“Les llegendes expliquen els nostres espais, la nostra cultura, els nostres costums…”

29 de juny de 2018

Aquest cap de setmana, dissabte i diumenge, té lloc la IX edició del Festival de Llegendes de Catalunya que se celebra al municipi anoienc de Sant Martí de Tous. Durant tot el cap de setmana, carrers, places i diversos espais del poble s’omplen de llegendes i d’històries, convidant a tots els visitants a passejar i gaudir-ne en un entorn privilegiat i amb una fantàstica acollida a tothom.
El Festival de Llegendes de Catalunya neix l’any 2010 amb l’objectiu de recuperar, potenciar i donar a conèixer històries i llegendes dels Països Catalans. Sant Martí de Tous en té un bon grapat i això donà motiu a la seva creació. Sergi Vallès n’és el seu director i amb ell parlem de com es presenta l’edició d’aquest any.

Un any més, i ja en van nou, torna el Festival de Llegendes de Catalunya a Sant Martí de Tous. Com es presenta?
Es preveu bé, tot i que a aquestes alçades els nervis no et deixen veure gaire bé al previsió. Nosaltres l’hem projectat perquè sigui un any en què hi hagi encara més propostes i creiem que estem assolint ja el nivell d’activitats que pot assumir el cap de setmana. Penso que acostar-se a això després de nou anys està prou bé. Estem satisfets i si el resultat és bo o no ho sabrem diumenge, en acabar.

Quines novetats podrà trobar el públic que assisteixi al Festival.
Aquest any hem fet una aposta nova, que és un espai més divulgatiu, que el fem aquí, a l’Ajuntament. És un espai on s’hi impartiran dos tallers, un per a adults, dissabte al matí, “L’art d’explicar”, en què un actor ensenyarà nocions bàsiques per explicar històries. I diumenge a la tarda en tenim un per a famílies. També es faran presentacions literàries, i a més tindrem la visita de Pep Coll, que ve dissabte a fer un col·loqui molt interessant sobre “La saviesa intemporal de les llegendes”, una reflexió sobre el rerefons de les històries populars. Per assistir als tallers cal apuntar-s’hi amb antelació. La resta d’activitats és molt semblant a la de cada any: un munt de propostes per a adults i munt de propostes familiars.
Enguany hi ha un petit canvi en el tema de les entrades: només es poden recollir entrades per al dia que hi ha les activitats perquè sinó ens trobàvem que la gent que volia venir el diumenge ja no tenia entrades.

El Festival acollirà, com cada any, cares conegudes. Qui hi podrem trobar?
Aquest any vindrà l’Àurea Màrquez que és qui farà l’Apagada del Misteri i que ja fa unes setmanes que té el seu paper i l’està estudiant amb molta il·lusió. Ens sorprèn cada any, quan passem la proposta a algun actor o actriu coneguts, si tenen disponibilitat, l’aposta els atrapa i els fa molta il·lusió i això per a nosaltres és una gran satisfacció. Diumenge ens visitarà l’Empar Moliner, amb una proposta feta una mica a mida en què a través de tres vins, ella ha escollit tres llegendes i les relaciona segons les característiques de cada un d’ells. Comptem amb el celler Ronadelles, que patrocina l’activitat.

Durant el Festival es presentaran diversos llibres.
Sí, aquesta és una proposta que ja portem diversos anys fent-la i cada any busquem algunes publicacions recents relacionades amb les llegendes i aquest any tenim el Bienve Moya amb el llibre Olerdulae; vindrà el Gener Aymamí, que ha publicat Llegendes de l’Anoia i també comptarem amb la Sílvia Colomer, que és periodista que ha reescrit una llegenda nova basant-se en les dones d’aigua, convertint-la en la novel·la La llegenda del carreró.

