Un article de
La Veu de l'Anoia
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
9 de març de 2017

L’Ajuntament d’Igualada i la UEA arrenquen la segona fase del Pla d’Acció del Metall a l’Anoia

Un article de
La Veu de l'Anoia

L’Ajuntament d’Igualada i la sectorial d’empreses metal·lúrgiques de la Unió Empresarial de l’Anoia, UEAMetall, han anunciat aquest dimecres l’inici la segona fase del Pla d’Acció del Metall a l’Anoia. Tal i com han avançat la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament, Àngels Chacón, i el representant de la UEAMetall, Joan Margets, aquest projecte suposa la suma d’esforços entre empresariat i administració amb l’objectiu comú de fer visible la potència i les capacitats d’aquest àmbit i, alhora, dotar-lo de més competitivitat.

La UEA, amb el suport del consistori igualadí, va dur a terme durant el curs 2014-2015 una primera anàlisi del sector per identificar-ne fortaleses, debilitats, amenaces i oportunitats. Amb aquesta primera foto nítida, plasmada en el Pla d’acció pel sector del metall a l’Anoia, durant l’any passat les dues institucions ja van dur a terme unes primeres actuacions encaminades a dinamitzar el sector. Ara, aquest 2017, s’iniciaran els treballs conjunts que s’han d’acabar concretant en un seguit de mesures de promoció, formació de professionals, assessorament i enfortiment que contribueixin a impulsar aquestes empreses.

I és que el metal·lúrgic és el sector industrial que més ocupació genera a l’Anoia, per davant de qualsevol altre: aplega unes 300 empreses, comptant-hi el subsector del motor i altres materials de transport, que generen un volum de negoci de més de 650 milions d’euros i que ocupen un total de 3.500 treballadors, el 27% de la comarca. Per tant, és un dels principals motors econòmics de l’Anoia, per bé que massa sovint passa desapercebut a ulls de molts.

Línies del Pla d’Impuls

Un cop realitzada la prospecció, anàlisi i s’ha desenvolupat la primera fase de la iniciativa de dinamització del Metall anoienc, ara s’han fixat tot un seguit d’actuacions que aniran prenent forma en els següents mesos. A tall d’exemple, es vetllarà per adequar l’oferta formativa existent a Igualada a les necessitats de les empreses del sector, es tractarà de dotar el sector de major poder d’atracció pels joves –facilitant així a les empreses la cerca de professionals amb la qualificació adequada–, es treballarà per ajudar la petita i mitjana empresa metal·lúrgiques a obrir nous mercats i es promourà el treball en xarxa entre les empreses.

Fins ara, la col·laboració entre l’Ajuntament i la UEAMetall ja s’ha plasmat en diverses accions concretes en diferents àmbits. En el de la formació, per exemple, dins del projecte Anoia Activa s’han dut a terme quatre cursos específics adaptats a les necessitats de perfils professionals que presenten aquestes empreses. Trenta persones van rebre formació, durant el període 2015/2016, en Interpretació de plànols i Disseny Industrial i en Especialista en Logística Industrial. Onze d’aquestes persones es van inserir en empreses locals.

Actualment, en el marc d’aquest mateix programa subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, s’imparteixen els cursos de Soldadura per elèctrode revestit i Pneumàtica-Hidràulica amb la participació de trenta alumnes més. Així mateix, en el marc de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena s’està duent a terme el Curs de manteniment industrial, en què el 40% dels inscrits ja han estat contractats per les empreses abans fins i tot d’acabar la formació.

En les onze reunions sectorials que la UEAMetall va organitzar durant el 2016 també es van abordar les mancances existents en formació contínua, i ara mateix s’està treballant en una millora curricular de la formació existent. Així mateix, fruit d’aquesta cooperació público-privada també es va organitzar a final de l’any passat un curs de programació en 3-D per als professionals del sector metal·lúrgic, i aquest 2017 es començaran els següents cursos: Interpretació de plànols, Programador de màquines amb control numèric, Soldadura Mig Mag i CNC fresador.

Un sector punter

Des de la UEAMetall, l’empresari del sector i membre de junta, Joan Margets, ha assegurat que els anoiencs poden sentir-se totalment orgullosos de les més de tres-cemtes empreses i tallers del sector metal·lúrgic de l’Anoia. “A l’Anoia hi estem produint peces metal·lúrgiques punteres a escala europea i global i, tot i que moltes vegades hi ha un desconeixement notable, els treballadors metal·lúrgics al costat de casa estan produint peces clau en multitud de camps, ja sigui l’automobilístic, el sanitari, la seguretat, la construcció o el mobiliari urbà”, ha explicat.

“Possiblement molts no ho saben, però a l’Anoia hi tenim fins a tres empreses capdavanteres a escala global en la fabricació de maquinària per fabricar maons i teules, i que exporten aquestes màquines a Itàlia, Portugal, el Perú, Mèxic, Algèria, Tunísia, Rússia, el Brasil, Marroc, la Índia, Polònia, Bolívia, o el Paraguai. De fet, molts dels maons que es fabriquen a Algèria amb sorra del Sàhara es fabriquen gràcies a maquinària construïda a l’Anoia i, des de la UEAMetall creiem que n’hem d’estar orgullosos”, ha explicat Margets aquest dimecres en roda de premsa. “Així mateix, també és motiu per treure pit el fet de tenir un parell d’empreses que fan les tapes de clavegueram de bona part de l’Estat i d’una bona part d’Europa; són empreses centenàries que fan milers de bancs, pilones, fonts, jardineres i altres peces del mobiliari urbà, jocs infantils, mobiliari esportiu d’exteriors, i que tenen presència al Regne Unit, Estònia, Finlàndia, Suïssa, Polònia o Nova Zelanda”. Margets ha recalcat, finalment, que la UEA, amb el suport de l’Ajuntament, s’han proposat a partir d’ara donar a conèixer públicament tot aquest potencial metal·lúrgic que atresora la comarca.

Precedents: adoberia i tèxtil

Els darrers anys, a Igualada s’hi han desenvolupat plans per a impulsar dos dels sectors econòmics considerats cabdals, com el de la pell i el del tèxtil, elaborats conjuntament per l’Ajuntament i les agrupacions empresarials més representatives de cadascun. En aquells dos casos, com a recordat Àngels Chacón, “es van projectar i avui són una realitat, iniciatives d’envergadura que estan contribuint a fer més forts i més atractius aquells sectors; això és el que ens plantegem fer ara amb el metall”.

En aquesta mateixa línia, ha avançat, el consistori treballa actualment amb altres col·lectius, com el de les empreses TIC locals, i dotar-los també de més competitivitat. La voluntat, ha afegit, és que “aquests dos nous projectes estratègics, per la seva rellevància per al futur de la ciutat, assoleixin el màxim suport institucional en el marc del ple municipal i es garanteixi d’aquesta manera el seu desenvolupament els propers anys”.

Comparteix l'article: