9 de gener de 2023

La Sala acull l’exposició «Oficis de convent: caputxins d’Igualada»

«Oficis de convent: caputxins d’Igualada» és el títol de l’exposició que, del 12 al 29 de gener de 2023, ocuparà La Sala, sala municipal d’exposicions. Vol ser l’aportació dels frares caputxins a les recents celebracions d’Igualada com a capital cultural catalana.

La vida religiosa dins el recinte conventual implica un ventall de tasques i oficis que sostenen la seva quotidianitat: el porter que obre la porta, el campaner que avisa pels actes de comunitat, el sagristà que prepara les celebracions, el setmaner que dirigeix la pregària, el bibliotecari que ordena els llibres, l’arxiver que guarda la documentació, el jardiner que rega les plantes, l’hortolà que recull les hortalisses, l’infermer que atén els frares malalts, el cuiner que fa bullir l’olla, el refitoler que para taula, el sastre que cus els hàbits.

L’exposició esdevé un viatge a la cultura religiosa dels frares a través dels esmentats oficis, explicats a partir dels espais conventuals on es realitzen, amb fotografies de Joan Solé, textos extrets de l’obra de sant Francesc i les constitucions caputxines, i amb estris representatius de cada ofici.

Aquests oficis volen encarnar en el nostre temps les paraules de sant Francesc d’Assís: “Jo treballava amb les meves mans, i vull treballar, i vull fermament que els altres frares treballin en una feina que s’adigui a l’honestedat”. (Testament de sant Francesc 20).

El dijous 12 de gener, a les 19 hores, s’inaugurarà l’exposició amb representants de l’Ajuntament i dels caputxins. Els horaris de visita seran els habituals de la sala d’exposicions.

Per realitzar visites guiades amb un frare ‒dins l’horari habitual de la sala‒, escriviu a: jordicaputxi@gmail.com.

Coincidint amb l’exposició, l’AUGA ha programat la xerrada titulada: «La vida quotidiana dels caputxins a través de les tasques conventuals», a càrrec de fra Valentí Serra, arxiver dels caputxins. L’esdeveniment serà el dilluns 23 de gener a les 18 h.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: