La tasca dels voluntaris de Creu Roja
L

7 de desembre de 2019

Qui sou i per què us vàreu fer voluntaris de Creu Roja Anoia?
Som el Manel Lobato i la M. Àngels Just i des que vam jubilar-nos i vam tancar la botiga, ens faltava alguna cosa per fer i vam decidir entrar a col·laborar com a voluntaris a Creu Roja Anoia.

Quina és la vostra tasca dins l’entitat?
Quan vam començar va ser a través d’un anunci de Creu Roja a La Veu de l’Anoia on demanaven voluntaris per anar als menjadors de l’Institut i vam començar un parell de dies a la setmana. També vam començar a col·laborar amb el recapte d’aliments i el recapte de joguines que es fa pels volts de Nadal. I ara, com que els menjadors ja no funcionen, anem al magatzem logístic de Creu Roja que hi ha a la Pobla de Claramunt, que pertany a Creu Roja Catalunya. Hi anem tres dies a la setmana de 8 del matí a 2 del migdia. Allà treballem en els enviaments i emmagatzematge de tot el material que arriba i que es reparteix a tot Catalunya i a la resta de l’estat espanyol. Al magatzem de la Pobla arriben una gran quantitat de donatius, molts més dels que puguis arribar a pensar. És molt emocionant veure la solidaritat de la gent i de moltes empreses i marques.

Nosaltres organitzem tot el que arriba i preparem les comandes que ens demanen per enviar-ho allà on faci falta.

Manel: jo també hi vaig dos cops al mes, a Barcelona al Banc d’aliments a portar menjar, ajudant el noi que va amb el camió.

Quines són les diferents tasques que duen a terme els voluntaris?
Es fan moltes coses. Treball d’acompanyament als avis de les residències, ajuda als nens a fer deures, hi ha voluntaris que ajuden a l’hora de repartir el material, acompanyament de malalts a l’hospital…

Com funcioneu a nivell organitzatiu. Hi ha un organigrama i un repartiment de tasques?
Des de les oficines de Creu Roja s’informa i s’organitzen els espais i els llocs on es necessita gent. Tot això és a part de la feina fixa que té cada voluntari. Des d’allà es demana disponibilitat d’horaris i de dies i en funció d’això es fan els horaris. De feina no en falta.

Fan falta més voluntaris?
Mira, sempre se’n demanen. Sí que en fan falta. Hi ha dates, com durant el gran recapte, que sempre es necessita gent per poder fer els torns i ser a tot arreu. Però així i tot som molts.

Per exemple, després de la recollida de joguines s’ha de fer la tasca d’embolicar-les, organitzar-les per edats, fer els paquets que demanen els serveis socials de cada municipi per posteriorment enviar-les a les comissions de reis de cada poble que seran qui en faran el repartiment el dia 5 de gener per tal que cap nen es quedi sense joguines… i per això es necessiten moltes mans.

Què ha de fer una persona que vulgui ser voluntària?
Doncs anar a les oficines de Creu Roja Anoia on els informaran de tot plegat. Allà els facilitaran uns dossiers informatius sobre la Creu Roja: què és, què fa, quins són els seus objectius i tasques i s’han de llegir i estudiar una mica i posteriorment han de passar un test d’aptitud que serveix per accedir al carnet de voluntari. Depèn del tipus de voluntariat que fa cadascú es poden fer cursos específics com el de primers auxilis -que nosaltres volem fer tan aviat com puguem-.

Des de quina edat es pot ser voluntari de Creu Roja?
Des dels 16 anys. Els dissabtes hi ha l’esplai on van nens i nenes i molts d’ells en fer els 16 anys ja es fan voluntaris o monitors. Allà on som nosaltres gairebé tots som grans però la feina que fem també necessita molta energia, s’hi treballa molt.

Podríem dir que Creu Roja és un referent quant a voluntariat?
Sens dubte sí. De voluntari també se’n pot ser d’altres associacions o entitats, com Càritas o diverses ONG’s, però ser de Creu Roja, a nosaltres ens fa sentir orgullosos quan portem la nostra jaqueta identificadora. I a més a més, com que ens hi trobem tan bé i ens passen els matins tan ràpid que penso que els altres voluntaris han de sentir el mateix. L’altre dia, en una reunió a Barcelona, ens van dir que de voluntaris a Creu Roja Catalunya en som 18.000, que és un gran nombre.

Amb el pas dels anys les necessitats d’atenció han anat en augment i han anat variant?
Pensem que sí. Arriba molta gent de fora que té unes necessitats urgents però també hi ha molta gent d’aquí que necessita ajuda, més de la que pensem i que a vegades quedaríem parats. Al Banc d’aliments hi va moltíssima gent a buscar tot allò que necessita i que són enviats per assistència social.

Quan hi ha alguna emergència humanitària, com funciona el voluntariat?
Bé, nosaltres no hi intervenim directament però sí que hi ha voluntaris que hi intervenen i hi acosten allò que els faci falta. La nostra tasca és fer els paquets de material que puguin necessitar.

Igualada i la comarca són solidaris?
Sí. La gent quan se li demana dóna molt, per exemple, durant el recapte d’aliments es recullen grans quantitats, aportant cadascú.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta