La Metradansa es balla per primer cop dins l’església a la Festa Major d’hivern de Calaf
L

ball de la Metradansa dins l'esglèsia de Calaf - Foto Ajuntament de Calaf - La veu de l'Anoia - VeuAnoia.at
8 de febrer de 2016

ball de la Metradansa dins l'esglèsia de Calaf - Foto Ajuntament de Calaf - La veu de l'Anoia - VeuAnoia.at

La Metradansa, ball ancestral propi de Calaf que amb els anys s’havia perdut, s’ha ballat per primera vegada a l’interior de l’església de Sant Jaume. Va ser divendres 5 de febrer, just després de la celebració de la missa solemne en honor a Santa Calamanda, patrona de Calaf, durant els actes de la Festa Major d’hivern de la vila.

La calafina Conxita Solà, ferma defensora del folklore i les tradicions més pròpies de Calaf, ha estat qui ha recuperat la Metradansa, dansa religiosa i solemne, de moviments senzills, que vol expressar el sentiment de col·lectivitat, d’arrelament a la terra i de sentit de poble. L’objectiu és que aquest esdeveniment es pugui consolidar repetint-lo any rere any.

Tal i com ha ideat la seva impulsora, divendres es va ballar dues vegades. En la primera ho van fer diferents representants l’Ajuntament, del Consell Parroquial, del Consell Municipal d’Infants i del grup de dansa. La segona ballada va ser especial ja que tots els presents a l’església es van alçar i repartits entre l’altar i el voltant dels bancs van ballar la Metradansa, un ball de moviments senzills en que les persones es col·loquen en un cercle amb les mans agafades i caminen cap a un cantó i cap a l’altre.

La Metradansa, al costumari d’Amades
El “Costumari Català” de Joan Amades relata que antigament s’havia celebrat a Calaf una festa religiosa en honor a Santa Calamanda, un acte molt solemne amb una lluïda processó. Davant hi anaven els majorals de la santa vestits de gala tocant instruments i fent un ball típic anomenat de Metradansa. Es té constància que l’any 1886 es va deixar de ballar de manera regular.

L’any 1980 l’Esbart Dansaire de Calaf, de la mà de la mateixa Conxita Solà, va ballar la Metradansa a la plaça de les Eres i per la Festa Major d’estiu del passat 2015, després de 35 anys, es va tornar a fer. Una vegada adaptada als nous temps, la idea és que es pugui ballar de manera bianual durant les dues festes majors de Calaf i consolidar-se com un acte cultural identitari del propi municipi.

Actes lúdics i culturals
quico el celio el noi i el mut de ferreries - Foto Ajuntament de Calaf - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catEn acabar la missa i la ballada de la Metradansa els actes festius van continuar a la Sala d’actes municipal on s’hi va celebrar una ballada de sardanes enllaunades. A tarda, en aquest mateix espai, va tenir-hi lloc l’espectacle musical “Pluja d’Estels”, que amb molt d’esforç i imaginació va presentar l’Esplai de la Gent Gran.

El grup ebrenc “Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries” va tocar diumenge a la tarda durant gairebé dues hores a la sala del Casal de Calaf, amb un repertori on la jota va tenir un important protagonisme, i es van posar el públic a la butxaca amb humor i ironia. La fi del concert va enllaçar-se amb l’inici del ball amb el duet Stres Band celebrat a la Unió Calafina i que va servir per cloure la Festa Major d’Hivern de Calaf.

Els actes d’aquesta Festa Major d’Hivern els van organitzar l’Ajuntament de Calaf amb la col·laboració de la Parròquia de Calaf, l’Esplai de la Gent Gran de Calaf, Sardanistes de Calaf, la Fundació Privada Casal de Calaf i la Unió Calafina.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?