16.7 C
Igualada
Dimecres, 27 setembre 2023

Un article de

Les AMPAs de les escoles públiques celebren el decret-llei que facilita el pas d’escola privada a pública
L

La setmana passada el Departament d’Educació de la Generalitat va anunciar un que es tiraria endavant un decret llei per facilitar el pas d’escoles de titularitat privada cap a la xarxa pública i avui la Federació d’AMPAs de Centres Públics d’Igualada expressa la seva alegria davant aquesta mesura. L’entitat considera que “s’obre una finestra d’oportunitat immillorable per revertir la situació anòmala que presenta Igualada respecte el conjunt de Catalunya”, ja que només hi ha cinc escoles públiques i nou de privades-concertades. La plataforma assegura que “ara les famílies d’Igualada tenen a les seves mans l’oportunitat de fer història, reclamant als seus centres que s’integrin a la xarxa pública. Així, esperem la sisena i setena escoles públiques d’Igualada amb els braços oberts.”

L’entitat vol posar de relleu que “l’escola privada ha jugat un rol essencial en la història de Catalunya”. Així doncs, remarquen que en un moments en què l’escola franquista no era exemple de res positiu, l’escola privada-concertada va jugar un rol essencial en l’educació de bona part de la ciutadania, amb la introducció de noves metodologies pedagògiques i la preservació de la llengua catalana com a estendards principals a reivindicar i posar en valor. Ara bé, la federació també creu que quaranta anys després de la mort del dictador, “aquest rol d’innovació, respecte, excel·lència, exigència i inclusió el desenvolupa l’escola pública, dotada amb un cos de mestres de primer nivell”. Per aquest motiu les AMPAs dels col·legis públics igualadins, fan una crida a les famílies de la xarxa concertada a parlar amb els titulars dels respectius centres perquè tots plegats facin el pas cap a la xarxa pública.

En aquest sentit, des de la federació s’ofereixen a les AMPAs dels centres de titularitat
privada per acompanyar-les en el camí d’esdevenir escoles obertes al conjunt de la
ciutadania. “No té sentit que moltes famílies d’Igualada que no van tenir l’oportunitat de
matricular els infants a l’escola pública perquè no hi havia places es vegin condemnats a
pagar quotes mensuals a empreses o fundacions que han de quadrar els números i obtenir
benefici sigui com sigui. Ara tenen l’oportunitat de passar a la xarxa pública i treure’s de sobre aquest maldecap mensual”, ressalten des de l’entitat.

El decret-llei dóna cobertura legal al canvi de titularitat, a més a més que garanteix la
continuïtat laboral a la plantilla de professors i la plaça pública a tots els infants que ara mateix ja hi estiguin escolaritzats. “A més de mantenir el professorat, segurament es beneficiaran d’ampliacions de plantilla a base de professionals de la xarxa pública, que és el veritable orgull de les nostres escoles”, asseveren des de la federació. “Hi guanya tothom, l’alumnat, els professionals i el conjunt de la societat”, rebla l’entitat.

Per bé que de moment les converses estan envoltades d’un cert secretisme, des de la federació asseguren que els han arribat missatges que hi hauria dues escoles d’Igualada disposades a fer el pas. La Federació d’AMPAs de Centres Públics d’Igualada espera que tot plegat s’acabi materialitzant de cara al curs 2020/21. “Celebrem que el Govern faciliti aquesta passarel·la, del tot necessària en casos com el d’Igualada o Barcelona. I un cop aquesta passarel·la és una realitat, demanem a les famílies que s’atreveixin a fer història. És una oportunitat d’or per equiparar la xarxa pública a la concertada, i així aconseguir entre tots plegats un sistema educatiu més equitatiu per al conjunt d’igualadins”, sentencien des de l’entitat.

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

🌱Dia Mundial de la #Salut Ambiental | 📢 CGM, solucions amb garantia competitiva i mediambiental 👉https://ow.ly/Cg8F50PPAbc

"L’objectiu de CGM és “oferir solucions eficients en la gestió dels residus, afavorint els principis de l’Economia Circular."

🏆 La Lliga de Capellades - @SocietatLaLLiga i Antònia Enrich recullen els Premis Compromís d’@OmniumAnoia 👉https://ow.ly/ZK1y50PPxXB

L’acte es va celebrar divendres al vespre amb la presència de públic d’arreu de la comarca