diverses cultures paleolítiques.

 

 

CARMEL.LA PLANELL

Tota una vida per recordar, Premi Ramon Llull 2020

Un veritable tribut a les dones que han lluitat per a perseguir un somni professional, massa sovint en mans d’homes; una novel·la  de l’escriptora barcelonesa Núria Pradas i Andreu que et descobreix la història d’una dona jove que, a l’any 1932, s’instal·la  a Los Angeles per a obrir-se camí a la Walt Disney Studios, com a animadora de dibuixos, en un entorn competitiu i majoritàriament masculí.

Paisatge amb figures, Alex Susanna, 2019,

En la línia del dietari fragmentat mostra l’edat adulta de l’autor a través del seu llarg camí vital com a aprenent de literatura i de totes les arts, des de la magnífica lliçó de coneixement i civisme que li concedeixen els seus passeigs per diversos paisatges geogràfics. Amb ell, ja vaig gaudir del tot a partir de la lectura del seu excepcional “Quadern venecià”, 1989.

 

 

MAGDA BARTROLÍ

No hi ha llum sota la neu, de Jordi Llobregat. Columna Edicions

Una inquietant novel·la negra ambientada al Pirineu més feréstec i en una remota i abandonada colònia industrial amb un passat fosc. La protagonista és una jove detectiu que coneix molt bé aquestes muntanyes i que, a més de lluitar a contrarellotge per descobrir l’assassí, haurà d’aprendre a conviure definitivament amb un passat que la tempesta: la desaparició de la seva germana.

Saps què ho vols, de Kristen Roupenian. L’Altra Editorial

Cruels, foscos, estranys i sorprenents. L’autora ens serveix un recull de contes que no deixen indiferent el lector i amb unes protagonistes femenines indiscutibles. Uns contes amb què s’atreveix a explorar el cantó fosc de les relacions de parella.

 

 

FRANCESC ROSSELL

La cara nord del cor, Dolores Redondo. Columna Edicions

Una jove subinspectora  Amaia Salazar, de la Policia Foral de Navarra, participa en un curs del FBI als Estats Units. Amb Dupree i els seus homes haurà de resoldre una sèrie d’assassinats d’El compositor , que el criminal sempre amaga sota els efectes d’un desastre natural. L’huracà Katrina i els paisatges de Nova Orleans i Elizondo són l’escenari apocalíptic de la història. En aquesta porta d’entrada a la ‘Trilogia del Baztan’ hi trobem mitologia dels  boscos navarresos i l’imaginari de Nova Orleans: vudú, morts vivents, mals esperits, crims… I molta por, perquè el lloc més despoblat del món  és la cara nord del cor humà.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta