La Plaça de Cal Font acollirà el mosaic “Mirades des del Confinament”
L

14 de juny de 2021

La gran obra d’homenatge a la solidaritat col·lectiva per la Covid-19 “Mirades des del Confinament” que van impulsar durant el confinament l’artista internacional Joan Fontcuberta i Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Festival Cruïlla i l’Ajuntament d’Igualada, s’inaugurarà a Igualada el proper 17 de juliol amb un gran acte d’homenatge a l’esforç col·lectiu derivat de la pandèmia.

Aquest divendres, Òmnium Cultural i l’Ajuntament d’Igualada han desvelat l’espai que acollirà l’obra: la plaça de Cal Font d’Igualada, un espai cèntric de la ciutat, molt transitat per vianants, a tocar dels carrers més comercials de la capital de l’Anoia i d’equipaments culturals com la Biblioteca Central.

El mosaic estarà construït amb plaques de gres cuites i impreses amb tintes ceràmiques, i tindrà una amplada de 42 metres. Així ho ha explicat el president d’Òmnium Anoia, Pere Joan Vinós, que ha donat les gràcies a l’Ajuntament d’Igualada per fer possible la reconversió urbanística de l’espai que permet acollir una obra d’aquestes dimensions.

L’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada, Marc Castells, ha destacat la importància que una obra d’art d’abast internacional com la de Joan Fontcoberta s’instal·li de forma permanent a Igualada. Castells ha assegurat que “serà un emblema de la post-COVID, de com vam ser capaços de mirar cap al futur, en homenatge als que s’hi han deixat la pell.” L’alcalde d’Igualada espera que el dia 17 de juliol “sigui una festa de retrobament, d’agraïment i també de record a la gent que ens ha deixat.”

Pere Joan Vinós, ha explicat que l’acte inaugural de l’obra se celebrarà el dissabte 17 de juliol; durant tot el dia s’organitzaran activitats de cultura popular i infantils a Igualada i a la tarda tindrà lloc un gran acte inaugural amb la presència de diverses autoritats. Serà precisament en el marc de l’acte institucional en què es donarà a conèixer el resultat final del mural, i es realitzaran diversos parlaments. L’acte, que serà un record a les víctimes de la pandèmia i un homenatge a totes aquelles persones que van lluitar contra el virus des de primera línia, també donarà veu a personal sanitari, d’emergències i serveis essencials.

Un dels plats forts de l’acte inaugural serà l’estrena de la peça musical “Mirar endavant”, creada expressament per l’ocasió pel compositor igualadí Carles Prat Vives i l’escriptora Anna Marsal Riera. Es tracta d’una cançó dedicada a les víctimes de la COVID19 i també a totes les persones que han treballat i lluitat per superar la pandèmia. La interpretaran la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia sota la direcció de Josep Miquel Mindan, els solistes Pau Sastre i Judit Robles i els cors Exaudio, Coral Xalest, Cor Omnes, Coral Gatzara i Coral Els Verdums.

El compositor, Carles Prat, ha explicat que “amb la peça volem donar tres missatges: un reconeixement a les víctimes de la COVID, un altre als que han treballat dur per lluitar-hi i el missatge d’esperança a la població per tirar endavant.”

L’acte del dia 17 de juliol serà gratuït i en els propers dies es donarà a conèixer el procediment per poder confirmar l’assistència. L’aforament es determinarà en funció del protocol sociosanitari i la normativa vigent el dia de l’acte.

Micromecenatge per apadrinar l’obra
L’obra de Joan Fontcuberta serà una realitat gràcies a la col·laboració de milers de ciutadans que van enviar 64.000 imatges durant el confinament, però també gràcies als padrins que, amb les seves aportacions, finançaran part del mural. En aquest sentit, a partir d’aquest divendres comença una campanya de micromecenatge, en què es convida la ciutadania a fer un donatiu per a la construcció d’aquesta obra permanent situada a la capital de l’Anoia. El mural, que plasmarà la paraula solidaritat en llengua de signes, té l’objectiu de transmetre que la força d’un país és la seva gent. Pere Joan Vinós demana la col·laboració de la ciutadania amb aquest projecte que “vol reforçar la idea de que la força d’un país es la seva gent.”

En el disseny del mosaic es pot veure una metgessa, una persona de la tercera edat, una mare amb la seva filla, uns infants, un comerciant, una conductora d’ambulàncies, una botiguera, un artesà, una infermera, una mestra i un empresari i activista cultural. Aquesta última persona -l’única que transcendeix l’anonimat- és el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa més de tres anys i mig per defensar drets fonamentals.

Tothom qui vulgui fer una aportació per fer possible la construcció de l’obra ho pot fer a través del web miradesdesdelconfinament.cat.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?