La vil·la romana de l’Espelt, nou Bé Cultural d’Interès Nacional
L

6 d'octubre de 2015

640px-Vil·la_romana_de_l'Espelt.jpg

El Govern de la Generalitat ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, la vil·la romana de l’Espelt, a Òdena.
El jaciment és un de les villae de l’interior de Catalunya més extensament excavada (60% del total), la qual cosa ha permès identificar i interpretar les diferents dependències de la pars urbana, la pars rustica i la fructuària al llarg de la seva ocupació, reflectint els canvis imposats per successius models socials i econòmics.
Les intervencions realitzades aporten vestigis d’una ocupació anterior a la fundació de la vil·la, datada a l’alt Imperi, darrer quart del segle I dC. La vil·la fou transformada durant segles fins a arribar al seu abandó al segle VI dC. El jaciment està força ben conservat i les successives excavacions ens han proporcionat restes mobles de primera qualitat.
Les excavacions, realitzades pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i la Diputació de Barcelona, han descobert estructures de diverses estances, algunes de tipus residencial i d’altres destinades a activitat agrícoles. Hi ha constància de l’existència de ramats i el conreu de vi, cereals i probablement oli, i activitats artesanals com l’elaboració de teixits. Algunes estances estaven recobertes de pintures amb motius geomètrics o vegetals.
S’hi ha trobat un paviment de mosaic i nombroses mostres de ceràmica, vidre, objectes d’os, de ferro o de bronze, monedes i un fragment d’un rellotge de sol. Entre els objectes recuperats hi ha sivelles, agulles per al cabell, agulles d’os, fusaioles, recipients per cuinar, llànties, claus de porta, una safata de vidre, un dau de vori, pinces i un canelobre

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?