L’IPHES i Tous impulsaran activitats relacionades amb el patrimoni arqueològic de la localitat

132
D’esquerra a dreta, el regidor de Cultura, Pau Mir; l’alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, i el director de l’IPHES , Robert Sala, durant la signatura del conveni – foto, Bruno Gómez/IPHES

L’alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, i el director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Robert Sala, han signat un conveni marc per impulsar conjuntament activitats relacionades amb l’arqueologia i el desenvolupament del patrimoni cultural, en els àmbits de la recerca, docència i socialització.

Des de l’any 2006 Bruno Gómez i Josep Vallverdú Poch, ambdós arqueòlegs i investigadors de l’IPHES, han desenvolupat diferents estudis a Sant Martí de Tous sobre la procedència geogràfica de l’aprovisionament del materials lítics per part de les comunitats de neandertals que habitaren l’Abric Romaní, jaciment que es troba ubicat també a l’Anoia, però a Capellades. Aquests treballs han posat de manifest que diversos d’aquests afloraments de sílex es trobarien en el municipi de Sant Martí de Tous, que de fet actuaria com una àrea-font de referència, per la seva abundància, en el subministrament d’aquest tipus de roques (sílex) a una gran part del territori català des de la Prehistòria fins a èpoques històriques. Aquests estudis i conclusions formen part d‘una tesis doctoral, defensada l’any 2016 (Gómez de Soler, 2016), i han estat publicats en diverses revistes científiques.

D’esquerra a dreta, Bruno Gómez, Pau Mir, Vicenç Guinart, Ramon Creus, Robert Sala, Pedro Carmona i Josep Vallverdú, després de la signatura del conveni – Foto, IPHES

La signatura d’aquest conveni marc engega la col·laboració entre ambdues institucions, que s’anirà concretant en futurs acords formalitzats mitjançant convenis específics. Aquests permetran dur a terme diferents accions de recerca en el municipi de Sant Martí de Tous, com prospeccions i excavacions arqueològiques o activitats de divulgació, entre altres, que donaran resposta a l’interès de l’Ajuntament d’aquesta localitat de preservar i difondre el seu patrimoni cultural.

Taller de sílex identificat al jaciment de la Guinardera, a Sant Martí de Tous – Bruno Gómez/IPHES

L’acte de signatura del conveni es va celebrar dilluns 26 de març a l’Ajuntament de Sant Martí de Tous, i va comptar amb la presència, a més de l’alcalde i el director de l’IPHES, del Consell Coordinador del Conveni Marc, com el regidor de Cultura i tinent d’alcalde, Pau Mir; Josep Vallverdú i Bruno Gómez, investigadors de l’IPHES, i membres de l’Associació dels Amics de Sant Martí de Tous, com el seu president, Ramon Creus, i el vicepresident, Pedro Carmona. A més, es va comptar amb la presència de l’especialista i vilatà Vicenç Guinart, un dels impulsors de la col·laboració i de la signatura del conveni marc.