La UEA lamenta la gestió dels crèdits ICO a autònoms i petits empresaris

65

Les diferents línies d’avals, gestionada per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) en col·laboració amb les entitats financeres per pal·liar els efectes de la pandèmia de COVID-19 conegudes com préstecs ICO COVID-19 i emeses amb l’objectiu de garantir les necessitats financeres de les empreses no acaben d’arribar als seus destinataris o han estat denegats.

Alguns associats a la UEA han fet arribar la seva inquietud a l’entitat per no haver rebut els préstecs. Un empresari del sector del metall associat a la UEA comentava que “ fa 3 mesos que estem esperant un ICO que ja es va firmar davant notari i encara no hem rebut ni un euro. A més, el banc al qual vàrem optar per demanar el préstec ens ho feia a un interès superior al 3%, una vergonya, potser algun dia arribaran els diners però ja serà massa tard”.

Com aquest petit empresari, molts d’altres dels sol·licitants, majoritàriament autònoms o micropimes amb menys de 10 treballadors, es troben perjudicats per aquesta mateixa situació que els comporta una falta de liquiditat per fer front a les despeses del dia a dia i que a més es veuen ofegades pels tràmits burocràtics, els estrictes requisits i la falta de celeritat a la concessió dels préstecs ICO. Des de la UEA també troben “poc coherent” que a inicis de la publicació dels préstecs ICO COVID es concedissin sense restriccions i avui estant sent molt més estrictes amb les empreses que els demanen.

Des de la UEA s’ha fet arribar una carta al govern espanyol expressant aquest malestar i demanant relaxar les exigències de solvència i coherència davant de la situació actual. Joan Domènech, president de la UEA, ha declarat que “no podem deixar de banda que el 98% de l’economia són empreses de menys de 10 treballadors, i aquestes són les que necessiten més suport” i afegeix que “cal evitar com sigui possible que empreses viables tanquin per falta de liquiditat, perquè recuperar aquest teixit productiu i l’ocupació que aquest genera, costa moltíssim”.

En els sectors més afectats, a més de l’accés al finançament, també seran imprescindibles les ajudes directes. Per aquest motiu, des de la UEA es recomana a les empreses i professionals autònoms que puguin valorar tots els ajuts que s’estan publicant i no perdre cap oportunitat de tenir finançament pels seus projectes.