23.2 C
Igualada
Dimecres, octubre 21, 2020

La química al servei de tothom

Parlem amb Comercial Godó, S.L. La seva activitat es basa en la comercialització i distribució de productes químics de base i especialitats per a la indústria en general centrada, sobretot, en el tractament d’aigües, la indústria del curtit, tèxtil, alimentació, detergència, formuladors químics, agroquímics i tractament de superfícies metàl·liques, entre d’altres. Amb més de quaranta anys d’història en el sector químic, Comercial Godó, S.L. treballa en estreta col·laboració amb les principals empreses fabricants de el sector, tant nacionals com internacionals, el que ens permet tenir una àmplia i variada gamma de productes i serveis amb un únic objectiu: obtenir la màxima satisfacció dels seus clients. Comercial Godó ara més que mai dona suport a les empreses locals.

La química i els químics són imprescindibles, en els temps en què estem vivint… La primera barrera al coronavirus diuen que és la higiene.Què aporta la química en aquest camp?
Durant aquesta crisi la indústria química està a primera línia lluitant contra el coronavirus i el seu paper és fonamental.
S’està adaptant com tants i tants sectors claus per tal de donar resposta a aquesta pandèmia.
Per posar alguns exemples:
En el cas de la higiene, per una banda abastim de les substàncies que serviran per fabricar els productes de desinfecció personal, de la roba, de les superfícies que toquem i dels espais que habitem. Però, per una altra banda i igual d’important, assegurem que aquests productes són efectius mitjançant els testos i anàlisis d’eficàcia. Resumint, subministrem, formulem, assegurem l’eficàcia i ho fem arribar al públic professional i/o general.

Per al transport: No cal oblidar que la indústria química també produeix els combustibles i additius que fan arribar tots els subministres on calen.
Plàstics per fabricar components de les mascaretes, xeringues, bosses de sèrum, bolquers, ampolles, bosses estèrils….

Gasos medicinals com l’oxigen per a les insuficiències respiratòries que tant necessiten els hospitals.
L’elaboració dels testos per la Covid-19.

També proveeix de les substàncies que s’utilitzen per al tractament de les aigües, tant el plantes potabilitzadores com les industrials. I un llarg etc…

Ens expliquen que és millor el sabó que desinfectants tradicionals per així dissoldre l’estructura vírica, però aquest viu molt de temps damunt determinades superfícies. Com podríem assegurar-nos que no ens contagiem per contacte?
Quan estem en un entorn aliè a casa nostra, hem d’evitar tocar les superfícies sense haver-les desinfectat prèviament, tot i amb això hem d’utilitzar guants. Especialment les superfícies comunes com els panys de les portes, carros de la compra, etc…

Quins tipus de detergents personals/individuals són els més eficaços?
A nivell d’higiene personal qualsevol sabó amb aigua ens serveix perfectament. La qüestió és realitzar un rentat eficaç de l’avantbraç, les mans i les ungles. El tensoactiu del sabó permet que la superfície lipídica del virus hi “quedi atrapada” i per tant marxa amb l’esbandit amb aigua.

I els destinats a espais, locals, cases, etc?
Hem de buscar els productes on en la seva etiqueta s’especifica clarament que serveix per desinfectar. El fet que a l’etiqueta posa que és un desinfectant implica que ha estat testat per aquesta funció i aprovat per les autoritats competents.

Hi ha alguna prescripció o protocol per desinfectar?
S’ha d’especificar què és el que s’ha de desinfectar, però centrant-nos en el cas de la Covid-19 les recomanacions que ens fan arribar les autoritat són correctes i efectives.

Cal alguna qualificació per fer-ho?
El món dels desinfectants és molt ampli i dependrà del que es necessita desinfectar, per exemple, hi ha professionals de es dediquen a les torres de refrigeració o els que fan control de plagues que si que necessiten una formació per poder-ho fer de forma eficaç.
En l’entorn de la Covid, no, tal i com s’ha dit seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries.

No hi ha ara una “oportunitat” que permeti un accés al mercat d’empreses poc preparades?
Cert és que s’han autoritzat productes formulats que encara no estaven al mercat, però aquestes referències ja estaven formulades, assajades i provades, simplement estaven pendents d’aprovació per part de les autoritats competents i posterior pagament de les taxes. En cap cas s’han autoritzat productes que no estiguessin ja en mans de les autoritats. Han agilitzat la burocràcia per poder posar al mercat els productes que tant necessita. (Quan una empresa vol treure al mercat un producte desinfectant al mercat ha de fer molts tràmits abans que aquest producte pugui veure la llum…)

A vegades no se sap exactament les característiques dels productes que es compren. Són suficients els organismes de defensa dels consumidors?
S’han de llegit bé les etiquetes i si s’escau preguntar al fabricant.

Quina és la durada d’una neteja?
Dependrà de l’entorn on ens movem, si estem o no exposats al virus. Cada desinfectant funciona de forma diferent.

Hi ha algun organisme d’homologació?
Una agència de la Unió Europea anomenada ECHA (European Chemical Agency). Per poder utilitzar i vendre un biocida (desinfectant) ha d’estar aprovat per la ECHA. I el Ministeri de Sanitat de cada estat membre.

Les directrius que donen les administracions són clars i eficients?
Creiem que sí.

Què s’hauria de fer per vèncer aquesta pandèmia?
Posar els investigadors per davant de l’exèrcit i els polítics.

Poden venir-ne d’altres, la química podrà respondre-hi?
Segur que sí.

Darrerament hi ha molts accidents domèstics perquè la gent fa barreges de detergents… Quines recomanacions faria?
Hi ha el típic accident d’inhalació de clor perquè es neteja amb lleixiu (producte bàsic) i seguidament utilitzen un altre detergent amb una base àcida. Es produeix una reacció química àcid-base que fa que s’alliberi clor. El clor gas és molt tòxic per inhalació.

Un consell: MAI barrejar detergents per una mateixa superfície a netejar.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Acadèmia Igualada edita el llibre “Descrobrim l’Anoia”

L’Acadèmia Igualada ha editat el llibre “Descobrim l’Anoia” amb la voluntat de donar a conèixer al nostre alumnat el territori, la història, la cultura...

Som-hi proposa crear una cooperativa local de repartiment a domicili

Davant les restriccions que s’han aplicat i les que poden aplicar-se els propers dies, el grup municipal d’Igualada Som-hi proposa que el govern de...

Darrers dies per sol·licitar l’ajut de les beques de transport de Capellades

Fins el dijous 29 d’octubre es poden sol·licitar les ajudes al transport per als estudis postobligatoris que convoca un any més l'Ajuntament de Capellades. Tal...

Junts demana “rigor i concreció” en les baixes dels treballadors de fora la Conca afectats pel confinament

Després que Esquerra anunciés que el BOE ja reconeixia com a accident laboral la impossibilitat dels treballadors de fora de la Conca d'Òdena d'anar...

ERC Igualada proposa cobrar menys impostos als bars i restaurants

ERC Igualada s’ha reunit amb el gremi d’Hostaleria de l’Anoia per mostrar el seu suport i s’ha compromès a proposar mesures municipals per ajudar-los...
Compartir