16.5 C
Igualada
Dimecres, octubre 20, 2021

L’any que ve la plaça d’Espanya tindrà una nova imatge

L’Ajuntament ha posat a exposició pública fa uns dies el projecte bàsic i executiu de les obres de reurbanització de la plaça d’Espanya d’Igualada, redactat per l’arquitecta Gemma Vidal Carner, de la companyia Binari Arquitectes SLP. Les obres, que podrien començar a l’entorn de febrer, superats tots els tràmits administratius, tenen un pressupost de 225.487 euros, i duraran un màxim de tres mesos.

Un espai que no ha patit gaires canvis en molts anys
Les obres, si bé no són espectaculars, passarien més desaparcebudes si no fos perquè la “plaça dels Porcs”, com tothom la coneix, és un espai emblemàtic de la ciutat i pràcticament no ha patit canvis al llarg de les últimes dècades. Habitualment és també un lloc de força trànsit que arriba del passeig Joan Maragall en direcció a la Rambla St. Ferran, a través del carrer Sebastià Artés.

Fa més de seixanta anys –potser amb algun parèntesi– que la plaça dels Porcs es diu oficialment plaça d’Espanya. El nom de “plaça dels porcs” va sorgir quan durant molts anys, fins a mitjans del segle passat, en aquesta plaça cada dimecres es realitzava un mercat de bestiar.

El projecte que ara és a exposició pública compta amb una referència històrica a aquesta zona de la ciutat, i inclou alguns plànols històrics que ajuden a tenir una idea de l’urbanisme igualadí en els darrers dos segles.

Així, s’explica que “la configuració de la plaça, al llarg del temps ha tingut diverses etapes; des de les inicials en les que era límit del teixit urbà d’Igualada, i formava part de l’estructura de camps; passant per l’adaptació al nou entorn urbà, fins a sorgir la configuració actual. L’àmbit urbà que defineix aquest espai, ha estat plaça, però també ha albergat una rotonda, que ha acabat annexant-se a una de les façanes, per així tornar a configurar l’espai plaça que tenim actualment”.

Es publica en la memòria del projecte un interessant plànol a tot color de 1859, en el qual s’aprecia com l’indici de la futura plaça ocupa just el llindar del final de la trama urbana de la ciutat. També s’observa el llavors Paseo de la Alameda, acabat d’inaugurar en el seu primer tram, entre el que serien avui carrers de Sta. Caterina i Cardenal Vives.

Un nou espai de trobada
Segons l’arquitecta Gemma Vidal, les obres que es faran a la plaça d’Espanya inclouen “les actuacions necessàries per a recuperar i posar en valor l’espai que conforma la plaça Espanya dotant-la de identitat pròpia dins de la trama urbana i adequant-la a les necessitats actuals del municipi. Es vol recuperar l’espai públic com a un espai de trobada, segur, igualitari; accessible i dissenyat per a tots els seus usuaris; flexible, comprensible i funcional, on s’hi puguin produir diversitat d’usos, amb l’objectiu de fomentar la cohesió social a partir del sentiment de pertinença al barri”.

Es posarà vegetació amb espècies mediterrànies que necessiten poca aigua, es canviarà la il·luminació actual per una més eficient de leds, i es pavimentarà amb materials de gran durabilitat, poc manteniment i de baix impacte ambiental, amb l’objectiu d’aconseguir un disseny eficient i sostenible.

Eliminació dels aparcaments
Les obres comportaran l’eliminació dels aparcaments situats a l’interior de la plaça, i ampliació de l’espai destinat al gaudir i descans del veïns. Es pavimentarà tota la plaça “unificant criteris estètics per tal que la plaça es percebi visualment com un únic i gran espai dins del teixit urbà, tot incorporant un paviment amb textura i geometria diferenciat respecte els carres veïns”.

Un dels aspectes visuals més importants de les obres és que es crearan “noves zones d’estada i jardineres seguint el llenguatge de “fulles”, que permetrà acollir usos complementaris i diferenciats: zona de jocs infantils, zona per la terrassa del bar, zona de bancs rodons, zona de banc-tarima de fusta, i zones enjardinades amb diferents espècies”. La font existent a la plaça es restaurarà, i s’eliminaran els arbres malmesos.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Poble Actiu acusa al govern Castells de “manca de planificació” en gestió de residus

A finals del 2022, el contracte de gestió del servei de recollida de residus i neteja viària de la ciutat d’Igualada arriba al seu...

L’Observatori Contra l’Homofòbia exigeix explicacions per la denúncia de Teresa Bernadas per un diagnòstic mèdic homòfob

L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha exigit "responsabilitats polítiques" al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i ha demanat que comparegui urgentment per donar explicacions...

Segueixen en marxa les activitats dins de l’Octubre Solidari

L’Octubre Solidari segueix amb les activitats programades al llarg de la propera setmana. Després de la Mostra d’Entitats Solidàries i de les activitats que...

Donatiu de coixins i pròtesis de cotó per a les dones operades de càncer de mama al Consorci Sanitari

El Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) ha rebut el donatiu d’un centenar de coixins fets per les Artesanas de Corazón de Santa Margarida de...

El CAI queda 4t en la 1a edició de la Copa Catalana de Clubs

L’equip mixt Absolut  del C.A. Igualada Petromiralles, va assolir diumenge passat al matí una molt meritòria 4a posició en la 1a edició de la...
Compartir