9 C
Igualada
Diumenge, desembre 5, 2021

L’Hospital fa una crida a la prevenció i detecció precoç del càncer de mama

L’Hospital Universitari d’Igualada fa una crida a la prevenció en el Dia Mundial contra el Càncer de Mama i anima a la ciutadania a participar al programa de detecció precoç del càncer de mama, que encapçala l’Oficina de cribratge de l’Anoia –que forma part del mateix centre hospitalari– i que dona cobertura a totes les dones de la comarca d’entre 50 i 69 anys amb la programació de mamografies gratuïtes cada 2 anys.

La Dra. Laura Cusiné, coordinadora de la Unitat Funcional de mama de l’Hospital, explica que “el programa de cribratge de càncer de mama és una eina eficaç en la lluita contra aquesta malaltia. La majora de càncers que es detecten en el programa són en fases molt inicials, de mida petita i sense afectar altres òrgans, això permet tractaments més conservadors, menys agressius i amb menys seqüeles”. Cusiné afegeix que “la detecció precoç, abans de que es presentin els símptomes, millora molt la supervivència amb una alta probabilitat de curació”.

Durant l’any 2020, a través del programa de detecció precoç del càncer de mama, es van diagnosticar a l’Anoia 16 casos de carcinoma, el que suposa el 4,3‰ de les participants.
Cusiné destaca que “els resultats de la mamografia es comuniquen en un interval de 10 dies aproximadament, el que disminueix molt l’angoixa de les dones”.

De les 5.147 dones convocades el 2020, van acudir al cribratge del programa de detecció precoç de càncer de mama un total de 3.702 dones, el que suposa prop d’un 72% de participació. Un descens de més d’un 6% respecte els anys 2018 i 2019 (amb un 78% de participants). Al global de Catalunya l’any 2019 la participació al programa de detecció precoç del càncer de mama va ser del 64,9%.

No tots els casos de càncer de mama, però, es detecten a través del programa, sinó que cal sumar-hi les pacients diagnosticades per altres vies. Així, l’any 2020 es van detectar, en total, 74 casos a la comarca de l’Anoia, un 21% dels quals detectats a través del programa de detecció precoç. Si ens fixem en les dades d’aquest any, de gener a agost de 2021 se n’han diagnosticat un total 64.

La doctora Cusiné explica que, més enllà de participar al programa de detecció precoç, “totes aquelles pacients que notin alguna anomalia o tumoració mamària, poden demanar visita al seu metge del CAP o llevadora que els valorarà i activarà un circuit d’atenció ràpida per a ser visitats pel ginecòleg o sinòleg”.

Si tens entre 50 i 69 anys i no has rebut cap carta de l’Oficina de cribratge, pots contactar-hi al telèfon 93 807 55 50 de dilluns a divendres de 9h a 15h. o bé per correu electrònic: otcnoia@csa.cat.

Actes del Dia Mundial contra el càncer de mama
El Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) se suma als actes del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, el 19 d’octubre.

Fins demà dimecres, 20 d’octubre, a la sala d’actes de la Biblioteca l’Atzavara d’Òdena es podrà visitar l’exposició fotogràfica “Un passeig per les emocions”, que mostra les fases i emocions que es viuen en la malaltia. Una exposició impulsada pe l’entitat l’Olivera de Manresa, una associació d’ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama. També a la Biblioteca l’Atzavara, avui dimarts 19 d’octubre a les 19h se celebrarà la xerrada “Passat, present i futur del càncer de mama” a càrrec de professionals experts de patologia de mama de la Unitat Funcional de mama de l’Hospital Universitari i del psicooncòleg de l’Associació Catalunya Contra el Càncer (AECC).

A més, durant el dia d’avui, la façana de l’Hospital igualadí s’il·luminarà de color rosa i una taula informativa de l’AECC se situarà al centre hospitalari per promoure la prevenció. També es repartiran llaços i mascaretes higièniques roses entre el personal i usuaris del CSA. L’Ajuntament també il·luminarà la façana.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La campanya “Figues i Ous” se centra en la informació dels mètodes anticonceptius i de protecció

Com cada any, el departament de Sanitat i Salut Pública i el departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada posen en marxa la campanya de...

Carta oberta a Pablo Casado

En el seu intent d’anar encara més a la dreta, diu bajanades cada vegada que li posen un micròfon al davant. Habitualment m’hi faig...

Montbui demana la reobertura completa de l’atenció sanitària al CAP

El ple ordinari de novembre de l’Ajuntament montbuienc va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics representants en el consistori, una moció per...

La reconversió cap a les renovables necessita el lideratge del Govern

Ja fa uns mesos que a la nostra comarca, com d’altres, creix el neguit davant les notícies que una nova línia de Molt Alta...

Premi de Fotografia Procopi Llucià, Igualada 2021; o quan la Fotografia és Cultura

El passat diumenge, 21 de novembre, el Teatre Municipal l’Ateneu va acollir una nova edició dels Premis Ciutat d’Igualada, que fomenten i reconeixen la...
Compartir