Trenta joves de la Conca d’Òdena entre 19 i 29 anys es podran beneficiar del programa Conca Industrial 4.0 que torna a posar en marxa la Mancomunitat de la Conca d’Òdena gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, i que té per objectiu incorporar jovent al mercat de treball.
S’impartiran dos cursos: un sobre polimanteniment industrial aquest 2021, que inclou coneixements bàsics d’electricitat, soldadura, pneumàtica i electroneumàtica, i l’any que ve es farà un altre curs sobre muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques. Es tracta de dos àmbits d’especialització demanats per les empreses. De fet, promoure l’ocupació industrial dels joves –el col·lectiu més afectat per l’atur a la Conca d’Òdena- és el principal objectiu d’aquest programa, i és per això que la formació va acompanyada d’assessorament personalitzat amb orientació laboral i suport a la inserció, sessions d’speed dating perquè puguin tenir contacte directe amb negocis del territori i possibles pràctiques no laborals en empreses.
Al programa hi poden participar tots els nois i noies d’entre 19 i 29 anys empadronats a un dels set municipis de la Conca d’Òdena (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí) que estiguin en situació d’atur o millora d’ocupabilitat (DONO), amb titulació mínima en ESO/Graduat escolar i que tinguin interès per formar-se en el sector industrial de forma transversal. També es valorarà positivament que els candidats tinguin experiència professional en el sector industrial o formació prèvia en aquest àmbit. Es prioritzarà la inscripció de dones a la formació com a mesura per començar a revertir la masculinització del sector industrial. Els nois i noies interessats poden adreçar-se a la Mancomunitat de la Conca d’Òdena escrivint un correu electrònic a ocupacio@micod.cat o trucar al telèfon 938055710 (ext.3206).
L’any 2020 la MICOD va tirar endavant la primera edició del projecte Conca Industrial 4.0 amb una valoració molt positiva, formant 13 joves (2 noies i 11 nois) en un curs de “Polimanteniment Industrial”. També es van realitzar algunes accions complementàries, com la realització d’una sessió de Speed Dating amb la participació de 13 empreses del territori. Durant el primer semestre de 2021 s’ha fet el seguiment i la confirmació d’inserció laboral temporal de 7 dels participants. A més d’accions de formació i foment de la inserció, aquest projecte va implementar accions de sensibilització per fomentar vocacions industrials i promoure la presència de la dona en aquest sector.