10.4 C
Igualada
Dimarts, maig 11, 2021

La reconversió del l’Hospital General de Catalunya: de centre privat amb atenció integral a hospital de suport pel brot d’Igualada

ACN – Des de que el passat 21 de març Salut va anunciar que 180 llits de l’Hospital General de Catalunya es destinarien a pacients coronavírics procedents de la Conca d’Òdena, el dia a dia d’aquest centre privat de Sant Cugat del Vallès s’ha capgirat completament. Tot i que en les darreres setmanes més d’una vintena de malalts han estat donats d’alta, encara hi ha 295 persones infectades ingressades.
“El primer que vam fer va ser derivar tota la nostra activitat ordinària a l’altre centre que tenim a la comarca, la Clínica del Vallès”, explica Isabel Zapata, delegada de CCOO a l’hospital vallesà. Apunta que també s’ha reestructurat l’equipament, “totes les plantes estan destinades a atendre pacients amb COVID-19, i hem ampliat notablement la UCI, passant de 10 a 37 llits”, indica.

Zapata assegura que a hores d’ara no tenen dèficit de respiradors, fins hi tot apunta que tindrien capacitat per assumir més pacients crítics perquè els respiradors que hi ha als quiròfans “no s’estan fent servir”. A més, assenyala que s’han pogut mantenir un quiròfan net amb un circuit diferenciat per a possibles emergències.

Manca de recursos humans
Per contra, considera que manquen recursos humans perquè el 17% de la plantilla es troba de baixa “perquè s’ha contagiat”. Recorda que en aquest hospital hi treballen 1.100 professionals. “Estem desbordats, ens veiem obligats a doblar i triplicar les jornades, sense poder fer els descansos que toquen”, assegura.

Remarca que la direcció en cap cas els està exigint aquest esforç, però manté que el sentit del deure els porta a fer-ho perquè els pacients necessiten que els atenguin. “No arribem a la situació de col·lapse perquè tothom està fent més del que pot i perquè s’estan habilitant hotels”, subratlla Zapata. Per tot plegat diu que han demanat a l’empresa “una compensació econòmica”.

Preocupació pel material
Pel que fa a la medicació, comenta que cada cop es prioritzen més els tractaments per via oral pels pacients que estan a planta. “Creiem que els que són per via intravenosa s’estan reservant pels malalts que hi ha a la UCI i els que poden arribar-hi en les properes setmanes”, considera.

La delegada de CCOO també s’ha referit als equips de protecció i ha dit que “l’empresa va fer una bona previsió”. Tot i que assegura que ara disposen de material suficient, adverteix que la situació “va fluctuant”. Per exemple, explica que fa dues setmanes no disposaven de bates impermeables i van decidir adaptar unes bosses d’escombraries. Zapata reconeix que estan preocupats pel que pugui passar en el futur i per això diu que intenten allargar els equips de protecció “durant tot un torn sencer”.

En aquesta mateixa situació es troben altres centres de la comarca com MútuaTerrassa. El sindicat CCOO en aquest hospital, ha instat la direcció del centre a garantir els requeriments mínims i ha advertit que en cas que això no es compleixi “podria emprendre accions legals”.

A l’hospital egarenc també s’ha ampliat la UCI i s’ha afegit un tercer llit a les habitacions que en tenien dos. A banda, a la part privada, on hi havia dormitoris individuals, s’hi està posant un llit addicional. “Això provoca que tens més malalts per planta i per infermera i per metge”, explica Juan Carlos Delgado, responsable de Salut de CCOO al Vallès Occidental.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Vallbona i Agbar acorden la dotació d’uns fons de solidaritat

La setmana passada, l’alcaldessa de Vallbona d'Anoia, Meritxell Baqué, i David Gall, gerent d’Agbar, van formalitzar el conveni per la creació d’un fons de...

L'”STEM a punt” treballarà per potenciar les ciències entre infants i joves

Aquest dimarts i dimecres tindrà lloc el programa "Igualada STEM a punt", organitzat per l’Ajuntament d’Igualada en col·laboració amb TICAnoia. Igualada acollirà diverses activitats...

Esquerra torna a criticar el “desgovern” del Consell Comarcal

El principal grup polític del consell comarcal, Esquerra Republicana, ha emès un comunicat on considera “irresponsable” la gestió del PDeCAT i el PSC amb...

‘La vida sense la Sara Amat’, amb l’igualadí Biel Rossell, serà una sèrie de ficció per TV3

'La vida sense la Sara Amat' tindrà continuïtat en una sèrie de ficció, una coproducció de Massa d’Or Produccions i Ja Som Dos Produccions...

El naufragi

La situació que s’ha creat a Madrid amb l’abassegadora victòria de la extrema dreta -PP i VOX- i la caiguda de la dreta –Ciudadanos...
Compartir