10.8 C
Igualada
Divendres, 8 desembre 2023

Un article de

Les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès recuperen la normalitat hidrològica
L

Publicitat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat l’estat de la sequera a les conques internes de Catalunya i, en especial, les dues unitats d’explotació que estaven en situació d’alerta, resolent que l’àmbit de l’aqüífer de Carme Capellades es retorna a la normalitat hidrològica, mentre que a l’aqüífer del Fluvià Muga es manté l’estat d’alerta per sequera.

L’ACA ha analitzat quin ha estat l’efecte de les pluges registrades durant el mes de novembre, comprovant que en l’àmbit del Carme Capellades (comarca de l’Anoia i el nord de l’Alt Penedès) les pluges, a més de l’ús de fonts alternatives d’abastament d’aigua, han estat suficients per recuperar els nivells de l’aqüífer, superant els 326 metres per sobre del nivell del mar (en el mes d’octubre, quan es va declarar la situació d’alerta en aquest àmbit, el Carme Capellades estava per sota dels 323 metres sobre el nivell del mar).

Pel que fa a l’altre àmbit en situació d’alerta per sequera -l’aqüífer del Fluvià Muga-, aquest continua en situació d’alerta. Tot i que les pluges, a més de les mesures per reduir els consums, han servit per trencar la inèrcia descendent dels darrers mesos, no han estat suficients per incrementar el volum de l’aqüífer per sobre de la cota d’alerta. Actualment, l’aqüífer del Fluvià Muga, que abasteix a 22 municipis de l’Alt Empordà, se situa en 15,7 metres sobre el nivell del mar, amb una lleugera tendència a la millora.

Normalitat a la resta d’àmbits

Pel que fa a la resta de les unitats d’explotació de les conques internes (16), la meitat es mantenen en estat de prealerta i l’altre meitat estan en situació de normalitat. El sistema Ter Llobregat, que abasteix al voltant de 5 milions de persones, està al 63% de la seva capacitat i es garanteixen totes les demandes per a un any. En relació amb els municipis que depenen de l’embassament de Darnius Boadella, que actualment està al 42% de la seva capacitat, havent augmentat el seu volum en les darreres setmanes, aquests tenen garantit l’abastament domèstic per al període d’un any. No obstant, en cas que no es produeixin pluges en els propers mesos, amb les reserves actuals no es podran garantir les necessitats de reg per a la campanya de l’estiu de 2022.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies