L’Anoia ha perdut 189 empreses durant la pandèmia
L

25 de març de 2021

Des de l’esclat de la pandèmia de la covid-19 fa un any, l’Anoia ha perdut 189 empreses i s’han generat 1.664 ERTOS, que han afectat a 11.921 treballadors. A més, la facturació de les empreses s’ha reduït en un 10% i la taxa d’atur a la comarca se situa al 16%, més de dos punts de la mitjana catalana (13,9%). Aquestes dades s’extreuen de la diagnosi del Pacte d’Acció Econòmica i Social de l’Anoia, que s’ha donat a conèixer aquest dimecres i que té l’objectiu de fixar les bases per “reconvertir” l’economia del territori per no quedar-se “a la cua del vagó”, segons ha apuntat el vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Cuadras. La transició digital i verda i els serveis a les persones s’apunten com a oportunitats de futur.

El Pacte d’Acció Econòmica i Social està impulsat pel Consell Comarcal de l’Anoia, juntament amb els ajuntaments de la comarca i una quinzena d’agents socials i econòmics. Aquest dimecres s’ha presentat la primera fase del projecte. En concret, s’han donat a conèixer els resultats de la diagnosi de la situació actual de la comarca després d’un any de l’esclat de la pandèmia.

L’Anoia ha perdut, en un any, 189 empreses, mentre que el conjunt de companyies del territori han reduït, de mitjana, un 10% la facturació. D’altra banda, s’han generat 1.664 expedients de regulació temporal d’ocupació que han afectat 11.921 anoiencs. Les persones en situació d’atur també s’han incrementat l’última any en 1.787 persones, de les quals gairebé un 60% són dones. Ara mateix, la taxa d’atur a la comarca és del 16%.

La diagnosi també ha posat de relleu que la comarca de l’Anoia compta amb un percentatge superior de persones amb estudis secundaris respecte la mitjana catalana, però inferior pel que fa als estudis universitaris. Això, segons Jordi Cuadras vicepresident del Consell Comarcal, fa el territori “menys competitiu”, ja que “cada cop es demanen feines més especialitzades”.

Cuadras ha apuntat que aquesta “és la tercera crisi que viu l’Anoia després de la crisi del tèxtil de l’any 2000 i la crisi financera mundial del 2008, i volem que la tercera sigui la vençuda i que la resolguem de manera diferent”. En aquest sentit, apunta que els serveis a les persones i la transició digital i verda són els sectors de futur pel territori. A partir d’aquesta diagnosi, diu Cuadras, s’hauran de definir projectes concrets per accedir als fons europeus Next Generation, però també “a tots els fons que permetin la recuperació social i econòmica de l’Anoia”.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?