6.8 C
Igualada
Diumenge, febrer 28, 2021

La recepta de l’àvia és més que una marca personal

L’atracció per les coses ben fetes: la recepta de l’àvia.
Corria l’any 2008. Em vaig encarregar de reservar en un restaurant de La Garrotxa. La sorpresa: ningú obria la porta del restaurant. Després de trucar insistentment, un home ens va dir que el local estava tancat des de feia anys. Però si jo havia reservat telefònicament i em van dir que no hi havia problema!.

Se’ns van fer les 3 de la tarda i la fam aguaitava. A més, va començar a nevar de forma imprevista. El meu monovolum, en què viatjàvem 6 persones, no estava preparat per a això i va donar alguns patinades. Anàvem fent quilòmetres sense albirar res fins que vam veure una desviació amb un rètol a l’altura de l’Hostalnou de Bianya: “Restaurant La Peça, 1 km”. Cansats i famolencs, ens van donar de menjar un dels millors plats de fesols que havia provat mai. Cuina senzilla, sopes, amanides, carns a la brasa. Però en el punt exacte, el de la recepta de l’àvia.

Menys és més. De vegades cal tornar a l’origen, a la simplicitat.
Els meus amics i jo tornàvem cada any a La Peça perquè ens seduïa la simplicitat, la qualitat sense amaniments innecessaris, la parquedat d’un plat de duralex blanc amb una senzilla costella amb seques. I així ho vam fer fins 2013, any rere any.

El 2014, desgraciadament va morir una gran amiga del grup. Era la cohesionadora, l’organitzadora. Això ens va mantenir allunyats de la visita anual a la Peça. Fins aquest any 2018.

La contradicció: menor qualitat, local ple
En tornar cinc anys més tard, ens va estranyar veure el pàrquing exterior del Mas ple de cotxes. Afortunadament, havia reservat taula el dia abans. El saló ple. Mai ho havíem vist igual. La xemeneia, això sí, apagada.
Ens va rebre la néta, una excel·lent relacions públiques. Va preguntar si volíem la carta en castellà. Els fesols no eren a la carta: mal averany. Preguntem. Sí; en tenien i ens en podrien preparar sense problema. La carta seguia sent molt senzilla, els preus, molt raonables. Però els fesols no eren els que recordàvem; estaven freds, poca textura de mantega, més semblants a l’estàndard. Les més de dues hores que vam invertir per arribar-hi se’ns van fer llargues veient el resultat. Estava prou clar. L’àvia estaria malalta o hauria traspassat. Així va ser. Ens ho va confirmar la néta.
Feedback.

La néta ens va preguntar què tal havíem menjat. I vam confessar que ens va decebre la qualitat dels fesols que recordàvem amb tant d’afecte. Ella, parlant amb la seva mare, va dir que s’atreviria a reproduir exactament la recepta de l’àvia perquè quan era nena es passava hores observant-a la cuina: “Recordo que esperava a tenir l’oli molt calent perquè les mongetes quedessin torrades i cruixents per fora i tendres per dins”.
En sortir, després d’un intent de migdiada (hi havia massa gent i molt soroll), vam poder comprovar després d’una finestra que qui cuinava no era de la família. El curiós és que tot i el canvi qualitatiu, ara el restaurant estava ple a vessar. És difícil concloure que la qualitat no importa, i el que importa és el tracte, el lloc… Penso que la recepta de l’àvia és més que una marca personal, era la marca del restaurant, i sembla que aquesta marca es manté per un fil.
L’esperança és que la néta vol millorar. Pregunta als clients. Demana feedback. Aconseguirà recuperar aquests fesols de la recepta de l’àvia? He vist que hi ha voluntat de recuperar aquesta marca personal d’una dona a la qual no vèiem però que ens delectava amb la seva forma de cuinar.
Jo li dono el meu vot de confiança. L’any vinent tornaré.

Guillem Recolons

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord de La Veu amb Mercat de Casa

La Veu de l’Anoia i Mercat de Casa han arribat a un acord per promocionar conjuntament els seus productes. Recordem que Mercat de Casa és...

La Brigada Municipal amplia la flota de vehicles elèctrics

La Brigada Municipal d’Igualada ha ampliat la seva flota de vehicles elèctrics amb la incorporació de dos turismes Renault Zoe i dues furgonetes Nissan...

L’Hospital demana que no es deixi d’assistir al cribratge del càncer de mama tot i la pandèmia

Amb l'arribada de la pandèmia, des de l'Hospital d'Igualada han notat com hi ha dones que no assisteixen a les cites per fer-se una...

La “Vac-Auto”, l’administració de vacunes dins del cotxe, ja ha arribat a l’Anoia

L’evolució de la campanya de vacunació contra la covid-19 a l’Anoia s’està accelerant. Afortunadament, ja s’han administrat prop de 7.400 vacunes (a 21 de...

Enric Grima, nou president de la Jove Cambra d’Igualada

El passat dissabte dia 20 de febrer, la Jove Cambra Internacional d’Igualada va celebrar l’assemblea de traspàs JCI Igualada 2021, en aquesta ocasió telemàticament....
Compartir