16.6 C
Igualada
Dilluns, 11 desembre 2023

Un article de

La PAH Anoia convoca dilluns una concentració davant el jutjat d’Igualada contra els desnonaments a Capellades
L

Publicitat

El març de 2016, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Anoia va alliberar un bloc de vuit pisos al carrer d’Oló de Capellades, per tal d’allotjar famílies que havien patit –o estaven a punt de patir– un desnonament i no tenien cap altra alternativa habitacional. Les vuit vivendes són propietat de la SAREB, i no havien estat habitades mai per ningú. És a dir, portaven acabades i buides des de la seva construcció, ara fa més de 7 anys, amb fins especulatius.

Dos anys després, viuen al bloc 8 famílies formades per 15 adults i 13 menors. Famílies que no només han tingut l’oportunitat de refer la seva vida, sinó que han rehabilitat i condicionat els pisos, que en molts casos s’estaven deteriorant ràpidament. Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de l’Anoia, han demanat “des del primer dia la cessió dels habitatges i la regularització de la situació de tots els inquilins”, i afegeixen que, “des de fa mesos intentem negociar amb la SAREB lloguers socials per a totes les persones que viuen al bloc”. La postura de la PAH és clara i coneguda: els lloguers han de ser proporcionals als ingressos, seguint els criteris recollits en la Llei 24/2015. És a dir, un 10%, 12% o 18% dels ingressos de la unitat familiar.

A finals de 2017 la SAREB va denunciar totes les persones que habiten el bloc i va demanar el seu desnonament mitjançant un procediment penal. Aquell primer judici es va suspendre a petició de la SAREB, per continuar negociant amb la PAH la regularització de la situació dels inquilins. Des de llavors, la SAREB ha demanat nombrosa documentació a les persones que viuen al bloc, i ha comunicat a la plataforma que estan estudiant la signatura dels lloguers socials.

Ara, tot i que encara no han donat una resposta sobre els lloguers, la SAREB ha reactivat el procediment contra les famílies del bloc i torna a demanar el seu desnonament. El nou judici es farà el dilluns 11 de febrer als jutjats d’Igualada, a les 12:00 i és per això que des de la PAH s’ha fet una crida a concentrar-s’hi davant per protestar contra aquests desnonaments.

La SAREB és el banc que el Govern espanyol va crear per rescatar els bancs quan la bombolla immobiliària va esclatar, i els va permetre desprendre’s de gran part dels seus actius immobiliaris. Els pisos de la SAREB ja han estat pagats amb diners públics i des de la PAH creuen que “el just és que es puguin aprofitar perquè hi visqui la gent que ho necessita.”

Per tot això, des de la plataforma exigeixen a la SAREB “que paralitzi els desnonaments de totes les famílies del bloc, i procedeixi a formalitzar lloguers socials per a totes elles”.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies