14.9 C
Igualada
Divendres, 1 desembre 2023

Un article de

L’editorial: Es busquen especialistes
L

Publicitat

Aquesta setmana posem de relleu un problema amb el qual s’ha trobat molta gent: la manca d’especialistes a l’Hospital, si bé també existeix a l’Atenció Primària, per exemple amb els Pediatres. Existeixen solucions imaginatives com aliances amb centres sanitaris més grans, com és el cas de Bellvitge o l’Hospital del Mar, però és evident que tenim un problema greu damunt la taula, que requereix comprensió però també la necessària exigència d’una solució d’acord amb l’esforç fiscal que fem tots.

La dificultat per atreure metges especialistes és un problema sistèmic a molts llocs de Catalunya, en què als professionals els costa molt anar als territoris perifèrics perquè les demandes creixents del sistema els permet trobar feina, i sovint més especialitzada, a les grans conurbacions.

La falta d’especialistes afegeix incertesa als usuaris i incrementa els temps d’espera dels pacients, de forma que alguns opten per buscar una mútua. Pagant, és clar.

L’escassetat de facultatius ja no és anecdòtica i el futur és poc esperançador. Si ara hi ha problemes, el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) alerta que, en una dècada, es jubilaran un terç dels 32.714 facultatius, i el sistema català encara no té un pla per cobrir aquestes baixes. Millor dit, un bon pla.

La Generalitat està desplegant mesures, com ara millorar les condicions laborals, flexibilitzar l’edat de jubilació i elaborar un pla de conciliació, entre d’altres, però quan un metge jove no vol venir a Igualada -ni que sigui cobrant més- perquè prefereix Bellvitge o el Clínic -cobrant menys si cal- tenim un problema gros. Al mateix temps, s’hi afegeix una raó que ja coneixem de sobres: la precària situació de comunicacions que té Igualada amb Barcelona.
Està clar que estem en un món canviant que requerirà també una bona dosi de comprensió i d’emmotllament a nous models assistencials per part dels pacients, però cal que això es faci al mateix temps amb una exigència de qualitat. Amb la salut no s’hi juga!

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies