Les ADF de l’Anoia començaran els treballs de vigilància forestal l’1 de maig
L

26 de febrer de 2024

La Diputació de Barcelona avança aquest any el suport econòmic i tècnic a les agrupacions de defensa forestal (ADF) del Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Maresme, Vallès Occidental i Barcelonès perquè l’operatiu de vigilància pugui començar en aquestes comarques l’1 de maig.

Els ajuts, emmarcats dins del Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, s’avancen en un context de sequera i d’alt risc de foc al bosc. Durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi (nivell 2 i nivell 3 del Pla Alfa, respectivament), la Diputació de Barcelona dona suport a l’activació d’una unitat d’ADF a cada municipi de les set comarques amb la coordinació de la Federació d’ADF del Penedès-Garraf, la Federació d’ADF del Baix Llobregat, la Federació d’ADF de l’Anoia, la Federació d’ADF Maresme i la Federació d’ADF del Vallès Occidental.

Les ADF realitzaran tasques de vigilància preventiva i informaran de les incidències detectades, com poden ser abocaments al medi natural o anomalies a la xarxa de punts d’aigua, i la Diputació de Barcelona realitzarà les actuacions necessàries fins a la seva resolució definitiva.

Amb la presència de les ADF al territori es redueix el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids, amb menys temps de reacció.

Nou model del PVI amb les ADF

El Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona va posar en funcionament el 2023 un nou model a l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental amb més participació de les ADF i avança aquest any el seu desplegament a l’Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme per anar adaptant el Pla a la nova situació derivada de la sequera i dels efectes del canvi climàtic, atenent les particularitats territorials.

La col·laboració de les ADF és una part del Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals, que es desplegarà completament al juny. El dispositiu està també format per unitats d’informació i vigilància, punts de vigilància fixa (torres de guaita i càmeres) i compta amb informadors, guaites, operadors de comunicacions i responsables de control.

 

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?