Les finances del feixisme

213

Un dels enigmes menys investigats és el de les fonts de finançament del feixisme espanyol. Una de les característiques les formacions d’extrema dreta és la manca gairebé total de militants. Això es veu perquè mai fan congressos públics on discutir les seves idees i renovar els seus càrrecs. I si no es renoven els càrrecs, la direcció és sempre la mateixa i el grup és impermeable a noves idees i nous lideratges. Per tant tot partit que tingui vetat l’ingrés a nous militants o no faci congressos, és per la seva pròpia naturalesa, una formació antidemocràtica.

Que no tinguin militants, no vol dir que no puguin incidir –i molt- en la vida política de Catalunya i també d’Espanya. Vox va adoptar el model de Manos Limpias i s’ha dedicat a posar denúncies i fer d’acusació popular en contra de líders polítics catalans, sense que hagin donat explicacions de les seves fonts de finançament per a fer front a les quantioses despeses judicials que comporta.

Estar personats en una causa els permet disposar de tots els documents de la defensa, de les declaracions dels acusats i a més de permetre exigir presó provisional a base de demanar penes altíssimes, els dona documentació per a filtrar a la premsa amiga i, per tant, presència als mitjans per damunt de la seva transcendència real.
Ho hem vist en casos com el “sindicat” Manos Limpias, Societat Civil Catalana, Abogados Cristianos i fins a les eleccions andaluses, Vox, però n’hi ha més.

A Espanya aquesta fórmula fa molts anys que funciona, sense que cap organisme oficial s’hagi pres la molèstia de conèixer l’origen dels diners que els permeten funcionat amb tanta notorietat i impunitat. Per què és important conèixer qui finança els grups feixistes? Perquè només anant a l’origen dels diners, podrem comprendre les intencions ocultes que hi ha al darrere dels grups feixistes, tan a l’alça a Espanya.

Sense voler ser exhaustiu us dono algunes dades mai rebatudes. Els diners dels clients dels macroprostíbuls –avui desapareguts- Riviera i Saratoga de Castelldefels, que pagaven amb targeta de crèdit, anaven directament en una entitat bancària de Navarra on, presumptament, també hi havia comptes vinculats al tristament famós “cuartel de Intxaurrondo” vinculat als GAL. En els mateixos macroprostíbuls hi havia vinculats –ho diu la sentència- comandaments de la GC i la PN que en treien beneficis a canvi de fer la vista grossa.

Una altra dada: sabeu qui va començar la investigació (expedient Macedonia) sobre els prostíbuls Riviera i Saratoga,? Els Mossos d’Esquadra. No he escatit quina participació hi va tenir el Major Trapero en aquella investigació, però a jutjar per les ganes que li tenen, crec que va ser fonamental. I per això li volen fer pagar amb la presó i, de moment i malgrat la seva vàlua, el tenen fent fotocòpies.

Fa falta molt periodisme d’investigació i sobra molta repressió.

Jaume Singla