13.7 C
Igualada
Dijous, octubre 29, 2020

L’antic centre Arian acollirà el nou Espai de Salut que concentrarà els serveis de salut mental

centre_arian-nou-espai-salut-mental-veuanoia-igualada
L’antic centre Arian, situat a la plaça Espanya, on se situarà el nou Espai de Salut.

L’Ajuntament d’Igualada enllesteix actualment l’adequació del denominat Espai de Salut, un nou recurs públic a l’abast de les entitats i organitzacions que ofereixen serveis en l’àmbit de la salut mental, els malalts i les seves famílies. Aquest dimecres, 9 de novembre, n’ha donat els detalls el tinent d’alcalde d’Entorn Comunitari, Fermí Capdevila.

L’edifici escollit per a la ubicació d’aquest nou recurs és l’antic centre Arian, a la Plaça d’Espanya, que va quedar en desús ara fa poc més d’un any amb el trasllat del centre de dia del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) a les seves noves instal·lacions del barri Montserrat. Les obres d’adequació del nou Espai de Salut tenen un cost aproximat d’uns 40.000 euros i s’han rebut diferents ajuts per a la seva posada en marxa de la Diputació de Barcelona, de l’Obra Social “la Caixa”, del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. La seva posada en marxa està prevista per al proper mes de desembre.

Un recurs necessari

L’any 2014, l’Ajuntament va elaborar un Pla de Salut 2015/2018, una eina que orienta les polítiques municipals de salut pública en diversos eixos, com són els hàbits i estils de vida, la salut sexual, afectiva i reproductiva, l’exclusió social, el medi ambient, la mobilitat, la seguretat alimentària, la protecció de la salut i, com a eix vertebrador i específic, la salut mental. Segons recull aquest pla, a la comarca de l’Anoia, entre el 2010 i el 2013, les primeres acollides al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) s’havien incrementat un 16,7%. En aquest mateix període, el Programa de Trastorns Mentals Severs (TMS) havia augmentat els seus usuaris un 15,1% i el Programa de Seguiment Individual (PSI) ho havia fet un 12,5%. Al mateix temps, el Centre de Dia de Salut Mental, que atén persones majors de 18 anys afectades de trastorn mental sever havia atès, durant l’any 2013, un 28% més de casos que l’any anterior. De la seva banda, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) havia patit un increment de més del 50% en relació a l’anterior, tractant el 2013 un total de 1.400 casos. Aquesta tendència es mantenia al CDIAP Anoia, que havia augmentat en un 7% les persones ateses, amb un 4% més de casos de trastorn mental greu.

Aquesta és la diagnosi que fa el Pla de Salut en l’àmbit de la salut mental i que, segons Capdevila, “demostra que és un àmbit que necessita una atenció important i prioritària, ja que s’observa un creixent nombre de casos pel que fa a afeccions de salut mental en la població, uns casos especialment sensibles amb efectes devastadors en l’entorn familiar, veïnal i comunitari del malalt”.

El Pla d’Acció inclòs en el Pla de Salut estableix, finalment, la necessitat d’emprendre un seguit d’actuacions per a “disminuir la prevalença dels problemes de salut mental en la població i lluitar contra l’estigmatització i la discriminació de les persones amb trastorn mental”.

Espai al servei de les persones

El tinent d'alcalde d'Entorn Comunitari, Fermí Capdevila.
El tinent d’alcalde d’Entorn Comunitari, Fermí Capdevila.

Tal i com ha explicat el regidor, tota aquesta realitat “mereixia tenir un espai comú; si els serveis i entitats dedicats a un àmbit semblant poden compartir el mateix espai, podran potenciar la seva tasca i, a més, crear sinèrgies entre elles, entre els usuaris i entre les famílies”. Un espai comú, ha afegit, permetrà l’accés i ús dels serveis per part dels usuaris amb molta més facilitat, un millor seguiment i coordinació dels professionals i una optimització de les actuacions i recursos destinats.

El nou Espai de Salut tindrà una superfície total de 530m2, repartits en dues plantes però accessibles, majoritàriament diàfanes i sense barreres arquitectòniques, disposa de cuina i té la capacitat per allotjar els diferents serveis i activitats necessaris. És un edifici cèntric i ben comunicat, situat a la Plaça d’Espanya, i per tant, és de fàcil accés tant amb vehicle particular com amb transport públic.

Aquest centre acollirà inicialment els Serveis de Promoció de la Salut Mental i el Benestar Emocional de l’Ajuntament d’Igualada, el Centre de Dia i Espai Terapèutic del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), el Club Social AIDAR i el projecte Visc al matí de l’Associació per la Rehabilitació del Malalt Mental de l’Anoia (ARMPA), el programa Activa’t x la salut mental i l’Espai Situa’t de la Federació de Salut Mental de Catalunya i el departament de Salut de la Generalitat i l’Equip de Valoració de la Discapacitat i la Dependència del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. A banda, hi ha altres projectes actualment en desenvolupament, com ara grups d’ajuda mútua, formació de cuidadors o tallers per a col·lectius, que podrien tenir cabuda en aquest Espai de Salut.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La Guàrdia Civil apunta diverses irregularitats en la gestió d’Events

Una de les branques de l'operació que reforcen la idea que Tsunami Democràtic estava dirigit per l'entorn d'ERC és la vinculació de l'empresa igualadina...

Jorba fa el repàs de manteniment de 7,5 quilòmetres de camins

L’Ajuntament de Jorba ha portat a terme les obres de manteniment dels camins del municipi inclosos al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPI) de...

El Zoom Festival atorga el Premi d’Honor a Jordi Évole

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya atorga el Premi d’Honor, un dels més prestigiosos del palmarès del certamen, al periodista, presentador i guionista Jordi Évole....

Fundació Pau i Solidaritat, la defensa dels drets laborals arreu del món

La Fundació Pau i Solidaritat, des de la seva constitució el 1991 per part del sindicat Comissions Obreres de Catalunya, té com a centre...

La Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix supera la seva prova virtual

Celebrada durant la 3a setmana d’octubre, la tercera edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix ha comptat com a principal...
Compartir