L’editorial: La Vegueria del Penedès

45

S’ha parlat molt de la Vegueria del Penedès. De si és convenient o no disposar d’una nova administració i on s’hauria d’enquibir l’Anoia. Però es va fent camí i el Parlament de Catalunya ja va aprovar la vuitena vegueria i pel que fa a l’àmbit penedesenc ja és una realitat operativa. La resta de vegueries han estat treballant i la majoria ja tenen delegacions de la Generalitat que apropa al territori la presa de decisions. La del Penedès encara ho té tot per fer.

De fet el 20 de febrer del 2020 s’acaba el termini que legalment es va donar per al seu desplegament i gairebé només s’ha nomenat el delegat. El territori no es vol quedar enrere i continua exigint participar en la seva construcció. En el seu moment es va parlar de co-capitalitat i de delegacions ja definides a cada comarca, però de fet, oficialment no s’ha concretat res. Ens podríem trobar com en l’etapa anterior, quan la Vegueria del Penedès no existia i l’Anoia havia quedat totalment marginada. No sabem si en aquesta nova etapa continuarem sent aquell calaix de sastre que Pau Vila va fer servir per identificar-nos en la seva proposta d’estructuració comarcal, però cal que ens moguem si volem tenir l’opció de dir alguna cosa.

El proper dia 9 de novembre hi ha una jornada de debat per tractar el tema Empresa i Coneixement, un assumpte molt arrelat a casa nostra i on ens hi juguem molt. Està previst que vinguin representants de la resta de comarques de la Vegueria, però l’Anoia hi ha de fer sentir la seva veu, la seva experiència i tot allò que és capaç d’aportar al conjunt. Els debats són oberts al públic i no podrem dir mai més que no en sabíem res.

Aquest és un projecte que s’ha de bastir entre tots, aportant-hi tot allò que siguem capaços. Després els polítics hauran de fer les prioritzacions i endegar allò que els pressupostos i els encaixos del poder els permetin. Però els anhels de la ciutadania s’hauran de vehicular d’una manera o una altra. Durant el mes de novembre s’aniran debatent els altres temes, Cultura, Turisme, Infraestructures i aspectes relacionats que es faran en cada una de les capitals de comarca i totes les conclusions es presentaran en un Congrés el febrer. Hi haurà temps d’anar parlant de tot plegat, però aquesta és una qüestió que no es pot deixar de banda.