‘Llegint entre voltes i arbres’, proposta guanyadora per a la nova biblioteca i arxiu municipal de Calaf

0
253

La proposta presentada per l’equip Casadevall, Casadevall, Sayeras UTE, sota el lema ‘Llegint entre voltes i arbres’ per a la biblioteca i arxiu municipal de Calaf, ha resultat la guanyadora del concurs de projectes d’equipaments i espai públic 2021 convocat per la Diputació de Barcelona. La proposta d’avantprojecte forma part de la voluntat de l’Ajuntament de tirar endavant la construcció d’un nou equipament que inclogui tots dos serveis al solar situat on antigament estava la caserna de la Guàrdia Civil, entre els carrers Francesc Casajoana, Sallavinera i Antoni Martí Morera.

Actualment, Calaf disposa d’una biblioteca, ubicada a l’institut d’ensenyament secundari, i d’un arxiu municipal, situat a l’última planta de l’edifici de l’ajuntament, que ofereixen servei a la ciutadania en uns espais que no reuneixen, ni per dimensió ni per condicions, els requeriments per a poder oferir el servei de forma adequada.

A partir d’aquesta proposta, l’equip guanyador redactarà l’Avantprojecte i, posteriorment, l’Ajuntament podrà encarregar-los directament el projecte executiu i començar a treballar en el que serà la nova biblioteca i arxiu municipal de Calaf.

Segons es recull en l’acta del jurat, en aquesta proposta l’edifici s’integra amb l’entorn més proper i genera al seu voltant un espai públic de gran qualitat, amb nous espais naturalitzats que milloren les condicions atmosfèriques i paisatgístiques. La proposta també resol tot el programa funcional de la biblioteca i l’arxiu municipal en una sola planta, fent que els dos equipaments puguin compartir espais com l’àrea de recepció i la sala polivalent, però permetent que sigui viable la seva utilització de forma completament independent i en horaris diferents.

La distribució interior s’organitza amb un esquema estructural molt clar, amb voltes de curvatura suau que amplien les estances en alçada, creant espais molt agradables amb llum natural i gran permeabilitat amb l’espai exterior. Totes les estratègies passives i actives que la proposta planteja permetran assolir un edifici de consum energètic quasi nul (nzeb). La nova gran coberta verda, no només potenciarà l’eficiència energètica de l’equipament, sinó que aportarà vegetació i biodiversitat a l’entorn, ajudarà a disminuir l’efecte d’illa de calor i millorarà la qualitat de l’aire.

Totes les estratègies passives i actives que la proposta planteja permetran assolir un edifici de consum energètic quasi nul (nzeb). La nova gran coberta verda, no només potenciarà l’eficiència energètica de l’equipament, sinó que aportarà vegetació i biodiversitat a l’entorn, ajudarà a disminuir l’efecte d’illa de calor i millorarà la qualitat de l’aire.

Compartir