L’esport femení a l’Anoia: Teresa Bernadas, portera d’hoquei patins

130

La Teresa Bernadas, filla d’Igualada que, amb 23 anys, està graduada en Relacions Internacionals i és una jugadora del Club Patí Voltregà i forma part de la Selecció Espanyola d’Hoquei sobre Patins. De ben menuda, va començar a jugar a hoquei a l’Igualada femení d’Hoquei sobre Patins; un club al qual hi va estar vinculada fins a traslladar-se a Madrid, als 18 anys, per a seguir jugant i estudiant. Allà va ingressar al Club Patín Alarcón durant unes temporades, temps en què es va consolidar com a gran professional d’abast europeu; disposant d’un notable palmarès: dos Campionats del Món, 2016 i 2017, amb menció especial com a millor portera amb la Selecció Espanyola, i ben a prop dels quatre campions d’Europa.

Al decurs d’aquest trajecte ha estat objecte d’un tracte discriminatori que li ha restat oportunitats professionals. Endemés, aquesta contrarietat també afecta a l’esport femení en base a inferiors remuneracions, a retallar prestacions als clubs, a una atenció mediàtica menor, etc.; tot això avalat per una legislació poc sensible amb la vàlua de les esportistes. Professionalment, la seva lluita ha estat constant atès que es tracta d’un esport minoritari i no olímpic, malgrat el recent augment de dones esportistes. Així, ella és una ferma defensora dels drets de les esportistes en tots els àmbits -competició, nombre d’equips, arbitratge, categories, etc.- on hi ha un desajust legal que només pot ésser superat amb continues vindicacions.

A nivell personal, ha hagut de compaginar l’esport amb una professió que li permetés un suport mínim; de manera que l’esforç és doble si vol mantenir-se entre les millors categories i aspirar als màxims títols possibles.

Carmel·la Planell, Filòloga, historiadora i fotògrafa