Per què un Festival de Llegendes?
Un festival de llegendes perquè no n’existeix cap, perquè les llegendes ens expliquen a nosaltres, perquè les llegendes expliquen els nostres espais, la nostra cultura, els nostres costums… I com que no hi havia aquest espai, vam creure que havia d’existir.

Les llegendes són més de cultura tradicional oral o se’n poden trobar d’escrites.
Actualment ja les trobem escrites (Pep Coll, Bienve Moya… són persones que n’han escrites). També hem de tenir en compte que Joan Amades en va recollir moltíssimes. Però després ens trobem amb aquestes petites joies, que són com aquí a Sant Martí de Tous l’Elisa Vidal, cronistes locals que el que fan és recopilar i no deixar perdre. Abans les llegendes i històries s’explicaven a la vora del foc, però ara si no resten escrites és molt més fàcil que es perdin. El que fa el Festival és això: no a la vora del foc, però en format activitat, teatralitzat, recuperar aquest llegat oral que tenim.

Els grups que venen treballen sobre llegendes que ja existeixen?
Un dels criteris de l’organització és que tots els espectacles que venen siguin de llegendes de Catalunya. Això costa molt perquè no tothom fa espectacles d’aquest tipus però n’anem trobant. Aquest any, per exemple tenim un espectacle, dissabte a la nit, d’una coral que es diu Exili que ens explicaran històries populars d’aquella gent que durant la guerra civil es van haver d’exiliar. No són llegendes, però són històries que no poden quedar a l’oblit.
Això no vol dir que ens propers anys no comencem a derivar cap a llegendes d’altres llocs.

Hi ha alguna mena de recopilador de totes les llegendes que s’han explicat aquests anys?
Cada any editem un Cd amb les llegendes de l’edició anterior. També hem reeditat un llibre de l’Elisa Vidal, però amb la nostra idea de fer arribar les llegendes a tothom, enguany hem fet una nova aposta, juntament amb l’empresa Cubus Games d’Igualada, en forma d’una app “llegendescat” i comencem amb una llegenda local, “La cérvola blanca”. Penso que aquesta via més digital és la que ens permetrà arribar a més llocs.

Qui és l’Associació És llegenda?
Som la Gisela Cuadras, la Nídia Tussal, l’Eva Galtés, i jo mateix, que som l’equip de direcció, però tenim cap a 200 voluntaris que en formen part, fins i tot aquells veïns del poble que surten a la seva entrada per posar les espelmes. Per tant podem dir que el Festival és tot el poble: veïns i ajuntament, que ens ha donat una suport essencial des del primer dia. L’Ajuntament volia un esdeveniment que el poble se l’estimés i se’l fes seu, i així ha estat.

Qui són els mecenes?
Mecenes en són molts, perquè hi ha gent que fan aportacions petites que no surten al programa de mà. Aquells que econòmicament aporten més al Festival són empreses que confien en nosaltres, que són locals o estan relacionades amb Sant Martí de Tous: Raona, Respira, Claramunt,, Espai Gastronomia, Tritall, Manutec, Pintures Planell. Ells aporten el valor econòmic, que és essencial per al funcionament, però el valor d’un voluntari que dona tot de si és incalculable.

A Sant Martí de Tous compteu amb un espa i immillorable: la Casa del Teatre Nu.
Estem agraidíssims a la Casa del Teatre Nu perquè cada any ens la cedeixen gratuïtament i on hi podem fer unes propostes molt especials que requereixen d’un espai tancat. Dissabte s’hi fa una proposta per als més petits, que es diu “Bossa menuda”; hi fem un espectacle que es diu “Mascarrufa” que explica llegendes mallorquines i diumenge s’hi podrà veure “La flor romanial”, que és un espectacle de titelles fantàstic.

Els visitants trobaran tots els serveis que necessitin?
Oferim molts serveis: piscina gratuïta tot el cap de setmana, lloc d’acampada, sanitaris, espai nadons Caprabo, espai de food-trucks… Volem que el visitant se senti a gust i tingui tot allò que necessita.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta