11.5 C
Igualada
Dilluns, octubre 25, 2021

La postveritat

jaume singlaVivim en un país on hi ha molts intel·ligents que dissimulen i molts estúpids que no solament no dissimulen la seva estupidesa, sinó que se’n vanten tot presumint de saberuts.

La caiguda progressiva d’una premsa seriosa i compromesa fa aflorar els pitjors defectes d’una societat tendent a la insolidaritat, a les veritats absolutes i a tenir sempre la raó a base de mentir i/o tergiversar la veritat.

A les darreres eleccions nord-americanes -i el que passa als Estats Units sempre arriba a Europa- s’ha encunyat un nou concepte: la postveritat. Es tracta de disfressar les mentides que en aquest cas es varen utilitzar en la campanya electoral de Donald Trump i que només eren recollides per la premsa més dura i reaccionària, però que en ser acusacions molt dures en la majoria de casos, el gruix de la població -els estúpids que no dissimulen- se’ls creia i va votar en conseqüència.

A l’Estat Espanyol ja fa anys que els feixistes, els reaccionaris, no dubten ni per un segons a utilitzar les mentides -i com més bèsties, millor- per desqualificar l’adversari. Així hem vist que sense cap mena de mania s’han publicat notícies falses sobre l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias o sobre el president Artur Mas. S’ha detingut un regidor de Vic per la denúncia d’un neofeixista o s’han agredit diputats catalans en un acte institucional a la llibreria Blanquerna de Madrid.

La premsa més reaccionària no dubta en titllar de feixistes als partidaris d’un referèndum d’autodeterminació i atien als grups violents a sortir al carrer agressivament en contra de Catalunya “en defensa de la Constitución Española, mejor unidos”. Després converteixen els deu o dotze mil manifestants en “la democràcia” mentre els dos milions que des del 2010 ens hem manifestat tantes vegades “són una minoria de golpistas”.

Els que diuen defensar la Constitución Española són els que amb les seves actuacions l’estant violant en el mateix acte “de defensa”.

Els mateixos que després del 9-N deien que la consulta no tenia cap repercussió, ara l’han utilitzat per a inhabilitat a Mas, Ortega, Rigau i Homs….. i ara tenen el punt de mira cap a la Mesa del Parlament de Catalunya.

Hem de tornar a la premsa seriosa per no deixar-nos influenciar pels que conreen la mentida disfressada de post veritat.

Jaume Singla, periodista

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Estrena europea amb derrota

IGUALADA HC RIGAT 2 VALDAGNO 3 La pilota aturada va ser clau en l'estrena europea de l'Igualada HC Rigat. I això que els dos gols arlequinats...

El risc de rebrot puja lleugerament a Igualada però la pressió hospitalària segueix sent baixa

Ja fa més d'un mes que el risc de rebrot a l'Anoia no supera els 100 punts, que marquen un risc alt, però en...

Jorba vota àmpliament en contra del polígon industrial del Pla Director

Aquest diumenge 24 d'octubre ha tingut lloc a Jorba la consulta popular múltiple i no referendària que formulava dues preguntes: 1. Esteu d'acord que...

Georgina Gabarró també guanya la Copa Catalana de Curses Verticals i aconsegueix el doblet

Entrevista a Georgina Gabarró, corredora de curses de muntanya Georgina Gabarró ha estat la corredora revelació d’aquesta temporada de les curses de muntanya. L’esportista odenenca...

El Consell Comarcal i l’Observatori Pujalt renoven l’aliança

El Consell Comarcal de l’Anoia, l’Ajuntament de Pujalt, la Fundació Ernest Guillé i Moliné i el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya han...
Compartir