L’Ajuntament d’Igualada té a punt un pla per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic
L

17 d'abril de 2018

L’Ajuntament d’Igualada, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha elaborat el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), un document que fa una profunda diagnosi de la ciutat i recull un seguit de propostes, fins a l’any 2030, que han de contribuir a combatre aquest fenomen des de la perspectiva local. Es preveu sotmetre el pla al debat i aprovació del ple municipal aquesta mateixa primavera.

Acció municipal contra el canvi climàtic

El 2008 la Unió Europea va posar en marxa el Pacte d’Alcaldes per l’Energia Sostenible Local, que perseguia implicar els ens locals en l’assoliment dels objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. Igualada va signar aquell mateix any el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, ratificat en el Ple de 21 d’octubre, que preveia l’adopció de compromisos per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) en més del 20% per al 2020. Per això, la capital de l’Anoia va aprovar l’any 2009 el seu Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), que proposava diferents mecanismes a adoptar.

L’any 2014, davant l’evidència que el canvi climàtic ja era una realitat, la Unió Europea va llançar una nova iniciativa per implicar de manera més intensa el món local en l’adaptació a aquest fenomen: Mayors Adapt o Alcaldes per l’Adaptació. A més de prendre mesures de mitigació també es volia evolucionar en l’execució de mesures per a l’adaptació, amb la finalitat d’avançar cap a la resiliència del territori. Amb aquest nou compromís es van ampliar els objectius de la iniciativa, augmentant les reduccions d’emissions de GEH al 40% per l’any 2030.

Seguint aquest nou objectiu, l’Ajuntament d’Igualada va iniciar el 2017 la redacció del nou Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima, actualitzant l’anterior PAES i integrant-hi també el Pla Municipal d’Adaptació al Canvi Climàtic (PMACC) aprovat el 2015, actualitzant els inventaris de consums i emissions i proposant noves accions per tal d’assolir els objectius de reducció d’emissions compromesos. Aquest 2018, s’ha enllestit el document.

El nou PAESC d’Igualada

El pacte que motiva el nou PAESC té tres pilars principals: en primer lloc, esdevé més ambiciós, amb un compromís de reducció d’emissions de GEH més enllà del 40% per l’any 2030, mitjançant l’augment de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables. Incorpora també el compromís d’avançar cap a la resiliència de les ciutats afegint l’obligació de redactar un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions. I assumeix també que el subministrament energètic sigui segur, disponible, equitatiu i sostenible.

En base a aquest pacte, doncs, el PAESC de l’Ajuntament d’Igualada preveu engegar diferents mecanismes d’acció per l’eficiència energètica i la reducció de les emissions durant els proper anys. Entre altres, als edificis públics es planteja incrementar l’ús de les energies renovables per a la climatització, estendre els elements d’il·luminació eficients o canviar els hàbits de consum del personal municipal. I, en la mateixa línia es preveuen campanyes de sensibilització i estímul per fer que ciutadania i empreses segueixin aquest mateix objectiu comú i adoptin les seves pròpies eines, així com valorar nous estàndards en els criteris d’urbanisme i edificació. En l’apartat del transport la voluntat passa per acabar dotant tots els serveis municipals de vehicles nets i eficients, estimular encara més l’ús d’un transport públic que també ha d’acabar sent plenament respectuós amb el medi ambient, incentivar l’ús de la bicicleta, el car sharing o l’adquisició de vehicles elèctrics per part de la població i, evidentment, dur a terme profundes campanyes de conscienciació. Pel que fa a la generació d’energia, es planteja avançar en la utilització de la fotovoltaica, l’eòlica o la hidroelèctrica, dotar més equipaments públics de calderes de biomassa, integrar xarxes intel·ligents o avançar cap a la cogeneració, facilitant també que la població tingui un millor accés a aquestes alternatives. Altres camps d’acció han de ser la gestió de residus o la renaturalització de l’espai urbà.

L’abast del document respon a les directrius que s’estableixin per part de l’Oficina del Pacte, l’ens gestor de la iniciativa per encàrrec Comissió Europea. L’Ajuntament s’ha compromès també a elaborar un informe bianual per l’avaluació, control i verificació dels objectius, a organitzar el Dia de l’Energia, a informar de les fites obtingudes en acompliment de Pla d’Acció i a participar en la Conferència d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible i el Clima a Europa.

Segons Jordi Pont “el consistori fa seus els objectius de la Unió Europea per al 2030, assumeix el compromís de reduir les emissions de CO2 en un 40% i es compromet a prendre mesures per reduir la vulnerabilitat als riscos dels impactes del canvi climàtic”. Argumenta també que “l’Ajuntament vol ser un exemple en aquest sentit i, per això, liderarà aquestes accions a Igualada de manera evident fent, al mateix temps, que la ciutadania sigui conscient de la importància d’adoptar-les també en el seu dia a dia”.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta