L’editorial: Votar, votar i votar

59

Avui divendres s’acaba la campanya electoral de les eleccions municipals. Diumenge tenim de nou, poques setmanes després de les eleccions generals, una altra cita amb les urnes, aquesta vegada per a escollir els 33 ajuntaments de la comarca, i també per al Parlament Europeu.

La cita del 26M s’ha distingit pel gran nombre de candidatures que hi concorren, arribant a les 10 en llocs com Vilanova del Camí, i 113 arreu de l’Anoia.

Passi el que passi el proper diumenge, més enllà de les idees que representa cadascun dels partits, i també més enllà de l’enrarit clima polític que viu el país, cal que els ajuntaments obrin les seves portes de bat a bat, no només com fan ara, a participar dels mítings, sinó que s’atreveixin a obrir les portes del debat d’idees, dels problemes dels joves, de la immigració, del feminisme, de l’economia i també de les oportunitats de futur.

Hem sentit en aquestes darreres setmanes propostes que no s’allunyen gaire a les fetes fa quatre anys, o fins i tot més temps. Els partits se senten més còmodes parlant dels temes de sempre… Quants anys portem, parlant de Can Morera? I del “tren gran”? En els debats tots els candidats han parlat d’anar a buscar empreses 4.0, de donar suport als emprenedors, de crear sòl industrial… i tot un seguit de receptes de manual que, si escoltem un debat similar, a qualsevol lloc del país, també d’Espanya, es repeteixen.

Sobta també l’augment de les llistes anomenades “independents”, que són ja clarament la tercera força política de l’Anoia. Hi ha veïns que prefereixen muntar la seva pròpia plataforma enlloc d’unir-se en grups potents i amplis. Algú hauria de prendre’n nota, i preguntar-se per què.

Diumenge tots els anoiencs hauríem d’anar a votar. En consciència i després de reflexionar, perquè ens juguem els propers i difícils quatre anys on tot indica que aquesta comarca ha de transformar-se i, per tant, cal que la dirigeixin persones preparades. Votar ens donarà autoritat moral per exigir d’una vegada mesures efectives per facilitar el desenvolupament econòmic de l’Anoia.