L’Hospital diu que, a l’inici de la crisi, no podia autoritzar tests del Covid-19 als pacients

643

La direcció del Consorci Sanitari de l’Anoia, entitat que gestiona l’Hospital, ha aclarit avui que “la potestat d’autoritzar els tests de Covid-19 no requeia en la direcció del centre”, en relació als primers dies de la crisi sanitària que viu el país, i en els dies previs a l’origen d’un brot a la Conca d’Òdena que ha provocat el seu confinament. El comunicat afageix que “des d’un inici es van posar mesures abans de la confirmació del primer cas, però el virus ja estava present. La direcció va donar tot el suport i des d’un primer moment va apartar als treballadors i treballadores que haguessin tingut algun possible contacte”.
El centre també reconeix que “possiblement haurem de fer d’aquí un temps una anàlisi profunda i autocrítica de com s’han pres les decisions que hem pres, a mida que evolucionava la crisi, però també pensem que ara no és el moment de fer demagògia i encendre un debat que no ens porta enlloc. Ara únicament mirem per cuidar de la gent, que és el que toca”, diu l’organisme públic, en referència a una informació de Veuanoia.cat que resumia les declaracions del cap d’urgències de l’Hospital en el programa “30 minuts” de TV3, en el qual afirmava que, malgrat els requeriments a l’inici de la crisi, es negaven les proves de Covid-19.
Alguns dels errors ja van ser indicats pel metge d’Urgències de l’Hospital David Roncero en una carta a La Vanguardia, fa dues setmanes: “Des de l’inici del brot molts treballadors d’UCI reclamàvem la possibilitat de realitzar la PCR a pacients amb clínica suggestiva, sempre denegats per Epidemiologia. I aquest probablement és l’origen del brot, un pacient ingressat amb coronavirus sense ser diagnosticat. Respecte a la situació actual, hi ha decisions que s’haurien de prendre sense dilació, que depenen de polítics i alts tècnics sanitaris, que no s’estan prenent i que ocasionaran un elevat nombre de morts”.
El CSA conclou que “aprofitem un cop més per agrair a tot el personal, assistencial i no assistencial, per l’esforç que estan fent aquests dies i, que no cal dir, ja esperàvem, coneixent la qualitat humana i professional dels nostres equips. Agrair a tots els voluntaris i voluntàries que ens ajuden a tirar endavant i a tota la ciutadania pel seu suport i reconeixement. A tots els agents públics que ens han mostrat la seva estima i ens ajuden, i a totes aquelles iniciatives individuals i col·lectives que ens fan arribar donatius, materials, etc. Als organismes públics, etc… Només podem dir GRÀCIES!”