17.8 C
Igualada
Dimarts, setembre 28, 2021

La química, un motor a l’Anoia

Xavier Bustos
Gerent de l’empresa COMERCIAL GODÓ i vicepresident de la Unió Empresarial de l’Anoia

Fa 18 anys que treballo en una empresa química i la meva família 47 i cada vegada que explico a una persona que no em coneix o no coneix el meu negoci els he d’explicar què és, que no es tracta dels grans laboratoris i centres de i+d+i+r i quantes lletres vulguem afegir, que jo treballo al darrere de tot això, a la branca industrial. Això em fa reflexionar que precisament aquesta és la seva grandesa, que la trobes a dalt i a baix, a la punta de l’iceberg de la investigació i el desenvolupament i a la part més amagada d’aquest iceberg, perquè al final, tot és química.

A la comarca de l’Anoia trobem més d’una quarantena d’empreses del sector químic pur i dur, però ja que tots som química també hi trobem infinitat d’indústries que fan servir química en els seus productes, materials i processos. La química és doncs transversal i es troba vinculada directament a indústries tan diferents com la pell, el tèxtil, el metall, el paper, els agroquímics, la detergència i un llarg etcètera, i indirectament a indústries com les de tractaments de residus, d’aigües residuals i potables i l’alimentació de persones i animals entre d’altres.

La química de la comarca transcendeix arreu del món. Per exemple, molts dels productes que es fabriquen a l’Anoia acaben formant part de teixits i pell que acaben sent uns pantalons, una jaqueta, una bossa o la tapisseria dels seients d’un cotxe de les primeres marques mundials de moda i automoció; molts dels productes d’aquí serveixen per lluitar contra plagues que ataquen fruites i verdures a arreu del món, i molts dels papers que fabriquen aquí acaben sent bitllets de qualsevol país del planeta.

Les nostres indústries compten amb anys de trajectòria, algunes nascudes i aixecades per empresaris que en el seu moment van cursar els estudis universitaris d’enginyeria química al campus d’Igualada (la coneguda i entranyable Teneria per als anoiencs), un referent a nivell mundial. Aquests estudis han portat i porten a molts joves d’arreu del món a l’Anoia, aquesta multiculturalitat ens ha obert al món i tenim clar que aquest és el nostre mercat. Estem orgullosos de poder dir que tenim una gran experiència i som un gran referent en l’àmbit universitari i cal que seguim potenciant-lo.

El pes que té el sector a la comarca també es fa palès amb el naixement de la sectorial que ens agrupa l’UEAQuímica, empresaris i empreses químiques units sota el paraigües de la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA), principal patronal empresarial de la comarca. Empresaris dedicats a la química i molts cops competència entre nosaltres, però això no ens impedeix treballar plegats pel sector: és un grup obert a totes les empreses de la comarca que treballem per la competitivitat del sector, la seva seguretat i que aposta pel medi ambient, per la visibilitat, per la formació i per la capacitació dels nostres equips.
Creiem que només des del sector, amb la nostra implicació directa i la de les nostres empreses, podem demostrar la transparència i els nostres compromisos i ho fem a través d’accions concretes, com són el nostre Codi Ètic, que vam presentar amb el ferm compromís de treballar amb uns criteris, coherència i valors envers als altres i la societat.

També vam ser pioners a tot el país en el nostre compromís amb la seguretat, fruit del treball colze a colze amb els serveis d’emergències (els bombers especialment) i la nostra estimada Universitat redactant les fitxes FOER (avaluació de cada un dels elements de risc de cadascuna de les nostres empreses) per facilitar la intervenció dels bombers en casos d’accidents. Però també creiem en la importància de vetllar pel creixement i la continuïtat del sector amb l’aposta dels joves per la química, participant i col·laborant amb la universitat i també amb els més petits, amb un concurs que hem impulsat sobre “Química a les escoles” del qual hem rebut gairebé 30 vídeos dels centres escolars de la comarca.

Però no ens quedem amb això, mirem endavant i tenim ganes de treballar, d’apostar i de no quedar-nos enrere en res, per això estem implicats en les iniciatives transversals que s’impulsen des de la UEA en la línia de la transformació empresarial que ja es divisa, uns canvis per les empreses i també per la societat que venen marcats per dues grans tendències, la transformació tecnològica (la indústria 4.0) i l’economia circular. També en aquests àmbits estem convençuts que el sector químic té molt per aprendre i per aportar, i per això seguirem treballant per estar a l’avantguarda i ser, cada vegada més, un sector econòmicament sostenible i tecnològicament actiu i responsable amb el medi ambient. M’agradaria pensar que les ganes i el compromís que tenim les empreses químiques de l’Anoia inspiri altres empreses i sectors a implicar-se, compartir, participar i a treballar de manera coordinada per uns sector líders i unes empreses fortes en una comarca potent.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Jorba serà la seu del Punt de Centralització del Producte del Parc Agrari

El Punt de Centralització del Producte i futur obrador del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, que inclou quinze municipis –Argençola, Capellades, Carme, Castellolí,...

El CF Igualada femení comença fort

CF IGUALADA 6 FC VERDÚ 0 Les blaves, s'estrenaven, a Les Comes, en lliga. Després de vèncer en la primera jornada, les igualadines volien seguir sumant...

El Barça esclafa l’Igualada Rigat al Palau Blaugrana

Barça 11 Igualada Rigat 1 L’Igualada RIGAT va pagar amb escreix la penyora del Palau Blaugrana. Els igualadins, que tornaven a tenir la baixa molt important...

FirAnoia tanca amb la satisfacció dels expositors i 31 cotxes venuts

La fira multisectorial FirAnoia ha tancat les portes aquest diumenge havent superat les expectatives de l’organització, tant pel que fa a l’afluència de visitants,...

Un igualadí s’emporta 1.000 euros de l'”Atrapa’m si pots” de TV3

Aquest cap de setmana el concurs de cap de setmana de TV3 Atrapa'm si pots ha tingut un concursant igualadí, que n'ha sortit victoriós...
Compartir