L’esport femení a l’Anoia: Yveth Camús, monitora i esportista de Running

706

Sempre compromesa amb el món de l’esport, la Yveth, filla de Santa Margarida de Montbui, avui és una reconeguda monitora d’activitats dirigides a la Sala de Fitness de l’Espai de Salut i Esport Mont-Aqua. La seva categoria professional deriva d’una formació universitària com a Higienista i dels estudis de Formació de Tècnics de Fitness, a més de ser una de les més reconegudes esportistes de la competència del Running; l’àmbit que més pràctica i que comparteix amb el treball.

Ella, coincidint també amb la majoria de les esportistes entrevistades, estima que al món del running també hi ha una categòrica discriminació de gènere. El cas, per exemple, és que ella va viure un tracte desencertat en l’acte d’un lliurament de premis: un escenari en què el protagonisme, les fotografies i la mateixa qualitat del premi se l’emportaven els esportistes homes.

Ara bé, reté una mirada positiva del seu recorregut en la pràctica de l’atletisme, després de sentir-se ben acceptada i ben valorada; per descomptat atenent que es tracta d’un esport que no acostuma a tenir l’impacte mediàtic d’altres. Emperò, en el seu àmbit laboral, on la proporció de dones és bastant alta, li consta que la remuneració destinada a monitors i monitores dels gimnasos sol ser equiparable; mentre que, en el camp professional del running les retribucions són francament desiguals, tot i que es tracti d’un esport en què cada vegada és més equitativa la participació d’homes i dones.

No obstant això, és en el capítol de la conciliació laboral i familiar on ha hagut de decantar més esforços; desdoblant-se, i amb esperit positiu, per tal de conviure feliçment amb els seus amors: els seus dos fills i l’esport.

Carmel·la Planell, Filòloga, historiadora i fotògrafa