27 C
Igualada
Dissabte, juny 19, 2021

L’estrès i el bruxisme

Avatar
Dra. Eva Marcè i Dra. Mariona Sagarra
Centre dental Marcè i Sagarra

Durant l’últim any, la nostra població s’ha vist abocada a una pandèmia mundial, generant problemes com estats de depressió, ansietat i estrès en la nostra rutina diària. Aquest estrès generat per la “coronafòbia” ha fet augmentar exponencialment els casos de bruxisme al nostre país.

El bruxisme, col·loquialment conegut com “apretar o rascar les dents” pot afectar tant a adults com a infants i encara que sol ser nocturn, també pot donar-se durant el dia.
Es tracta d’una disfunció de l’articulació temporomandibular. Aquesta articulació està relacionada amb la manera de tancar les dents i amb el sistema neuromuscular permetent accions com la de mastegar, deglutir i parlar.

Aquest trastorn es caracteritza per l’alteració dels músculs mandibulars i de les estructures adjacents. L’estrès és la principal causa però cal tenir en compte altres patologies com la maloclusió, una asimetria esquelètica, artritis o trastorn degeneratiu e inflamatori de les articulacions temporomandibulars.

Igualment, els canvis en la rutina habitual com el foment del teletreball pot generar postures inadequades que acaben afectant aquesta articulació i ocasionar bruxisme.

Per esbrinar l’origen i el grau de gravetat es recomana anar a l’odontòleg davant de qualsevol d’aquests símptomes:

▶Mals de cap i de coll.

▶Molèsties en els músculs de la cara

▶Desgast dental i sensibilitat generalitzada.

▶Sorolls davant la oïda al obrir i tancar la boca acompanyats amb o sense dolor.

El tractament més comú per abordar el bruxisme és l’ús de la fèrula de descàrrega per dormir, amb l’objectiu de col·locar l’articulació en una correcta posició, relaxant així mateix la musculatura d’una manera progressiva. Al mateix temps, es disminueix la tendència apretar les dents i impedir que es desgastin.

La visita al fisioterapeuta per disminuir les contractures de la musculatura cranial i cervical, els analgèsics i antiinflamatoris en moments puntuals també ajuden a disminuir les molèsties típiques d’aquesta patologia.

Així mateix, realitzar exercicis de correcció postural, seguir una hàbits alimentaris i practicar activitat física amb freqüència, ajudaran a reduir l’estrès i evitar el bruxisme.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Igualada Mentoring tindrà 2a edició després de l’èxit de la primera

L’auditori del Museu de la Pell ha acollit l’acte de cloenda de l’Igualada Mentoring, un programa organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i la Unió Empresarial...

Augmenten els assalariats a l’Anoia, però baixa el nombre de llocs de treball

L’Anoia va tancar el mes de març amb 33.740 llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l’empresa al règim general...

L’editorial: Dormitori

Fa un parell d’anys llargs es publicava un article -de l’economista local Xavier Canalis- en el diari digital Eix Diari del Garraf. Un extracte:...

Homenatge de l’AFA Dolors Martí a Rosa Montrabeta

Divendres, 11 de juny, l’AFA de l’escola Dolors Martí i Badia va retre homenatge a la Rosa Montrabeta per haver estat la primera directora...

Deu cellers presenten la primera Guia Enoturística de l’Anoia

Un total de deu cellers, set d’ells de l’Anoia, han presentat aquesta setmana la primera edició de la Guia Enoturística de l’Anoia, una iniciativa...
Compartir