La Pauíssima és la commemoració de l’aniversari d’una troballa que aquest cap de setmana darà 20 anys amb un seguit d’activitats i propostes. I és que justament el 4 de desembre del 2002 van aparèixer les restes fòssils del nostre fòssil més il·lustre, el Pierolapithecus catalaunicus, conegut com a «Pau». Un fet que va posar els Hostalets de Pierola als mitjans de tot el món.
Tot va començar el desembre de 2002, en el transcurs de les obres de reparació d’un camí a prop del barranc de Can Vila, es van localitzar una vèrtebra i una costella entre el sediment remogut per les màquines. L’endemà va aparèixer una falange i, finalment, es va trobar un crani amb aspecte de primat.
Durant les campanyes del 2003 i 2004 es van aconseguir recuperar més de vuitanta restes de l’esquelet d’aquest individu i, a partir d’elles, es va descriure un nou gènere i espècie de primat. Aquest era el Pierolapithecus catalaunicus, també conegut com a «Pau».
La troballa del «Pau» va tenir repercussió mundial: l’estudi realitzat per investigadors de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) va sortir publicat a la prestigiosa revista científica Science (19 de novembre de 2004) convertint-se, l’endemà, en portada de la premsa tant nacional com d’arreu del món i situant el nom dels Hostalets de Pierola a tots els mitjans de comunicació.
L’Ajuntament dels Hostalets de Pierola, el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP), juntament amb les entitats, associacions i col·laboradors han preparat un seguit d’actes i accions per celebrar l’efemèride durant aquest cap de setmana del 3 i 4 de desembre.