L'Ajuntament d'Igualada aprovarà dimarts un pressupost de 51,7 milions
L

15 d'octubre de 2015

duch_castells.jpg

El govern municipal d’Igualada ha avançat aquest dimecres, 14 d’octubre, les línies mestres del pressupost de la corporació per a l’any 2016, que se sotmetrà a l’aprovació del ple el proper dimarts, 20 d’octubre. Avui n’han explicat els detalls l’alcalde, Marc Castells, i la regidora d’Hisenda, Montserrat Duch.

El pressupost per al proper exercici serà de 49,8 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament i de 51,7 milions d’euros sumant-hi les empreses municipals. Això suposa un increment aproximat del 5,9% respecte l’actual exercici 2015. En referència a aquest pressupost, Marc Castells afirma que “ha estat elaborat col·locant el ciutadà en primer terme i, per això, no només es manté la dotació per serveis bàsics, sinó que les inversions que es volen dur a terme seran il·lusionants i estaran orientades a la millora de la qualitat de vida”. Afegeix que “és un pressupost que definim com a sostenible; amb unes finances sostenibles vetllades des del bon govern, amb inversions sostenibles que milloraran equipaments i entorn, i amb uns serveis sostenibles i garantits per les persones més vulnerables”.

Bon govern i gestió responsable
Marc Castells assegura que “som la garantia que aquest consistori, però també elements externs imprescindibles com l’Hospital o el Consorci Sociosanitari d’Igualada, es governen de manera responsable”. En aquest sentit, recorda que “aquest govern és conseqüent amb els seus compromisos i, per això, de cara a 2016 preveiem no només destinar 350.000 euros per a engegar la redacció del nou POUM, sinó també posar els mitjans per a la creació del Consell Assessor del Bon Govern, un òrgan que ha de permetre acostar Administració i ciutadania”. En aquesta mateixa línia, Castells afirma que “s’estan enllestint els preparatius, d’acord amb la Generalitat, perquè aquest Ajuntament compleixi la Llei de la Transparència el proper 1 de gener i l’accés del ciutadà a la gestió del seu ajuntament sigui senzilla, fàcil i clara”.

Recursos per serveis a les persones
El màxim representant del govern municipal ha explicat que “proposem també mantenir la dotació de caire més social, aquella que afecta els departaments que presten els serveis més fonamentals per les persones i que fan costat a aquelles famílies que malauradament passen més necessitat”. Castells avança que, per segon any consecutiu “destinarem 3,9 milions d’euros a les regidories d’Acció Social i Entorn Comunitari, de les quals depenen parcel·les tan fonamentals com els serveis socials bàsics, els serveis a les persones grans o els centres cívics, entre molts altres”. Afegeix, a més, que “amb aquesta xifra, aquest govern haurà destinat, al llarg de cinc anys, uns 16 milions d’euros a aquests àmbits, una quantitat que cal posar en valor”.

Ciutat amable i inversions per la qualitat de vida
L’alcalde d’Igualada ha avançat que el capítol d’inversions pujarà l’any 2016 fins aproximadament els 3,2 milions d’euros, unes inversions “on s’ha tingut molt present que tinguin un efecte en la millora de la qualitat de vida de les persones”. Destaquen, entre altres, 350.000 euros per diferent accions que permetran completar el tram central de l’Anella Verda, 300.000 euros al pla plurianual de millora poliesportiu de Les Comes, 300.000 euros en adequacions al Cementiri Vell, 200.000 euros per la segona i definitiva fase d’obres a la Plaça Castells, 200.000 euros per accions vinculades al trasllat de l’Arxiu Comarcal a la Teneria, 150.000 euros del pla anual d’asfaltat, 125.000 euros per millores a la Plaça dels Traginers, 100.000 euros per unes pistes poliesportives a les antigues piscines de la Torre del Requesens a tocar de l’Institut Badia i Margarit l’Anella Verda Fluvial, 100.000 euros per continuar l’adequació de l’espai d’entitats juvenils de Cal Badia, 100.000 euros per al nou Pla d’Accessibilitat o 100.000 euros per al pla de manteniment anual dels centres escolars públics. A banda, es contemplen 275.000 euros per a la redacció de nous projectes per als propers anys, com la renovació integral del complex esportiu de Les Comes, la nova Plaça de la Masuca, l’ampliació de la residència Pare Vilaseca o el futur Parc Central de l’Avinguda Catalunya. En conclusió, Marc Castells assegura que “entre els recursos inclosos en els àmbits més socials i aquestes inversions, podem afirmar que l’any vinent aquest govern preveu destinar més de 7 milions d’euros a serveis i projectes que han de millorar de manera clara la qualitat de vida dels ciutadans”.

Congelació en les ordenances fiscals
En el mateix ple del proper 20 d’octubre se sotmetran a aprovació les ordenances fiscals per a l’any vinent. Tal i com ha detallat Montserrat Duch, els impostos de competència municipal “es congelen i pràcticament no experimentaran variacions”. Aquests son l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), l’Impost sobre l’Increment del Valor de Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU) i l’Impost de Béns Immobles (IBI).

Segons la responsable de la Hisenda municipal, es mantenen, a més, les bonificacions establertes en exercicis anteriors, com els ajuts per a pagar l’IBI per persones grans i famílies monoparentals o les bonificacions en la taxa d’escombraries per petits locals i comerços. Destaca com a novetat la introducció d’una taxa per a la realització de sonometries per avaluar molèsties per soroll que es derivin d’activitats alienes.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?