18.9 C
Igualada
Dissabte, octubre 24, 2020

La renda familiar disponible dels igualadins millora i ja supera les de Manresa i Vilafranca

Després de molt de temps amb dades que ens situaven en els darrers llocs de la renda familiar disponible del país, les darreres xifres que ha donat a conèixer l’Institut d’Estadística de Catalunya (això sí, corresponents a 2017) milloren significativament respecte algunes poblacions de la comarca, com és el cas d’Igualada, que supera, per poquíssim, a poblacions properes com Manresa o Vilafranca del Penedès.

La capital de l’Anoia, amb 16.100€ de renda per habitant, i Capellades, amb 15.900, són els dos únics municipis de més de cinc mil habitants de la comarca que superen la mitjana del país, mentre que Masquefa, Piera, Vilanova i Montbui, per aquest ordre, estan per sota de la mitjana. Els montbuiencs, amb una renda d’11.800€, és dels municipis més pobres del país. Matadepera, amb 27.300 euros per habitant, continua sent el municipi amb la renda per habitant més elevada, seguit d’Alella (26.900 €). La Sénia, Lloret de Mar i Ulldecona, són els que tenen una renda per habitant més baixa, d’11.500 euros en tots tres.

Val a dir que aquestes dades, tot i ser molt importants, poden ser molt diferents en l’actualitat, com a conseqüència de la nova crisi derivada del Covid-19, si bé és cert que afectarà a tots els territoris.

Pel que fa a la comarca a nivell global, la renda per habitant és de 14.900€, per sota, doncs, de la mitjana catalana (17.200€, 17,2 en els quadres d’aquest reportatge). L’Alt Penedès se situa per damunt de l’Anoia, amb una renda de 15,9; el Bages també, amb 16; el Baix Llobregat, amb 17,8; en canvi, el Baix Penedès té una renda del 13,5, i la Segarra, del 13,7.

Intensitat de la renda familiar a Catalunya. Com més intens, més riquesa. Font: Idescat

Si observeu amb atenció els dos mapes del país que hi ha en aquesta pàgina, podreu veure que la renda per habitant augmenta un 1,3% a Catalunya. L’increment afecta pràcticament totes les comarques, tot i que amb diferents intensitats. El Pallars Sobirà, amb un augment del 8,1%, seguit de l’Aran (6,3%) i el Solsonès (5,9%), encapçalen un grup de set comarques que han incrementat la renda per habitant més d’un 5%. En el cas de l’Anoia, l’increment ha estat del 2,5%, que la situa a nivell mitjà del país.

A l’altre extrem hi ha el Tarragonès, l’única comarca que se situa per sota del valor de l’any anterior (-0,2%), i el Vallès Occidental, el Barcelonès, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, veïnes de l’Anoia, amb increments inferiors a l’1%.

Les comarques amb la renda per habitant més elevada continuen sent el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, i juntament amb el Garraf són les úniques que se situen per sobre de la mitjana catalana (17.200 €). El Barcelonès, amb 19.400 euros, supera en un 12,7% aquesta mitjana, seguit pel Baix Llobregat (17.900 €), el Vallès Occidental (17.600 €) i el Garraf (17.300 €). En sentit contrari, el Montsià (12.200 €) i el Baix Ebre (13.300 €) són les comarques amb un nivell de renda més baix, i amb la Noguera, l’Alt Urgell, les Garrigues i la Terra Alta són les que tenen un nivell de renda inferior al 80% de la mitjana catalana.

La remuneració d’assalariats representa el 58,4% dels principals ingressos de les famílies a Catalunya i és el principal component de renda a totes les comarques. En el cas de l’Anoia, els sous de la gent representen el 58,8% del pes total de la renda, seguit del 20,7% de prestacions socials, i el 20,6% d’altres tipus d’ingressos.

 

Font: Idescat

En el quadre podeu veure la renda dels municipis amb més població de l’Anoia, i quins són els seus principals recursos econòmics per a obtenir la renda, i un seguit de poblacions properes o significatives, per a que pugueu fer la comparació.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Veïns de Calaf reclamen una solució al tema de l’aigua, ja

Els veïns de Calaf comencen a estar ja cansats dels problemes endèmics amb l’aigua del municipi, que cada vegada són més recurrents i demanen...

L’Associació Polígon dels Plans torna a la Unió de Polígons de Catalunya

L’Associació Polígons dels Plans ha tornat a formar part de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), entitat vinculada a la Cambra de...

La UEA prepara per dimecres el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) reprèn el proper dimecres dia 28 d’octubre, la celebració del IV Fòrum Empresarial de l’Anoia, que havia quedat...

Una sessió particular

Intensa, caòtica i productiva, serien tres adjectius per qualificar la sessió deliberativa sobre els Espais Oberts que va organitzar el Departament de Territori el...

S’ajorna l’estrena europea de l’Igualada Rigat

El Comité Europeu d’hoquei sobre patins ha decidit l’ajornament de dotze partits de les competicions continentals previstos per al pròxim novembre 7, “atenent la situació...
Compartir