4.4 C
Igualada
Dijous, gener 20, 2022

L’Associació Dany Cerebral Adquirit de l’Anoia presenta les seves activitats

Fundada el juny de 2019 per divuit persones afectades de DCA i els seus familiars, l’Associació DCA Anoia presenta la seva oferta d’activitats per al darrer trimestre de 2020. En primer lloc direm que s’entén per dany cerebral adquirit l’afectació de les estructures encefàliques en persones que, havent nascut sense cap tipus de dany cerebral, pateixen en un moment posterior de la seva vida lesions cerebrals que porten a una afectació del funcionament cognitiu, emocional, conductual i/o físic.

Tumors, Ictus i Infeccions, causes principals
Les causes més comunes del dany cerebral adquirit són els accidents cerebrovasculars (ictus isquèmics o hemorràgics, trencaments d’aneurismes), els traumatismes cranioencefàlics, els tumors cerebrals i les infeccions cerebrals.

La vida no és justa i, en ocasions, no importa que siguis jove, ni que duguis uns hàbits de vida saludables, el DCA irromp a traïció i amb violència, trencant-los. La persona que el pateix està obligada a viure un dol, perquè hi ha una pèrdua: la pèrdua d’una part d’un mateix, d’una forma de vida, d’un cos i un cervell que potser ja no respondran com ho feien.

Per què a mi? I ara, què? Després del cop s’obre una nova etapa: la lluita quotidiana i una recuperació que pot durar tota una vida. Però un DCA no li passa només a la persona. Li passa a una família, a una parella, a un grup d’amics. Un canvi tan brusc i tan sobtat afecta a tots. Des de l’Associació DCA Anoia volem ajudar els i les afectats a adaptar-se a la seva nova situació per tal que recuperin l’autoestima i millorin la seva autonomia. Però també volem ajudar les persones del seu voltant, les parelles, els pares i els fills.

Situació a l’Anoia
A la comarca de l’Anoia, quan una persona pateix un quadre de dany cerebral normalment és traslladada a l’Hospital universitari de Bellvitge (hospital d’aguts), una vegada és donada d’alta és derivada bé a l’Hospital d’Igualada, bé a l’Institut Guttmann bé a l’Hospital de dia de la Fundació sanitària Sant Josep, on seguirà un programa rehabilitador, ja sigui en règim d’ingrés o ambulatori. Alguns pacients segueixen tractament en tots o en alguns d’aquests centres. Els dos darrers tenen concerts amb la Seguretat social, per la qual cosa són assequibles econòmicament a les famílies.

Una vegada acabat el període de rehabilitació dins l’àmbit de l’assistència pública, són les famílies les que cerquen recursos per al seu/seva familiar. El problema rau en el fet que aquests recursos són de caire privat i costosos econòmicament. A banda de què no totes les famílies saben on trobar-los.

Amb el nostre projecte pretenem donar continuïtat i coordinació assistencial a les persones de l’Anoia afectades per DCA en la seva fase crònica i informar i recolzar les seves famílies, omplint un buit que actualment no cobreix el sistema sociosanitari públic.

Calen voluntaris i socis
Des de l’entitat fan una crida per a la captació de socis i sòcies i de voluntaris i voluntàries. Podeu ser socis/sòcies de número abonant una quota mensual de 10€, que es poden fer efectius trimestralment (30€/trimestre), o anualment (120€/any). També podeu ser socis/sòcies col·laboradors. En aquest cas, l’import (trimestral o anual) el fixeu vosaltres.
Una altra de les característiques de la nostra Associació és que valoren molt la figura del voluntari/ària. Aquelles persones que tenen disponibilitat per impartir tallers, xerrades, acompanyar els socis i sòcies afectats de DCA a les seves activitats (incloent-hi les de lleure), fer tasques administratives, o qualsevol altra en la que estiguin disposats a col·laborar. Amb elles es subscriurà un conveni de voluntariat i estaran emparades per una assegurança d’accidents.

Si voleu col·laborar, es pot escriure un correu electrònic: associaciodca@gmail.com i us enviaran la butlleta o butlletes, els estatuts i el projecte complet.

Activitats
Pel que fa a les activitats que ofereixen fins a finals d’any són les següents:
– Tallers de rehabilitació cognitiva (atenció i concentració), els dilluns de 16:30 a 17:30. S’iniciaran el dilluns 28 de setembre fins el dilluns 26 d’octubre.
– Tallers de rehabilitació cognitiva (capacitats mnèsiques), els dilluns de 16:30 a 17:30. S’iniciaran el dilluns 2 de novembre fins el dilluns 23 de novembre.
– Tallers de rehabilitació cognitiva (funcions executives), els dilluns de 16:30 a 17:30. S’iniciaran el dilluns 30 de novembre fins el dilluns 21 de desembre.
Aquests tres tallers aniran a càrrec de Gilma Acosta, neuropsicòloga.
– Tallers de relaxació, els dijous de 18:30 a 19:45. S’iniciaran el dijous 1 d’octubre fins el dijous 22 d’octubre. Aniran a càrrec d’Aida Horts, tallerista d’ioga.
– Tallers d’expressió corporal i psicomotriu, els dijous de 18:30 a 19:45. S’iniciaran el dijous 29 d’octubre fins el dijous 19 de novembre. Aniran a càrrec de Tama Martínez, graduada en art dramàtic-especialitat interpretació.
– Tallers d’ioga, els dijous de 18:30 a 19:45. S’iniciaran el dijous 26 de novembre fins el dijous 17 de desembre. Aniran a càrrec d’Aida Horts, tallerista d’ioga.

Els tallers (4 sessions cada un) tenen un cost de 10 euros cada taller per als socis usuaris/àries, i de 30euros, per als no socis, i es duran a terme en el Casal cívic Igualada- Montserrat (carrer de les Orquídies, 7, Igualada).

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord per unir esforços i impulsar nou sòl industrial a l’Anoia Sud

El Consell Comarcal de l’Anoia i els Ajuntaments de Piera, Masquefa i Els Hostalets de Pierola treballaran conjuntament per al desenvolupament de nou sòl...

El FineArt celebrarà la 10a edició amb una quarantena d’exposicions

FineArt Igualada, que tindrà lloc del 25 de febrer al 20 de març, ja té imatge per celebrar la seva desena edició. Com ja...

Aigua de Rigat seguirà com a patrocinador principal de l’Igualada HC

Aigua de Rigat, companyia gestora del cicle de l’aigua a Igualada, i l’Igualada Hoquei Club han renovat el seu conveni de col·laboració per a...

Esquerra Igualada també critica que encara no s’hagin aplicat les noves mesures de seguretat

A principis de setmana era Igualada Som-hi qui alçava la veu i ara és Esquerra Republicana qui també ha criticat que Igualada encara no...

El concert de Transformart Brass Quintet obre el Cicle Música de Primera Fila

Aquest divendres 21 de gener el Teatre de l’Aurora encenta un nou Cicle Música de Primera Fila amb 8 concerts de cambra i de...
Compartir