27.6 C
Igualada
Divendres, juliol 1, 2022

L’Ajuntament d’Igualada acabarà l’any que ve la rehabilitació integral de l’antic Escorxador, que serà el definitiu Espai Firal

L’Ajuntament acabarà, al llarg de l’any que ve, la rehabilitació integral de l’antic Escorxador, amb una inversió de 330.000 euros, dels quals 200.000 seran una aportació de la Diputació de Barcelona. Amb aquestes obres l’Escorxador passarà a ser el definitiu Espai Firal d’Igualada.

Ara mateix, ja estan restaurats la majoria d’elements del conjunt, com les casetes que hi ha a banda i banda de l’accés principal, la nau central amb les seves estructures annexes i també el pati Sud. Restava, però, recuperar el pati Nord amb les seves edificacions corresponents, que és l’acció que ara es durà a terme.

Així doncs, es contempla reconstruir íntegrament la nau Nord, restaurar la seva façana seguint l’estètica de tot el conjunt, refer l’antic pas cobert amb sostre de bigues de ferro i voltes de rajola i reconstruir també la porxada. A més, el pati, que actualment és de terra, s’anivellarà, es pavimentarà i tindrà llum i arbrat.

L’alcalde Marc Castells destaca que “aviat podrem veure finalment del tot recuperat l’Escorxador d’Igualada” i afegeix que “la nostra voluntat és consolidar-lo com el recinte referència a Igualada pel que fa a la celebració d’esdeveniments; un espai pràctic i funcional amb un valor històric i un atractiu indiscutibles, que pugui rebre de manera eficient diferents fires i esdeveniments que anualment acull la ciutat”.

Bé Cultural d’Interès Local
L’antic Escorxador, obra dels arquitectes Isidre Gili i Pau Salvat, és un recinte catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta d’un conjunt d’edificis d’estil modernista, que ocupa uns 13.000 m2 de superfície incloent els seus diferents patis, i que es va construir emprant la pedra i el totxo com a materials fonamentals. Destaca també per la varietat d’estructures emprades en els seus sostres: des d’encavallades de fusta fins a arcs de totxo, passant per forjats de ferro o voltes de rajola.

La nau principal és rectangular i estava destinada a la matança d’animals llanuts. Als costats hi ha dos departaments quadrats que servien per a la matança de bous i porcs. En cossos separats i d’iguals dimensions hi ha dues ales que eren estables i, a cada costat de la nau central, hi ha un pati, darrere del qual hi havia els despatxos del veterinari, la sala d’autòpsies i el dipòsit de pells. Tot aquest conjunt d’edificis estava envoltat per un passeig de ronda de 12 metres d’amplada que possibilitava l’accés, la comunicació i el trànsit de carros i vehicles, així com la ventilació.

L’Ajuntament va iniciar el projecte per a la seva construcció l’any 1902, les obres es van executar entre els anys 1904 i 1906 i la seva activitat es va mantenir fins a finals de la dècada dels 70. Va caure en desús fins que, el 2005, es va iniciar un pla per a la restauració.

Coincidint amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, que se celebra enguany, la Diputació de Barcelona destina 23,5 milions d’euros a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació, mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics. Aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en actuacions del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL).

Policia Nacional i alberg
Amb la rehabilitació de l’espai a punt d’acabar, han sorgit també dos nous punts d’interès a l’entorn de dues activitats que són dins del recinte. Per un cantó, la comissaria de la Policia Nacional. L’alcalde explica que “l’espai on s’han de fer les expedicions del DNI i Passaports no és el correcte, no reuneix les condicions. Hem de trobar una fórmula per a un espai alternatiu”.

També hi ha a l’antic escorxador l’alberg de pelegrins del camí de Sant Jaume. “Es troba en condicions indignes, i hem demanat una subvenció als fons europeus Feder de manera que es pugui adaptar l’edifici de Cal Maco, a la plaça de la Creu, doncs l’Arxiu es traslladarà a l’antiga Teneria”, diu Castells.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Visitanoia, una altra proposta per promocionar el turisme

La sectorial de turisme de la Unió Empresarial de l’Anoia que aglutina i representa a les empreses del sector ha presentat la creació d’una...

La Síndica de Greuges d’Igualada va atendre 130 casos durant el 2021

La Síndica de Greuges, Rosa Maria Sánchez, ha presentat públicament la memòria de la tasca duta a terme durant l’any 2021. La presentació, s’ha...

Més de la meitat dels anoiencs no s’ha posat la tercera dosi de la covid-19

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de...

L’editorial: Confiar en la vacuna

L’Anoia acumula 679 morts per covid-19 des que va iniciar-se la pandèmia, el mes de març de 2020. Una xifra preocupant, prou com perquè...

Llegendes, cançons populars, dansa i tradicions d’arreu dels Països Catalans arriben a Tous

Sant Martí de Tous es convertirà un any més en l’epicentre de les llegendes. La 13a edició del festival de Llegendes de Catalunya començarà...
Compartir