L’homenatge a P. Ramon Castelltort, un acte per a l’inventari cultural d’Igualada
L

10 d'octubre de 2016

La sala de la Biblioteca Central es va fer petita i una gran quantitat de persones van romandre dretes, omplint-la a vessar, per seguir l’acte “P. Ramon Castelltort. 100 anys / 50 anys. Memòria d’un poeta” preparat amb motiu dels 100 anys del naixement i els 50 de la mort del poeta igualadí, escolapi P. Ramon Castelltort i Miralda.

ramon-castelltort-homenatge-biblioteca-veuanoia-igualadaEntre el nombrós públic i amb la presència de l’Alcalde, Marc Castells i el regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, hi havia representació de l’Escola Pia de Catalunya, amb el seu Vicari provincial P. Josep Ma. Canet, l’arxiver P. Joan Florensa i el director de l’Escola Jaume Ars, de l’Escola P. Ramon Castelltort la directora Ester Garriga i una àmplia representació familiar del poeta. Persones vingudes de Barcelona, com Octavi Fullat, membres de Poesia Viva de la ciutat comtal, ex-alumnes i persones foranes volgueren ser presents en aquest homenatge de la ciutat d’Igualada.

Fou un acte que el públic assistent va seguir amb un silenci i interès extraordinari, premiant amb espontanis aplaudiments la recitació dels poemes. En sortir, era unànime la satisfacció per la qualitat del memorial, amb guió i conducció de Jaume Ferrer, que també va recitar diverses poesies durant l’acte –Primera pàgina, Pessebre animat, Paràbola de la ambición frustrada-, un acte que va constituir, en els seu conjunt, un acurat itinerari humà sobre la vida i l’obra del poeta.

Un breu audiovisual confegit per Òscar López va situar la figura del P. Castelltort amb imatges, que van acompanyar la veu de Ma. Teresa Ratera, recitant versos –Mi soledad sonora- de la primera obra publicada del poeta. La intervenció de Joan Valls, amb una semblança sobre Qui fou i qui és el P. Ramon Castelltort, en la qual va resseguir de manera didàctica el context i l’entorn social de la època del poeta, apropà el perfil peculiar de l’escolapi igualadí.

Excel·liren les recitacions d’Adoració Aliberch –Salm del fill sacerdot, Pessebre animat- , de Maria Castelltort –Chopin-, però un dels moments de major tensió emotiva va ser la recitació del –Poema del ciego que vio a Cristo – un dels més coneguts i populars del poeta, que Antoni Miranda brodà literalment. Miranda també recità –Nadal de guerra- amb les notes musicals de la peça que va escriure Mn. Valentí Miserachs expressament sobre aquest poema.

L’alumne Arnau Pujol, de l’escola P. Castelltort, va tenir una simpàtica intervenció amb el poema –Fum, fum, fum!- i Claudina Canals, alumna de l’escola Pia, va fer els delicats acompanyaments al piano de tot el guió i va recitar –Mare-.

Mesurades i equilibrades en el “tempus” del guió van ser les intervencions de Montserrat Lobato, directora de la Biblioteca, Pere Camps, Jaume Ars, Ester Garriga i de l’alcalde Marc Castells. La recitació de –Elegia a Verdaguer- en la veu del mateix P. Castelltort -en un document recuperat d’una gravació de més de cinquanta anys- va cloure l’acte, amb un silenci emotiu del públic, que la va seguir en la foscor de la sala i a través d’imatges del poeta.

Al sortir es va repartir un fulletó-document que recull imatges, opinions sobre el P. Castelltort., breus comentaris sobre l’abast de la seva figura i tota la relació de títols en les vessants de poesia, poesia lírica, teatre, assaigs, traduccions i bibliografia.

Un acte memorial que es pot inscriure, amb lletres destacades, en l’inventari cultural d’Igualada.

Comissió Amics del P. Ramon Castelltort

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta